Metina, Avaşîn ve Zap operasyonunun zamanlaması ve amaçları

img

HEWLER - Biden-Erdoğan görüşmesinden sonra TSK’nin Metina, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik hava ve karadan başlattığı operasyonda çatışmalar şiddetlenirken, zamanlaması oldukça manidar olan operasyonda neler amaçlanıyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sınır hattında bulunan Metina, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik hava ve karadan başlattığı operasyonla gözler yeniden Federal Kürdistan Bölgesi’ne çevrildi. Uzun süredir hem askeri hem de siyasi hareketliliğin yaşandığı bölgede son olarak Irak ordusuna bağlı güçlerin Şengal’e girme girişimi ve eş zamanlı olarak Suriye rejim güçlerinin Qamişlo’ya yönelik saldırıları ile dün akşamdan bu yana sınır hattının üç bölgesine yapılan operasyon, her konuda çatışmalı görünen Türkiye, Irak ve Suriye’nin tekrardan “Kürt karşıtlığında birleştiler mi?” sorusunu akıllara getirdi. 
 
HAVADAN VE KARADAN OPERASYON
 
Operasyon bölgesinden aldığımız bilgilere göre, TSK dün akşam saat 20.00’den sonra Federe Kürdistan sınırında bulunan Metina’ya bağlı Zendura’nın Derarê, Koordine ve Stûna alanlarını önce savaş uçaklarıyla havadan bombaladı, sonra helikopterlerle indirme yaptı. Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın (SİHA) durmadan uçuş yaptığı bölge, aynı zamanda Uludere ve Çukurca arasındaki noktadan ile Federe Kürdistan’ın Zaxo kenti sınırları içinde bulunan TSK üslerinden top, havan ve obüs atışlarıyla vuruluyor. HPG’lilerin karşılık verdiği operasyonda yoğun çatışmalar yaşanırken, bölge Kobra tipi helikopterler tarafından bombalanmaya devam ediliyor. 
 
Metina ile eş zamanlı olarak Avaşîn bölgesine de operasyon başlatıldı. Avaşîn’e bağlı Mamreşo bölgesine yapılan operasyonda TSK, hava saldırısından sonra bölgeye indirme yaptı. Bu bölgede de HPG’nin müdahalesiyle karşılaşan TSK askerleriyle yoğun çatışmaların yaşandığı öğrenildi. 
 
Bu sabah da erken saatlerde Zap bölgesine operasyon başlatıldı. Zap’a bağlı Qela Bêdewê, Şehît Munzur, Dola Nêrwe ve Kinyaniş alanlarını hedef alan TSK’nin operasyonu sürüyor.
 
SİVİL YERLEŞİMLER HEDEFTE 
 
Operasyon bölgesindeki yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, Metina’nın Derarê ve Stuna ile Avaşîn’in Mamreşo alanlarında TSK’nin yapmak istediği asker indirmelerine Halk Savunma Güçleri (HPG) karşılık verdi. Çıkan çatışmalarda, askerin çok sayıda kaybının olduğu aktarıldı. 
 
Şırnak'ın Uludere ve Hakkari'nin Çukurca ilçesi arasında bulunan askeri bölgelerden ve Zaxo’ya bağlı Geliyê, Zaxo, Sîrê (Şirtê), Kupkê, Berwarî’ye bağlı Qimrê ve Koxê Spî’deki askeri üslerden yapılan top, obüs ve havan atışları sivil yerleşim alanlarına isabet etti. Bombalamadan dolayı birçok noktada yangın çıktı. 
 
Daha önce hem Türkiye hem de KDP tarafından “köylerinden çıkmaları için tehdit edilen” Metina’nın Brifka Bazif ve Tirwaniş-Şimayla köylerinin hedef alındığı kaydedildi. 
 
KDP GÜÇLERİ TSK ÜSSÜNDE 
 
Türkiye’nin Başika askeri üssünde eğitilen Roj peşmergeleri ve Federe Kürdistan Bölgesi Hükümeti Başbakanı Mesrur Barzani’ye bağlı Zerewanî güçlerinin de TSK askeri üslerinde bekletildiği aktarıldı. 
 
Metina ve Zap bölgesine yapılan operasyonun amacının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Başarısız oldu” dediği ve bir türlü girilemeyen Garê bölgesiyle bağlantıyı koparmak ve bölgede kurulan askeri üslerden Federe Kürdistan Bölgesi üzerinden hakimiyetin sağlamak olduğu belirtildi.
 
Metina ve Zap bölgesi tarihten günümüze birçok kez operasyonların hedefi oldu, ancak hiçbir devlet gücü şu ana kadar bu bölgelerde hakimiyet kuramadı. Yine Xakurkê, Heftanîn, Zagros, Zînê Wertê, Kandil ve Assos bölgelerine yapılan operasyonlarda da bugüne kadar bir sonuç alınamadı, tam aksine büyük kayıplar verilerek, geri çekilmeler yaşandı. 
 
TELEFONDAN OPERASYON ÇIKTI 
 
Sınır bölgelerine yönelik operasyonların ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı telefon görüşmesinden sonra gelmesi dikkat çekti. Basına yansıyan iddialara göre, görüşmede Biden 1915'te yaşananları "Ermeni Soykırımı" olarak tanımlayacağını Erdoğan'a iletti. Erdoğan'ın "soykırım" tanımasına ne karşılık verdiği bilinmezken, TSK askerleri dün akşam Federe Kürdistan Bölgesi sınırında bulunan üç bölgeye operasyon başlattı. Biden’ın, önceki yönetimler gibi “Kürt hareketini bölgede zayıflatma politikasını sürdüreceği” yorumları yapılıyor. 
 
ÜÇLÜ MEKANİZMA 
 
Yine operasyonun Irak ordusunun Şengal’e, Suriye rejiminin de Qamişlo’ya yönelik girişimlerine denk gelmesi dikkat çekti. Türkiye’nin operasyonları, Suriye rejim güçlerinin Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamışlo Kantonu’na yönelik saldırıları ve Türkiye’nin talebi üzerine KDP ile Irak merkezi hükümeti arasında imzalanan Şengal anlaşması çerçevesinde Irak ordusunun Şengal’e askeri güç yığmasıyla aynı zamana denk geldi. Eş zamanlı Kürt coğrafyasına yapılan operasyonlarla Türkiye, Irak ve Suriye rejiminin “Kürt karşıtı politikalarda yeniden birleştiğine” işaret ediliyor. 
 
MA / Erdoğan Altan