13 yıl sonra yine Zap!

img
HABER MERKEZİ - Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın bundan 13 yıl önce “Erken çekildi diyorlarsa, gitsinler orada bir 24 saat kalsınlar. Tereyağından kıl çeker gibi çekildik” dediği Zap’a dün hava ve karadan operasyon başlatıldı. O gün çok konuşulan Zap’ta, bugün ne sonuç bekleniyor?
 
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Federe Kürdistan Bölgesi’nin sınırında bulunan Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine başlattığı sınır ötesi operasyon sürüyor. Üç bölgeye önce havadan sonra karadan operasyon yapan TSK ile Halk Savunma Güçleri (HPG) arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. TSK askerlerinin savaş uçaklarının bombalanmasından sonra helikopterlerle indirme yaptığı noktalarda çatışmalar daha da yoğunlaşıyor. 
 
Sıcak operasyon bölgesinden yerel kaynakların verdiği bilgilere göre, indirme yapılan noktalarda HPG’nin eylemlerle karşılık verdiği askerler çok sayıda kayıp verdi. Operasyon bölgesinde sürekli Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) hareketliliği yaşanırken, Zap bölgesine indirme yapan 9 askerlik birimden haber alınamıyor. Kayıp askerlerin bulunması için bölgede bulunan KDP peşmergelerinden yardım istendi. İndirme yapan bazı helikopterlerin de darbe aldığı kaydedildi.
 
MEDYA BU KEZ SESSİZ!
 
Önceki akşam başlayan ve dün yoğunlaşan sınır ötesi operasyonla ilgili gelişmeleri Kürt basını anı anına aktarırken, iktidar medyası oldukça sessizdi. Daha önceki sınır ötesi operasyonların hem öncesi hem sonrasını anlık aktaran iktidar medyası, dün Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yaptığı tek cümlelik paylaşımdan sonra “son dakika” vermeye başladı. Geçtiğimiz Şubat ayında Garê’ye yapılan, 13 esir asker-polisin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Başarısız oldu” dediği operasyondan sonra medyanın “sessizliğe bürünmesi” dikkat çekti. Bakanlığın tek cümlelik açıklamasından sonra operasyonun yönetildiği komuta merkezine bağlanan Erdoğan’ın yaptığı konuşmayla, operasyon basında daha geniş yer aldı. 
 
YİNE GÖRÜŞME YİNE OPERASYON
 
Zap bölgesine hem havadan hem de karadan yapılan sınır ötesi operasyon ilk değil. Birçok kez operasyonun yapıldığı bölgede TSK güçleri hiç sonuç alamadı. Bu operasyonun en kapsamlısı 2008 yılında yapıldı. Bugünkü operasyon ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın önceki gün yaptığı telefon görüşmesinden sonra gerçekleşirken, o günkü operasyon da dönemin ABD Başkanı George Bush ile Başbakan Erdoğan arasında yapılan yüz yüze görüşmeden sonra start almıştı. 
 
5 KASIM GÖRÜŞMESİ
 
5 Kasım 2007 tarihinde Bush, Erdoğan’ı Beyaz Saray’da kabul etti. Görüşmenin ana gündemi “PKK ile mücadele” idi. Bush, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, PKK için “ortak düşman” ifadesini kullandı.  Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki son durumun ele alındığı görüşmede, anlık istihbarat paylaşımına ve işbirliğinin devamına vurgu yapıldı. Bu görüşmeden sonra Ankara yeni bir sınır ötesi operasyon için hazırlıklara başladı. 
 
16 ARALIK HAVA OPERASYONU
 
Yeni sınır ötesi operasyonun ilk işareti 16 Aralık’ı 17 Aralık’a bağlayan gece verildi. TSK’ye ait çok sayıda savaş uçağı bu tarihte Zap bölgesini saatlerce bombaladı. Bu tarihten itibaren başlayan hava saldırıları, ABD’nin verdiği istihbaratla hiç durmadı. Hedef, Zap’ta bulunan PKK’nin ana karargahıydı.
 
21 ŞUBAT ‘GÜNEŞ’ OPERASYONU
 
Tarih 21 Şubat 2008’i gösterdiğinde, aylardır havadan saldırıların düzenlediği Zap’a bu kez karadan operasyona başladı. “Güneş Operasyonu” adı verilen operasyonun startı, basına kar giysili askerlerin fotoğraflarının servis edilmesiyle verildi. İktidar medyası ve ana akım, TSK’nin verdiği bilgilerle operasyonun her anını servis etti. Gazetelere “İnlerine girdik”, “Bitirdik” manşetlerinin atıldığı Zap operasyonu, sadece 9 gün sürdü. Operasyonun bitirildiği 29 Şubat’ta objektiflere yansıyan askerlerin bitkin halleri durumu özetliyordu. Zap’a giren ama çıkamayan ve her taraftan kuşatılan askerler, kamuoyundan gizlense de büyük kayıplar verdi.
 
TEREYAĞINDAN KIL ÇEKER GİBİ…
 
9 günün sonunda yaşanan geri çekilme çok konuşuldu. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın sarf ettiği sözler, Zap operasyonunda yaşanan zorlanmayı gözler önüne serdi. Operasyon sonrası Milliyet gazetesinin sorularını yanıtlayan Büyükanıt, erken çekilme ve hükümetin çekilmeden haberi olmadığı yönündeki eleştirilere, “Erken çekildi diyorlarsa, gitsinler orada bir 24 saat kalsınlar... 300 kişinin 242’si tesirsiz hale getirildi, ayrıca temas da kesildi” sözleriyle yanıt verdi. Büyükanıt’ın “Tereyağından kıl çeker gibi gerçekten çok güzel bir çekilme yaptık” sözleri, askerin Zap’taki durumunun özetiydi. Askerin bu başarısızlığını AKP iktidarı fırsata çevirerek, Gülen cemaatiyle birlikte ordu içindeki Ergenekon ve ulusalcılara yönelik operasyonlara başladı. 
 
13 YIL ÖNCEKİ SON
 
Zap operasyonunun en başından itibaren başarısız olacağını ve sonuç alamayacağını savunan Kürt halkı ve siyaseti, o dönemi "Siwar hatin peya çûn (Atlı geldiler, yaya gittiler)" sözleriyle tanımladı. TSK, 13 yıl sonra Zap’a yine kapsamlı bir sınır ötesi operasyon başlattı. Dün, önce hava saldırısıyla sonra karadan indirmeyle başlayan operasyon, şiddetli çatışmalarla sürüyor. Çatışma bölgesinden gelen bilgilere göre, TSK oldukça zorlanıyor ve 13 yıl önce yaşadığı sonla karşılaşma ihtimali yüksek. 
 
MA / Erdoğan Altan