Metîna, Zap ve Avaşîn’de amaç Rojava

img

HABER MERKEZİ - Türkiye’nin Metîna, Zap ve Avaşîn'e yönelik başlattığı ve şuana kadar ilerleme kaydedemediği operasyonun arkasında, yerel, bölgesel ve uluslararası politikalar oynanıyor. Yaralı askerler KDP bölgesinde tedavi altına alınırken, alana SADAT ve ÖSO’ya ait paramiliterlerin getirildiği iddia ediliyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Federe Kürdistan Bölgesi’ne bağlı Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik 23 Nisan’da başlattığı operasyon hava saldırılarıyla devam ediyor. Operasyonun ilk iki günü hava ve kara bombardımanlarından sonra asker indirmeye çalışan TSK, ilerleme kaydedemiyor. Yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelerde yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, çok sayıda asker yaşamını yitirdi. Yaralı askerlere ilk müdahale Duhok’ta KDP’ye ait hastaneler ile Geliyê Zaxo ve Bamernê Lojistik ve Havaalanı askeri üslerinde kurulan seyyar hastanelerde yapılıyor. 
 
SADAT VE ÖSO İDDİASI 
 
TSK’nin ilerleyemediği operasyon bölgesine Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SADAT) tarafından eğitilip donatılan Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı paramiliter güçlerin konumlandırmak istendiği ileri sürülüyor. Yerel kaynaklar, Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’ye bağlı güçlerin de istihbarat desteğinde bulunduğunu ifade ediyor. 
 
ÜÇ BÖLGEYLE SINIRLI KALMAYACAK 
 
Metina, Avaşin ve Zap bölgelerine yönelik operasyonun sadece bu üç bölge ile sınırlı olmadığı, kapsamı ve arkasındaki güçlerin bölgesel politikalarıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Yerel ve bölgesel statükocu güçler ile uluslararası güçlerin yaşadığı çelişki ve çatışmayı savaşı derinleştirerek aşmaya çalışıyor. 
 
ABD DESTEK VERİYOR 
 
Irak’ta İran güçlerine karşı Türkiye ve KDP’ye destek veren ABD’de son operasyona da yeşil ışık yaktı. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’in yaptğı telefon görüşmesinin hemen ardından Metina, Zap ve Avaşin bölgelerine hava ve kara operasyonu başlatıldı. Operasyon iznini veren ABD’nin bölgede nasıl bir politika izleyeceğinin ip uçlarını veriyor. Türkiye ve KDP’ye verilen destek İran ile kızışan süreçle bağlantılı olarak değerlendiriliyor. ABD aynı zamanda Irak kentlerinde bulunan güçlerini Federe Kürdistan Bölgesi’ne çekerek bu desteğini göstermiş oldu. 
 
İRAN ARAYIŞTA 
 
İran da bir yandan Türkiye’nin yaptığı sınır dışı operasyondan Kürt karşıtlığı üzerinden memnun olurken diğer yandan bölgeye yerleşmek için diplomatik girişimlerde bulunuyor. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ortadoğu’daki sıcak bölgelerde ayrı saflarda bulunduğu Katar’a yaptığı ziyaret sonrası Federe Kürdistan Bölgesi’ne geçerek, sırasıyla Mesut Barzani, Mesrur Barzani ve Neçirvan Barzani ile görüştü. Görüşmede İran’ın desteklediği Irak ordusunun Şengal’e yaptığı yığınak ve Türkiye’nin sınır ötesi operasyonunun konuşulduğu belirtiliyor. YNK bölgesi olan Süleymaniye ve Kerkük’te etkili olan İran, diplomasi trafiğiyle KDP’yi yanına çekmeye çalışarak ABD’nin taraftar toplamasını engellemek istiyor. 
 
ŞENGAL’E HAŞDÎŞABΠ
 
İran'ın 9 Ekim 2020’de Bağdat-Hewler anlaşması çerçevesinde Şengal bölgesine asker yığan Irak Ordusu'nun sonuç alması halinde Şengal güvenlik yönetiminin Haşdî Şabî güçlerine teslim edilmesini istiyor. 
 
KDP’NİN TUTUMU?
 
TSK’nin 23 Nisan’da başlattığı ve hala devam eden operasyonuna yönelik KDP’nin tutumu AKP-MHP hükümetinden yana. Nitekim şuana kadar KDP’den operasyona karşı bir tutum sergilenmiş değil. Tam tersine Mesrur Barzani’ye bağlı Zêrewanî ve Roj Pêşmergeleri'nin operasyona istihbarat desteği verdiği kaydediliyor. 
 
AMAÇ ROJAVA 
 
ABD'nin içinde olduğu plan istenildiği şekilde ilerlemesi halinde KDP, yeniden Şengal'e yerleşecek. Türkiye, KDP üzerinden Şengal ve Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına geçmeye çalışacak. ABD ise İran’a karşı daha fazla güç sağlamış olacak. 
 
MA / Erdoğan Altan