Ankara’daki hesap Zap’a uymadı: Bölgeye giden ABD’den kimyasal kozu!

img
 
 
HABER MERKEZİ - Ankara ile Bağdat ve Hewlêr arasında krize dönüşen sınır ötesi operasyonda, şimdiye kadar 256 askerin yaşamının yitirdiği aktarıldı. Ayrıca operasyon bölgesine gelen ABD heyetinin, TSK’nin kimyasal gaz kullandığına dair 11 bulgu elde ettiği belirtildi. 
 
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine yönelik başlattığı operasyon devam ediyor. Bir ayını dolduran operasyonda, Metîna bölgesinde bulunan Koordine Tepesi, Derarê ve Kesta köylerinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 
 
ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR
 
TSK’nin günlerdir helikopterlerle indirme yapmaya çalıştığı Koordine Tepesi, Derarê ve Kesta köylerinde, HPG’nin karşılık vermesi üzerine yaşanan şiddetli çatışmalarda, çok sayıda askerin yaşamını yitirdiği belirtildi. Ayrıca çatışmalarda yaralanan çok sayıda askerin de helikopterlerle Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (GATA) götürüldüğü öğrenildi. 
 
256 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ
 
Mezopotamya Ajansı’na konuşan ve operasyon bölgesinde olduğu için ismini vermek istemeyen peşmerge, Türkiye’nin Libya’dan çektiği ve Hakkari’nin Derecik ilçesinde bulunan bir askeri üsse yerleştirilen 560 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubunun da daha önce olduğu gibi Bamernê’ye getirildiğini aktardı. Ayrıca operasyonda ÖSO mensuplarının öne sürüldüğünü söyledi. 
 
Peşmerge, şimdiye kadar 21’i rütbeli 256 asker ile daha önce Bamernê’de bulunan üsse getirilen 76 ÖSO mensubunun yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı. 
 
900 MİLYON DOLAR HARCAMA 
 
TSK rütbelisi ile arasındaki diyalogu aktaran peşmerge, Garê operasyonundan Metîna, Zap ve Avaşîn’e yönelik sınır ötesi operasyonda, şimdiye kadar 900 milyon dolar bürçe ayrıldığını belirtti. 
 
HESAP TUTMADI
 
Peşmerge, operasyonda ilerlemenin sağlanmamasının, Bağdat, Hewlêr ve Ankara arasında krize yol açtığını söyledi. 100 kilometre derinlik hesaplanan operasyonun kısa bir süre içerisinde tamamlanması teminatını veren Ankara’nın, hesapların tutmaması üzerine Bağdat ve Hewlêr’in baskı uyguladığını dile getirdi. Ankara’nın ise HPG’nin hava saldırılarını gerekçe gösterdiğini söyledi. 
 
ABD HEYETİ BÖLGEDE
 
Peşmerge, aralarında Pentagon yetkililerinin de bulunduğu ABD heyetinin, 10 gündür Duhok, Zaho ve Şırnak, Hakkari ile sınır hattında temaslarda bulunduğu bilgisini paylaştı. Peşmerge, ABD heyetinin, bölgedeki temaslarında, TSK’nin operasyonda 11 kez kimyasal gaz kullandığına dair bulgular elde ettiğini aktardı. Peşmerge, söz konusu kimyasal gaz kullanımının “savaş suçu” olarak değerlendiren ABD heyetinin, bu durumu Türkiye’ye karşı koz olarak kullandığını ifade etti. 
 
KİMYASAL KOZU
 
Peşmerge, ABD heyetinin, Türkiye’nin İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına karşı sessiz kalmaması durumunda bu kozu kullanacağını ve elde ettiği kimyasal gaz kullanımı bulgularını kamuoyuyla paylaşacağını söyledi. 
 
MA / Erdoğan Altan