Tepkiler azalınca KDP yeniden harekete geçti

img

HEWLER - Metîna, Zap ve Avaşîn’de yoğun teknik kullanımına rağmen sonuç alamayan TSK’nin planına dahil olan KDP, tepkiler azalınca yeni alanlara mevzilenmek için yeniden harekete geçti. 

Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi'nin Avaşîn, Metîna ve Zap bölgelerine yönelik 23 Nisan’da başlattığı sınır ötesi operasyon, üçüncü ayını dolduruyor. Karadan istenilen ilerlemeyi sağlayamayan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), teknik ve hava saldırılarıyla sonuç almak istiyor. Halk Savunma Güçleri (HPG), TSK’nin konumlandığı tepelere yönelik eylemlerini sürdürüyor. Federe Kürdistan yönetiminde bulunan Kürdistan Demokratik Partisi'ne (KDP) bağlı Zerewanî ve Gulan özel güçleri, operasyondan sonuç alamayan TSK’nin yanında saf tutuyor. TSK ile HPG'liler arasında özellikle Avaşîn bölgesine bağlı Werxelê, Girê Sor, Mervanos, Tabura Ereban, Girê Silêman, Girê Sor ve Stûnê alanları ile Metîna’ya bağlı Qaşûra ve Orê alanlarında yaşanan çatışmalar son günlerde yoğunlaştı.
 
TSK TIKANDI
 
TSK, özelikle Metîna ve Zap bölgelerinde teknik, yerel destekçi ve paramiliter güçleri kullanıp, sivilleri de hedef alarak sonuca ulaşmak istiyor. Üç aydır tüm yöntemlere rağmen ilerleme kat edemeyen askerler ciddi kayıplar veriyor. Operasyonun bilançosu halktan gizleniyor, yaşanan kayıplar hiç verilmiyor. Asker, maliyeti en yüksek teknik ve teknolojiyle saldırılarını sürdürüyor. Operasyonda bugüne dek SİHA, obüs, havan, helikopter ve savaş uçakları saldırısı hiç durmadı. 
 
Bölge halkına göre, yoğun kullanılan tekniğe rağmen TSK bugüne kadar bir sonuç alamadı. Girdikleri bazı alanlarda sıkışıp kalan askerlere sık sık eylemlerle yanıt veriliyor. Aynı kaynaklar, TB2 Bayraktar tipi Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın (SİHA) 21 Mayıs günü Akrê ilçesi kırsalında Zêbarî mıntıkasında düşürüldüğünü kaydetti. Zap’ın Kurojehro bölgesi ile Garê’nin Heft Tebax alanı arasında yer alan dağlık bir mıntıka olan Zêbarî, TSK'nin 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece saldırı başlattığı Avaşîn, Metîna ve Zap hattında bulunuyor. 
 
TAMPON BÖLGE
 
İstediği sonuçları alamayan askerlerin sivil yerleşim yerlerini hedef alarak yeni bir ilerleme hattı açmaya çalıştığını kaydeden bölgedeki kaynaklar, Federe Kürdistan Bölgesi yönetiminin de köylüleri yaşam alanlarını terk etmeleri için sıkıştırdığını aktardı. Sivil yerleşim yerlerinin bombalanması sonucu yüzlerce köyün boşaltıldığı, onlarca dönüm bağ, bahçe ve ormanlık alanın ateşe verildiği, amacın insansız bir tampon bölge oluşturmak olduğu öğrenildi.
 
HERKES KARŞI 
 
Federe Kürdistan yönetiminde yer alan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) başta olmak üzere Goran, Komalay İslamî, İslamiyê Yekgurtu, Bizotnawey İslamî, Zehmetkêşan ve diğer tüm partiler, TSK'nin operasyonlarına karşı duruyor. Siyasi partilerin yanı sıra aydın, yazar, gazeteci, akademisyen, sanatçı, eski pêşmerge ve Kürt toplumunun birçok kesiminden saldırılara karşı tepki yağdı. Avrupa’nın dört bir yanından “Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi” adı altında bir araya gelen siyasetçi, insan hakları savunucusu, yazar, gazeteci, akademisyen, parlamenter, çevrebilimci, aktivist ve feminist, yaptıkları eylem ve etkinliklerle Kürt halkının yanında durdu. 
 
KDP’NİN TUTUMU
 
TSK'nin başlattığı operasyonlardan sonra KDP güçleri de Zap ve Metîna’da harekete geçti. KDP, 4 Mayıs’ta içinde Irak sınır güvenliğinin de bulunduğu bir güçle Metîna bölgesine bağlı bazı tepelere (Binavya, Bêdehê, Teşîşa, Qumriye) yerleşti. KDP’ye bağlı güçler 5 Haziran’da Metîna’nın stratejik bir noktası olan Girê Çarçel ve Girê Hakkari bölgesi arasında bulunan boğaza dönük iki koldan bir saldırı başlattı. Her bir kolu 50 zırhlı araçtan oluşan bu güçlerin boğaza girmemeleri için HPG’liler tarafından uyarı ateşi açıldı. Uyarılara rağmen saldırı pozisyonunda olan KDP güçleri, 6 Haziran’da da bu alandaki ilerleyişini sürdürdü. KDP, Haziran ayı boyunca Metîna’da yollar açtı, mevziler yaptı ve güç yığdı. 
 
HALK TEPKİSİ 
 
“Kürdü Kürde kırdırtma” politikasına alet olan KDP, Metîna’nın yanı sıra Rençber Axa bölgesine de güç göndermek istedi. Kürt kamuoyunun yoğun tepkisi sonucu KDP buraya güç göndermeyi şimdilik durdurdu. KDP güçleri, bölgede TSK taktiklerini uyguluyor. Ormanlık alandaki ağaçları keserek yol ve mevziler yapan KDP güçleri, TSK’ye nefes aldırmak ve HPG’nin eylem kabiliyetini kırmak için yeni alanlara girmenin hazırlıklarını yapıyor. Tepkilere rağmen “tasfiye planı”na dahil olan KDP, tepkiler azalınca yeniden harekete geçti. Halk tepkisinin bölgede caydırıcı önemli bir etken olduğu kaydediliyor. KDP’ye “dur” diyecek gücün de halk tepkisi olduğu vurgulanıyor. 
 
MA / Erdoğan Altan