'Almanya'da sol partiler kazanırsa Türkiye ile ilişkiler gözden geçirilecek'

  • dünya
  • 11:02 24 Eylül 2021
  • |
img
ANKARA - Almanya seçimlerinin Türkiye’ye yansımasını değerlendiren Sol Parti Milletvekili Hakan Taş, sol partilerin olduğu bir koalisyonun kazanması halinde Türkiye ile ilişkilerin gözden geçirileceğini ifade etti.
 
Almanya'da 26 Eylül’de tarihinde düzenlenecek seçimlerde Federal Meclis'in yeni üyeleri belirlenecek. Seçmenler, ilk oyuyla kendi seçim bölgesindeki bir adayı doğrudan seçerken, ikinci oyunu ise herhangi bir parti için kullanacak. Oy kullanacak 60 milyon 400 bin seçmenden 30 milyon 100 bini kadın, 29 milyon 200 bini ise erkek. İlk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 2 milyon 800 bin. 
 
TÜRKİYE KÖKENLİ 900 BİN SEÇMEN
 
Almanya seçimlerinde bir önceki seçimlere göre, seçmen sayısının azalması dikkat çekerken, seçmenler arasında kendisinde veya ailesinde bir göç geçmişi bulunanların oranı da artıyor. Almanya'daki seçimlerde oy kullanma hakkına sahip Türkiye kökenli seçmen ise yaklaşık 900 bin.
 
PARTİ VE İTTİFAKLAR
 
Pazar günü yapılacak seçimlerde parlamentoda yer alan ve yüzde 5 barajını aşarak yeniden Meclis'e girmesi beklenen 6 parti ve ittifak bulunuyor. Bunlar, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hristiyan Birlik ittifakı, Yeşiller, Sol Parti, Hür Demokratik Parti (FDP) ve Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD). Koalisyon hükümetindeki Hıristiyan Birlik Partileri ise, Hıristiyan Demokrat Birliği (Christlich Demokratische Union Deutschlands-CDU) ve onun kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik'ten (Christlich-Soziale Union in Bayern-CSU ) oluşuyor.
 
KAMUOYU ARAŞTIRMALARI
 
Kamuoyu araştırma şirketi YouGov'un 9-14 Eylül tarihleri arasında bin 816 vatandaşla yaptığı ankete göre SPD yüzde 25'lik oy potansiyeliyle birinci parti olurken Birlik partilerinin oy oranı yüzde 20 çıktı. Ankete göre Yeşiller'in oy oranı yüzde 15 ile sabit kalırken sağ popülist Almanya için Alternatif'in (AfD) oy oranı bir puanlık düşüşle yüzde 11 olarak kaydedildi. Liberal Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10'luk oy oranını korudu, Sol Parti'nin oy oranı ise iki puanlık artışla yüzde 8'e yükseldi. 
 
Altı seçmenden birinin kararsızlar içinde olduğu belirtiliyor. Mediendienst Integration kuruluşuna göre, mevcut parlamentoda en çok göçmen kökenli vekili bulunan parti, yüzde 18,8 ile Sol Parti, yüzde 14,9 ile Yeşiller, yüzde 9,8 ile Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) izliyor. 
 
Son haftalarda düzenlenen kamuoyu yoklamalarından arka arkaya birinci güç olarak çıkan Sosyal Demokratlar, 26 Eylül seçimlerinde seçilme şansı bulunan üst sıralardan en çok Türkiye kökenli milletvekili adayı gösteren parti oldu. Aralarında eski bakanlardan Aydan Özoğuz'un da bulunduğu 14 Türkiye kökenli SPD’li aday Pazar bulunuyor. Sosyal Demokratları 12 Türkiye kökenli aday ile Sol Parti izliyor.
 
MERKEL İKTİDARI
 
Öte yandan Şansölye seçildiği 2005 yılından beri iktidarda olan, uzun başbakanlık döneminin ardından 26 Eylül 2021'de yapılacak Federal Parlamento seçimlerine katılmama kararı alan Angela Merkel ise aktif siyasi hayatını sonlandırmaya hazırlanıyor. Merkel 16 yıllık iktidarında finans krizi, Euro krizi, mülteci krizi, AB'nin dağılmasına yol açmasından endişe edilen Brexit krizi ve Kovid-19 gibi birçok siyasi olaylarla siyaset hayatını sonlandıracak.
 
KOALİSYON MÜMKÜN
 
Sol Parti Milletvekili Hakan Taş, Almanya’daki seçimleri ve olası sonuçların Türkiye’ye yansımasını değerlendirdi. 
 
Taş, birçok kamuoyu araştırmalarına göre, SPD’nin seçimlerde önde geldiğini belirterek, böyle bir sonuç karşısında Almanya’nın koalisyon hükümet modeliyle yönetileceğinin büyük olası olduğunu söyledi. Olası bir koalisyonda farklı alternatifler olduğunu kaydeden Taş, “Liberal demokratlar veya Yeşiller’in SPD önderliğinde olası bir koalisyonu mümkün. Ya da yine SPD’nin önderliğinde içinde küçük partilerin olduğu ve yine SPD’nin olduğu bir hükümet modeli ile Sol Parti’nin bir iki puan daha oylarını arttırabilirse Yeşiller ve Sol Parti’nin içinde olduğu bir hükümet olabilme ihtimali yüksek” ifadelerini kullandı. 
 
PANDEMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ
 
Pandemi sürecinin seçimleri olumsuz etkilediğini söyleyen Taş, daha önce Sol Parti olarak yapmış oldukları birçok seçim etkinliklerini pandemiden dolayı yapamadıklarını ifade etti. Taş, pandemiye rağmen özelikle ilk seçmenlere hitaben okullarda etkinlikler gerçekleştirdiklerini ve partilerin tüm temsilcileriyle stant çalışmaları kurulduğunu aktardı. 
 
TÜRKİYE’YE NASIL YANSIYACAK?
 
Seçim sonuçlarının Türkiye’ye yansımasını değerlendiren Taş, şu ifadeleri kullandı: “SPD önderliğinde ya da içinde Sol Parti’nin olmadığı bir seçimde Türkiye açısından pek bir değişiklik olmayacak. Ama sol partiler seçimde başa gelirse Türkiye ile olan mevcut durumun tekrar gözden geçirileceğini düşünüyorum. En azından AB sürecinde demokrasiden uzaklaşan, insan haklarına müdahale eden, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) vermiş olduğu kararları uygulamayan bir Türkiye ile hareket edilemez. Dolayısıyla AB nezdinde durdurulması gerekiyor, müdahale edilmesi gerekiyor. Türkiye’de demokratik muhalefet başta olmak üzere ilişkiler daha kuvvetli kurulması gerekiyor. Dolayısıyla sol tarafın içinde oluşacak bir birlikte, bu yönde olumlu adımlar atılacağını düşünüyorum.”
 
SDP’NİN KAZANMASI AKP’Yİ GÜÇLENDİRECEK
 
Taş, hükümet modelinde SDP’nin önderliğinde içinde bir sol parti olmadığı müddetçe radikal adımlar atılmayacağının altını çizerek, Türkiye’deki mevcut AKP iktidarının daha güçlü kılınacağını kaydetti. Mülteciler konusunda ise Almanya ve Türkiye iktidarının “anlaşmalarının” devam edeceğine dikkati çeken Taş, “SDP hükümette olduğu takdirde Erdoğan’a karşı tutum Merkel’in tutumuyla aynı kalacaktır. Ama eğer sol partinin içinde olduğu bir hükümet modeli seçilirse, Türkiye’ye karşı yaptırımın gündeme gelmesi ilk adımlardan biri olmalı. Türkiye ile ilişkilerin durması ve Türkiye’ye silah satışının engellenmesi, yasaklanması ve mevcut durumun gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi. 
 
Taş, seçimlerin sadece Almanya'yı değil, Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeyi etkileyeceğini belirterek, “Bu seçimlerde herkesin olabildiğince oy kullanması önemli” diye ekledi. 
 
MA / Berna Kişin