Irak’ta seçim sonuçları tartışılıyor

img

HABER MERKEZİ - Müdahaleli ve çok tartışmalı geçen Irak seçimlerinin ilk sonuçları açıklandı. Sandık başına giden seçmen sayısı yüzde 41’de kaldı. Sadr Hareketi 73 sandalyeyle birinci olurken, Kürt partileri parlamentoya toplam 61 vekil gönderdi. 

 
Irak’ta seçmenler hafta sonu sandık başına gitti. Müdahalelerle tartışmalı hale gelen seçimlerde seçmenin sadece yüzde 41’i oy kullandı. 2003’ten sonra ilk kez yapılan erken seçimde, katılım oranı yüzde 44.5 olan 2018’deki seçimden de düşük oldu. Başkent Bağdat’ta bu oran yüzde 30’lara kadar da düştü. Seçim komisyonu en düşük katılımın Bağdat’ta görüldüğünü açıkladı.
 
KATILIM ORANI
 
Irak Bağımsız Seçim Komisyonu, Irak parlamento seçimlerine en yüksek katılımın yüzde 54 ile Duhok’ta olduğunu bildirdi. Komisyona göre, Selahaddin’de katılım yüzde 48, Babil eyaletinde 46, Hewler’de yüzde 46, Diyala’da 46, Kerbela 44, Vasit’te 44, Musenna’da 44, Ninova’da 42, Misan’da 43, Anbar’da 43, Zikar’da 42, Divaniye’de 42, Necef’te 41, Basra’da 40, Süleymaniye’de y37, Bağdat’ın Rısafe bölgesinde 31 ve Bağdat’ın Kerx bölgesinde yüzde 34.
 
Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Federe Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki 83 seçim bölgesinin tamamında seçimlere katılan seçmen sayısının 9 milyon 77 bin 779 kişi olduğunu duyurdu. Seçimler için 74 itiraz ve şikayet başvurusu yapıldı.
 
SANDALYE KAZANAN PARTİLER 
 
Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, 10 Ekim’de yapılan seçimin ilk sonuçlarını açıkladı. Açıklanan ilk sonuçlara göre, Irak Parlamentosu’nda sandalye kazanan partiler şöyle:
 
Sadr Hareketi: 73 sandalye
 
Mihemed Helbusî liderliğinde İlerici İttifak: 41 sandalye
 
Nuri Malikî liderliğinde Kanun Devleti İttifakı: 37 sandalye
 
KDP: 32 sandalye
 
Bağımsız Adaylar: 20 sandalye
 
YNK: 17 sandalye
 
Xemîs Xencer liderliğinde Azim İttifakı: 15 sandalye
 
Hadî Amirî liderliğinde Fetih Koalisyonu: 14 sandalye
 
Ela Rikabî liderliğinde Tise Hareketi: 9 sandalye
 
Yeni Nesil: 9 sandalye
 
Kanun Listesi (ilk defa seçimlere katılıyorlar): 6 sandalye
 
Ammar el Hekim ve Haydar İbadi ittifakı: 5 sandalye
 
Hristiyan Babil Hareketi: 4 sandalye
 
İslami Birlik: 4 sandalye
 
Dizayn Listesi: 3 Sandalye
 
Adalet Partisi: 1 sandalye
 
Fezil Partisi: 1 sandalye
 
Hak Hareketi: 1 sandalye
 
Eqder Weten Hareketi: 1 sandalye
 
329 sandalyeli parlamentoda şu ana kadar 36 sandalyenin sonuçları açıklanmadı. 
 
KÜRDİSTAN BÖLGESİ
 
Seçim Komisyonu, Federe Kürdistan’da kazanan partilerin sandalye sayılarını da açıkladı. KDP 32, YNK 15, Yeni Nesil 9, İslami Birlik 4, Adalet Toplumu 1 sandalye almayı garantiledi. 4 bölgeye ayrılan Hewler’de Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 11, Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwe) 3 ve Kürdistan Yurstseverler Birliği (YNK) 1 sandalye aldı. 5 seçim bölgesine ayrılan Süleymaniye’de YNK-Goran’ın oluşturduğu Kürdistan İttifakı 8, Yeni Nesil 5, KDP 2, Yekgırtu 2 ve Adalet Toplumu da 1 sandalye kazandı. 3 bölgeli Duhok’ta KDP 8, Yekgırtu 2 ve YNK 1; 3 bölgeli Kerkük’te YNK 3, KDP 2, Yeni Nesil 1, Türkmenler 2 ve Araplar 4; 8 bölgeye ayrılan ve parlamentoda 31 sandalyeyle temsil edilen Musul’da KDP 9 vekil çıkarırken, Kürdistan İttifakı da 2 sandalye kazandı. Musul’da Muhammed Helbusi’nin başını çektiği Takaddum da 8 sandalye elde etti. Diyala’nın 4’üncü bölgesi olan Hanekin’de YNK’nin adayı Sozan Hüseyin Mansur milletvekili seçildi. 
 
İTİRAZLAR BAŞLADI 
 
Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, genel seçimlerin sonuçlarına yönelik üç günlük itiraz taleplerini bugünden itibaren almaya başladığını duyurdu. Komisyon Başkanı Yargıç Adnan Halef, “Irak seçim yasası, seçimlere katılan blok ve partilere, ön sonuçların yayınlanmasını takip eden günden itibaren üç gün içinde itirazda bulunmalarına izin veriyor” dedi. Halef, Yüksek Seçim Kurulu’nun, kendisine veya yargıya yapılan itirazları, talebin kendisine ulaştığı tarihten itibaren yedi günü aşmayan bir süre içinde yanıtlayacağını, yargının ise itirazı on günü geçmemek üzere karara bağlayacağını açıkladı.
 
KAZIMİ’DEN KUTLAMA 
 
Irak Başbakanı Mustafa Kazımi seçimleri kazanan partileri ve parlamenterleri kutladı. Kazımi, Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu: “Seçimleri kazanan tüm kardeşlerimizi en içten dileklerimle tebrik ediyorum. Devlete çalışma, inşa ve destek Meclisi olmasını umduğumuz bir sonraki Meclisi oluşturacak siyasi güçleri de kutluyorum.”
 
FETİH İTTİFAKI SONUÇLARI REDDETTİ
 
Seçimlerde açıklanan ilk sonuçlara göre 14 sandalye kazanan Fetih İttifakı, seçim sonuçlarını reddetti. Sonuçları kabul etmeyen Fetih İttifakı lideri Hadî Amîrî, seçimlerde hile yapıldığını söyledi. 
 
MALİKİ BAŞBAKAN OLMAK İSTİYOR
 
Irak Parlamentosu seçimlerinin ilk sonuçlarının paylaşılmasının ardından Kanun Devleti Başkanı Nuri Maliki siyasi tarafları ziyaret etmeye başladı. Maliki’nin parlamentoda en büyük grubu oluşturmak istediği bildirildi. Alınan bilgilere göre Malikî bir kez daha Irak Başbakanı olmak istiyor. 37 sandalye kazanan Nuri Malikî, YNK, Fetih Hareketi, Azim İttifakı ve İlerici İttifak’ın desteğini alırsa toplam 132 sandalyeye ulaşacak.
 
Irak’ta yolsuzluğun getirdiği ağır bir eşitsizlik ve işsizlik var. Siyasi kriz, etnik ve dinsel çatışmaların yoğun olduğu ülkede nüfusun önemli bir kısmı yoksulluk çekiyor. Yüzlerce milyar dolar ise son yıllarda yolsuzluklar nedeniyle buharlaştı.