Erdoğan ile Biden görüşmesi: S-400’lere dair endişeler not edildi

img
ANKARA - Erdoğan ve Biden arasında yapılan görüşmede, S-400’ler, Suriye ve Afganistan’ın yanı sıra Libya’daki seçimler yer aldı.
 
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Joe Biden arasında İtalya'nın başkenti Roma’da gerçekleşen G-20 Liderler Zirvesi’ndeki görüşme sona erdi. 20 dakika sürmesi beklenen görüşme, yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken da katıldı.
 
S-400’LER GÜNDEME GELDİ
 
Beyaz Saray’dan görüşmenin ardından yapılan açıklamada, “Biden savunma ortaklığını ve Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak önemini teyit etti ancak Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri almasına dair ABD'nin endişelerini de not etti. Biden aynı zamanda, güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemini vurguladı” denildi.
 
SURİYE VE AFGANİSTAN 
 
Açıklamada, Biden’in görüşmede "yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını gemişletme ve görüş anlaşmazlıklarını verimli bir şekilde yönetme" arzusunun da altı çizildiği kaydedildi. Biden'ın, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna 20 yıla yaklaşan katkılarını takdir ettiği vurgulandı. Açıklamada, Erdoğan ve Biden’ın Suriye'deki siyasi süreci, Afganlar insani yardımı, Libya'daki seçimleri, Doğu Akdeniz'deki durumu ve Güney Kafkasya'daki diplomatik çabaları ele aldığı ifade edildi.
 
Biden ve Erdoğan, ilk telefon görüşmesini Nisan ayında yapmış, Haziran’da da Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Zirvesi kapsamında ilk kez yüz yüze görüşmüştü.