Türkiye, Demokrasi Zirvesi’ne davet edilmedi

  • dünya
  • 18:25 5 Kasım 2021
  • |
img

HABER MERKEZİ- Türkiye, ABD Başkanı Joe Biden'ın 9-10 Aralık 2021 tarihlerinde ev sahipliği yapacağı “Demokrasi Zirvesi”ne davet edilmedi.

Türkiye, ABD Başkanı Joe Biden'ın 9-10 Aralık 2021 tarihlerinde ev sahipliği yapacağı Demokrasi Zirvesi'ne davet edilmedi.

Politico'nun elde ettiği ve 107 ülkenin bulunduğu davetli listesinde, ABD'nin NATO müttefiklerinden olan Türkiye ve Macaristan'ın adı geçmedi.Listede Türkiye, Macaristan ve Azerbaycan'ın yanı sıra İran, Rusya, Çin ve Afganistan gibi ülkeler de bulunmuyor.

Politico'ya göre liste üzerinde çalışmalar henüz sonlanmış değil ve davetli listesi değişebilir.

Sanal zirve, Biden'ın küresel bir otoriterlik dalgasına karşı geri adım atmaya çalıştığı için kilit dış politika girişimlerinden biri olarak görülüyor. Ancak Politico'nun aktardığına göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "demokratik sistemleri baltalama sicili nedeniyle" Türkiye'nin toplantıya davet edilmeyeceği belirtildi.

Zirveye davet edilmeyeceği iddia edilen diğer ülkeler arasında, Cumhurbaşkanı Viktor Orban'ın benzer şekilde "demokratik normları ve hukukun üstünlüğünü baltalamakla" suçlandığı Macaristan yer alıyor.

9-10 Aralık tarihleri ​​arasında gerçekleşmesi planlanan zirve, internet özgürlüğünü, medya okuryazarlığı programları için daha fazla fonu ve şirket içi temsil için kullanılabilecek çift kullanımlı teknolojilere daha güçlü ihracat kontrolleri getirmeyi teşvik edecek.

Demokrasi Zirvesi'nde liderlerin, otoriter hükümetlerin baskılarına karşı internetin erişilebilir olmasını, veri güvenliği, siber güvenlik ve teknoloji platformlarına yönelik regülasyonlar konusunda işbirliği yapma gibi konuların da ele alınması bekleniyor.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada zirvenin 3 ana başlık etrafında tartışılacağı belirtildi. Bu başlıklar “otoriterliğe karşı demokrasiyi savunmak, yolsuzlukları tespit edip onlarla mücadele etmek ve insan haklarını savunmak” olarak belirlendi.Beyaz Saray'dan zirve ile ilgili daha önce yapılan yazılı açıklamada dünya genelinde demokrasi ve insan haklarının tehdit altında olduğu kaydedilerek demokrasiyi savunmada demokratik ülkelerin dayanışma içinde olmasının önemi ifade edildi.

Açıklamada, "Toplumda oluşan güvensizlik ve hükümetlerin buna bir çözüm üretmede başarısız olmaları, siyasi kutuplaşmaları ve demokratik kurumların altını oyan liderlerin yükselmesine neden oldu. Joe Biden, demokrasinin hala işlediğini ve insanların hayatını iyileştirebileceğini söyledi. Bunu yapmak için de demokrasilerin bir araya gelmeleri gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

Freedom House'dan Sarah Repucci, Politico'ya “Demokrasilerin ne yaptığı önemli” dedi. “Olumlu bir örnek oluşturmaları ve bir araya gelmeleri gerekiyor, çünkü diktatörlükler bir araya geliyor.”

‘TÜRKİYE ÖZGÜR DEĞİL’ DEĞERLENDİRMESİ

Freedom House'un 2021 siyasi haklar ve sivil özgürlüklere ilişkin yıllık araştırması, Türkiye'yi "özgür değil" olarak derecelendirdi ve ülkenin "Avrupa bölgesinde bir kişinin ifade ve ifade özgürlüğünü kullanması için en zorlu yerlerden biri" olduğunu söyledi.

Freedom House, Türkiye'deki internet özgürlüklerine ilişkin endişelerini de dile getirerek, Erdoğan ve AKP'yi eleştiren web sitelerine ve sosyal medya platformlarına yönelik baskılar nedeniyle ülkenin üst üste üçüncü yılda da gerileme kaydettiğini ifade etti.