Senatör Díaz: 'Terör listesi' çözüme engel

  • dünya
  • 09:13 13 Kasım 2021
  • |
img

HABER MERKEZİ - İspanya Senatörü Gorka Elejabarrieta Díaz, Kürt sorununun çözümü için PKK'nin Avrupa Birliği'nin "terör listesi"nden çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. 

Nobel ödüllü yazar Elfriede Jelinek, filozof Slavoj Zizek, uluslararası hukuk uzmanı Prof. Norman Paech, EUTCC Genel Sekreteri Prof. Michael M. Gunter, Plaza de Mayo Anneleri Örgütü kurucularından Nora Cortinas'ın da aralarında bulunduğu 29 kişinin 5 Kasım'da kurduğu Uluslararası Kürtlere Adalet İnisiyatifi, PKK’nin, Avrupa Birliği’nin (AB) "terör listesi"nden çıkarılması için kampanya başlattı.
 
Kampanyanın imzacıları arasında yer alan İspanya Senatörü ve Bask Partisi EH Bildu Uluslararası İlişkiler Sözcüsü Gorka Elejabarrieta Díaz, Kürt sorununun çözümü için PKK dahil tüm taraflarla müzakere edilmesi ve bu kapsamda PKK’nin "terör listesi"nden çıkartılması gerektiğini ifade etti.
 
BARIŞA GİDEN YOLDA ENGEL
 
Hawar Haber Ajansı'na (ANHA) konuşan Gorka Elejabarrieta Díaz, Türkiye'nin Kürt halkına yönelik saldırı ve işgallerini meşrulaştırmak için PKK’nin “terör listesi"nde olmasını kullandığını vurguladı. "Terör listesi"nin Kürt sorununda barışa giden yolda engel olduğunu söyleyen Díaz, "Bu durum ifade özgürlüğünü kısıtlamayı ve sivil özgürlükleri ortadan kaldırmayı mümkün kıldı. Muhalif siyasi partilerin, gazetelerin, televizyon kanallarının vb. yasaklanmasının ve saldırıya uğramasının önünü açtı" dedi. 
 
BM ÜLKELERİ ADIM ATMALI 
 
Bask bölgesinde benzer uygulamalarla kaşı karşıya kaldıklarından dolayı Kürt halkını çok iyi anladıklarını ifade eden Gorka Elejabarrieta Díaz, "Kendi tecrübelerimizden bu engellerin kaldırılması gerektiğini çok iyi biliyoruz ve bu nedenle PKK'nin AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını defalarca talep ettik. Bu konuda Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler ciddi adımlar atmalıdır" diye konuştu.