KNK heyeti Polonya-Belarus sınırında mültecileri ziyaret etti

  • dünya
  • 23:33 14 Kasım 2021
  • |
img

HABER MERKEZİ- Kürdistan Ulusal Kongresi’nden bir heyet, Belarus-Polonya sınırında mahsur kalan mültecileri ziyaret ederek, onlarla yürüyeceklerini açıkladı.

Kürdistan Ulusal Kongresi’nden (KNK) bir heyet, Belarus-Polonya sınırında mahsur kalan mültecileri ziyaret etti. Heyette KNK Eş Başkanı Ahmet Karamus, KNK yönetiminden Mecit Heso, İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı, KCDK-E Başur yönetimi üyeleri ve Nav-Berlin Eş Başkanları yer aldı.

 Polonya-Belarus sınırında yaşanan mülteci krizini inceleyen heyet üyesi “Freie Kurdische Gemeinde e.V /Navenda Kurdistaniyen Azad Li Berlin” (Nav-Berlin) Eş Başkanı Hüseyin Yılmaz, “Komisyon olarak sınıra gittik. Orada polis ve askerler kontrol noktasında 8 kilometre sınıra yaklaştırmadı, geçişlere izin vermedi” dedi.

Yılmaz, Polonya devletinin sivil toplum örgütlerin ve sivil heyetlerin mültecilerle iletişime geçmesini ve yaşanan sorunları yerinde inceleyip raporlaştırmasını engellediğini belirtti.Konuyla ilgili Rus, Kürt, Polon resmi yayın organlarından oluşan çeşitli medya kuruluşlarına demeçler verdiklerini belirten Yılmaz, sınıra yakın bölgeden sonra Varşova’ya döndüklerini ifade etti.Yılmaz, “Varşova’ya döndük ve burada Helsinki İnsan Hakları Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler gibi hak örgütü heyetleriyle görüştük” dedi.

Sivil toplum örgütleri ve Polonya hükümetinin yaklaşımını değerlendiren Yılmaz, “Genel anlamda bizi iyi karşıladılar. Ancak Polonya hükümeti mültecilere müsaade etmeyeceklerini ifade ettiler” ifadelerini kullandı.Yılmaz, Polonya’nın mülteci karşıtı politikasını yerinde gözlemlediklerini belirterek, “Biz de Polonya hükümetinin kabul etmeyeceğini düşünüyoruz. Dolaysıyla bir insanlık dramı yaşanıyor, her gün can kaybı yaşanıyor. Birçok kurum yardım için kamuoyuna açıklamalar yapıyor ancak yardımların ulaştırılmasına izin verilmiyor. Tabi bugün-yarın çalışacağız. Hala Varşova’da görüşmeler yapıyoruz. Sınıra tekrar gideceğiz. Mülteciler ile görüşeceğiz” diye konuştu.

Yardımlar konusunda Heyva Sor ile iletişime geçeceklerini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Bizce tüm yardımlar Heyva Sor üzerinden gelişmeli” diyerek Heyva Sor’un yardımlar konusunda rol almasını istedi.