NATO Zirvesi ardından ortak açıklama

img

ANKARA –  Brüksel'de düzenlenen NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrası yayınlanan ortak bildiride, “Rusya'nın uluslararası güvenlik ve istikrarın temellerini yok etme girişimlerine karşı koymakta kararlıyız” denildi.

Rusya-Ukrayna savaşı gündemi ile toplanan NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi bugün Brüksel'de başladı. Zirve sonrası ortak bildiri yayınlandı. 

Rusya'nın sivillere yönelik saldırısının güçlü bir şekilde kınandığı belirtilen açıklamada, “Rusya'nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor. Rusya'nın uluslararası güvenlik ve istikrarın temellerini yok etme girişimlerine karşı koymakta kararlıyız Rusya ve Belarus'u sorumlu tutuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

SAVAŞI DURDURMA ÇAĞRISI

Açıklamanın devamında şu çağrıya yer verildi: “Putin'i bu savaşı derhal durdurmaya ve askeri güçlerini Ukrayna'dan geri çekmeye çağırıyoruz. Belarus'u suç ortaklığına son vermeye çağırıyoruz. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor.”

‘RUSYA’NIN KİMYASAL SİLAH KULLANMASI KABUL EDİLEMEZ’

Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı hazırlıkların arttırılacağı kaydedilen açıklamada, “Haziran ayında Madrid'de bir araya geldiğimizde daha fazla karar alacağız. Rusya'nın kimyasal veya biyolojik silah kullanması kabul edilemez ve ciddi sonuçları olur” denildi.