Ukrayna'da savaş karşıtı, sınır ötesinde örtülü destek!

  • dünya
  • 12:50 19 Nisan 2022
  • |
img
ANKARA - Ukrayna'daki işgale karşı açık tutum sergileyen dünya basını, Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne başlattığı savaşa örtülü destek vererek, Erdoğan’ın iktidarının açıklamalarıyla yetindi. 
 
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin 15 Nisan'da İstanbul'da PKK’ye karşı planladığı operasyon şiddetli çatışmalarla sürüyor. Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik 2019’dan bu yana yürütülen operasyonların 8’incisini başlatan Türkiye, KDP’nin açıktan desteğiyle Avaşîn-Basyan, Zap ve Metîna alanlarını bombalıyor. 
 
AA’NIN DEZENFORMASYONU KULLANILDI 
 
Federe Kürdistan’da yürütülen savaş AKP’nin perspektifinden dış basına yansıdı. Uluslararası medya kuruluşları servis ettiği haberlerde Kürt güçlerine herhangi bir söz hakkı tanımadı. Dünya basını genelde hükümet yanlısı Anadolu Ajansı’nın (AA) dezenformasyonunu kullandı. Haberlerde, operasyonunun uluslararası hukuku ihlal etmesine yer verilmezken, Ukrayna’daki savaş karşıtı pozisyonunu da terk etti. 
 
AL JAZEERA HABERİNİ AKAR ÜZERİNDEN TUTTU
 
Haberi Hulusi Akar'ın açıklamaları üzerinden tutan Al Jazeera, Kürt güçlerinden “Kürt isyancılar” diye bahsederken, Kürt tarafının herhangi bir açıklama yapmadığını ileri sürdü. Mesrur Barzani ve Tayyip Erdoğan'ın son dönemde gerçekleşen görüşmelerinin ardından gelen saldırıların “güvenlik ve istikrarı desteklemek için işbirliğinin genişletilmesi” olduğunu savunan Al Jazeera, operasyonun Irak ve Türkiye arasındaki bağları gerdiği yorumunu yaptı. 
 
ARAB NEWS: UKRAYNA ARDINDAN BAŞLADI
 
Arab News (AN) de, adı uyuşturucu ticareti gibi kriminal suçlarla anılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Suriye ve Irak'ı ABD ve Avrupa'nın elinden kurtaracağız ve oraya barışı getireceğiz" sözleri üzerinden haberi yayınladı. Haberde, İstanbul merkezli Uluslararası İlişkiler Akademisi'nin bilim kurulu üyesi Zaed İsmail ve Ankara merkezli düşünce kuruluşu ORSAM'da Irak uzmanı olarak çalışan Tuna Aygün'ün görüşlerine yer verildi.
 
AN haberinde Aygün'ün "Önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde, bu operasyonun milliyetçi seçmenler gözünde Türk siyasetinde de yerel yansımaları olması ve muhalefetteki Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi'ne karşı bir koz olarak kullanılması muhtemeldir" sözlerine yer verdi. 
 
Haberde, “Gece yarısı başlayan operasyon, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde hız kesmemesi üzerine başlatıldı ve Türkiye'nin arabuluculuk rolü Batılı ortaklar tarafından memnuniyetle karşılandı” denildi.
 
DEUTSCHE WELLE: AB, ABD, KDP VE TÜRKİYE HEM FİKİR
 
Operasyon haberini Akar'ın açıklamaları üzerinden veren Deutsche Welle (DW), Türkiye'nin PKK'ye yönelik baskısının, Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) açılan kapatma davası ve Kürt siyasetçilerin tutuklanması da dahil olmak üzere Kürt hareketine yönelik baskılarla el ele gittiğini vurguladı. AB, ABD, KDP ve Türkiye'nin PKK konusunda hemfikir olduğunun vurgulandığı haberde, operasyona yönelik Kürt tarafının herhangi bir açıklamasına yer verilmedi.
 
EURONEWS, KÜRT GÜÇLERİNİN AÇIKLAMA YAPMADIĞI İLERİ SÜRDÜ
 
Euronews haberinde, "Pençe Kilit Operasyonu" adlı askeri operasyonun Akar tarafından yapılan açıklama ile duyurulduğuna ve Akar'ın “Asil milletimizi 40 yıldır ülkemizi saran terör belasından kurtarmaya kararlıyız” ifadelerine yer verdi. EuroNews, operasyona ilişkin hükümet yanlısı Anadolu Ajansı'nın verdiği dezenformasyonu paylaşarak, Kürt güçlerinin herhangi bir açıklama yapmadığını ileri sürdü.
 
REUTERS: AB, ABD VE IRAK HEMFİKİR 
 
Haberinde Anadolu Ajansı'nın ve Akar'ın verdiği askeri bilgilere yer veren Reuters da Türkiye'nin düzenli olarak hava saldırısı düzenlediği Kuzey Irak'taki operasyonlarına destek için defalarca asker indirdiğini, PKK'nin 1984'te silahlanması sonrasında 40 binden fazla kişinin bu savaşta hayatını kaybettiğini ve Irak, AB ve ABD'nin PKK'nin “terör listesinde olması” yönünde hemfikir olduklarını yazdı.
 
ASSOCIATED PRESS: TÜRKİYE DEFALARCA SALDIRDI 
 
AA'nın verdiği bilgileri kullanan Associated Press (AP) ise, saldırı sırasında yaşamını yitirenlere dair rakamlar paylaştı. 
 
Haberinde Kürt halkının Türkiye, Irak, Suriye ve İran'ın bazı bölgelerini kapsayan dört parçaya yayıldığına dikkati çeken Voice of America (VoA), "Türk askeri güçleri, Ankara'nın terör örgütü olarak kabul ettiği PKK ve Suriyeli Kürt YPG milisleri gibi Kürt gruplara defalarca saldırdı" derken, Akar'ın "Operasyonumuz planlandığı gibi başarılı bir şekilde devam ediyor" sözlerine yer verdi.