ABD’de Erdoğan’a yakın isimlere yolsuzluk operasyonu

  • dünya
  • 11:44 8 Haziran 2022
  • |
img
 
HABER MERKEZİ - ABD’de son yılların en büyük elektronik sahteciliği operasyonunda, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın isimler tutuklandı. 
 
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New Jersey eyaletinde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen operasyonda, gözaltına alınan 3 Türk vatandaşı tutuklandı. Milyonlarca dolarlık sahte bilgisayar parçaları ile yakalanan isimler, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD’deki yakın çalışma ekibi içinde yer aldığı belirtildi. 
 
MİLYONLARCA DOLARLIK DİJİTAL CİHAZ
 
Rojnews’in Newark Savcılığı’nın hazırladığı iddianameye dayandırdığı haberde, olaya dair şu bilgiler yer aldı: “New Jersey eyaletinin Woodland Park bölgesindeki bir depoya baskın yapan ABD güvenlik güçleri milyonlarca dolarlık dijital cihaz ele geçirdi. Soruşturma kapsamında Musa Karaman (35) geçtiğimiz Cuma günü tutuklandı. Karaman’ın ortağı olan İsrafil ‘David’ Demir ve ismi açıklanmayan bir kişi daha soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Karaman 300 bin dolar kefaletle tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalırken, depoda bulunan binlerce ürüne el konuldu. İddianameye göre, yolsuzluğun çapı yaklaşık 17,5 milyon dolar. Diğer sanık Demir için ise aynı suçlamayla geçen yıl dava açıldığı, Demir’in de 300 bin dolar kefaletle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı öğrenildi. Sanıklara 20 yıla kadar hapis ve suçtan elde edilen gelirin iki katı miktarında para cezası isteniyor.
 
Savcılık kaynaklarına göre, 2017 Eylül’ünde başlayıp Mayıs 2021’e kadar devam eden sahtecilik işleminde Musa Karaman, İsrafil David Demir ve ismi açıklanmayan diğer ortağın ABD’nin önde gelen elektronik şirketlerinden CISCO’nun cihazlarının sahtelerini Çin’den alıp üzerlerine orijinal etiket bastıkları belirlendi. İddianamede yer alan yazışmalar, banka dekontları ve telefon kayıtlarına göre Karaman ve Demir sahte ürünleri 4 yıl boyunca Hong Kong ve Çin’in muhtelif yerlerinden temin edip orijinal CISCO ürünü gibi ABD piyasasına sattı. Delillere göre Karaman ve Demir sahteciliği gizlemek için paravan isimler ve adresler kullandılar.”
 
SANIKLAR ERDOĞAN’A YAKIN İSİMLER
 
Haberin devamında, sahtecilik yapan şirketin ortaklarından İsrafil David Demir, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın bir iş insanı olduğu belirtildi. Erdoğan’ın ABD’de kurdurduğu Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC- Turkish American National Steering Committee) Eş Başkanlığı’nı yapan İsrafil David Demir, AKP hükümetinin New York ve Washington bölgesinde yaptığı faaliyetlerde öne çıkan bir isim olarak tanınıyor.