Kabil'deki patlama sonrası Afganistanlı kadınlardan BM'ye çağrı

  • dünya
  • 13:39 7 Ağustos 2022
  • |
img
ANKARA - Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi, Kabil'de gerçekleşen bombalı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Taliban intihar saldırıları ve patlamaların ve ayrımcılığın birinci derecede sorumlusu, kaynağı ve öncüsüdür" dedi.
 
Afganistan'ın başkenti Kabil'de ülkedeki Şii Müslümanların yaşadığı bölgede dün büyük bir patlama meydana geldi. İlerleyen saatlerde Telegram kanalı üzerinden DAİŞ'in üstlendiği saldırıda 8 kişi hayatını kaybederken, 22 kişi de yaralandı. Patlamanın Hz. Muhammed’in torunu Hüseyin’in, Yezid’in ordusu tarafından öldürüldüğü gün olan Ashura öncesinde gerçekleşmiş olmasına dikkat çekildi.
 
Taliban'ın geçen sene 15 Ağustos'ta Kabil'e girişinden sonra spontane bir şekilde bir araya gelip sokaklara çıkan kadınlardan oluşan Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi, patlamayı kim üstlenirse üstlensin sorumlusu Taliban'dır derken, patlamada yaşamını yitirenlerin ailelerine de baş sağlığı diledi. 
 
Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi'nin yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Taliban intihar saldırılarının, patlamaların ve ayrımcılığın birinci derecede sorumlusu, kaynağı ve öncüsüdür. Hazaralar ve kadınlar da dahil olmak üzere Afganistan'da insanlarımız özgür değildir. Birleşmiş Milletler (BM) işlenen suçlara, cinayetlere, soykırıma, etnik temizliğe ve cinsiyet ayrımcılığına yönelik sessizliğini derhal bozmak zorundadır. İşlenen bu suçlar karşısında susmak suç ortaklığıdır. Afganistan terörün yuvası haline gelmişken bu zulme sessiz kalmak insan haklarına ihanettir."
 
Kadınlar, açıklamanın sonunda şu ifadeleri kullandı: "Eylemlerimize devam ediyoruz. Biz ölümsüz bir nesiliz. Biz ölmeyeceğiz. Eylemci kadınlar çoğalacak!"
 
NE OLMUŞTU?
 
Açıklamayı Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi olarak imzalayan grubun pek çok üyesi geçen bir sene içerisinde Taliban tarafından kaçırıldı, gözaltında işkence gördü, ailelerinin tapuları karşılığında aylar sonra serbest bırakıldı ve ülkeyi terketmek zorunda kaldı. Bir kısmı hala Afganistan'da bulunan kadınlar, eylemlerine devam ediyor. Kadınlar açıklamanın sonunda şu ifadeleri kullandı: "Eylemlerimize devam ediyoruz. Biz ölümsüz bir nesiliz. Biz ölmeyeceğiz. Eylemci kadınlar çoğalacak!"