Afgan Aktivist Kohistani: Ülke terör örgütüne teslim edildi

  • dünya
  • 21:06 11 Ağustos 2022
  • |
img

ANKARA - Afganistan'ın yeniden Taliban'ın eline geçmesinin 1’inci yılı dolayısıyla açıklama yayınlayan Afgan aktivist Sana Kohistani, “30 milyonu aşkın nüfusa sahip Afganistan terör örgütüne teslim edildi” dedi.

Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi üyesi aktivist Sana Kohistani, Taliban’ın Afganistan’ı 20 yılın ardından yeniden ele geçirmesinin birinci yıl dönümünde sanal medyadan açıklama yayınladı.  

Afganistan'ın Taliban tarafından işgalinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Kohistani, “Ve bugün biz Afganistanlı kadınlar, insan haklarına ve kadın haklarına inanan tüm hareketlerden ve insanlardan Afganistan kadınlarının ve halkının yanında durmalarını istiyoruz. Taliban'ın Afganistan'daki insan hakları ihlallerini görmezden gelmeyin. Afganistan'ın kaderi, acımasız bir siyasi oyunda takas edildi. 30 milyonu aşkın nüfusa sahip bir ülke terör örgütüne teslim edildi” ifadelerini kullandı.

‘EĞİTİM VE ÇALIŞMA İZNİ VERİLMİYOR’

Dünyanın bu duruma sessiz kaldığını belirten Kohistani, “Afganların en temel haklarına erişim eksikliğini görmezden geliyorlar” dedi.  Kohistani, “Afgan halkının yüzde 50'sinin cinsiyetlerinden dolayı eğitim almasına veya çalışmasına izin verilmiyor. Kadınlar neredeyse kamusal alanlardan uzaklaştırılıyor. Afgan genç kızların orta öğretime erişiminin yasaklanmasının üzerinden 300 günden fazla zaman geçti” diye belirtti.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE VURGUSU

Kohistani, son olarak şu çağrıda bulundu: “Uluslararası kurumları, küresel sivil toplum hareketlerini ve insanlığa, insan haklarına inanan bireyleri Afgan kadınlarının sivil direnişini desteklemeye ve dini aşırılıkçılığa, terörizme ve yıkıcı insan karşıtı ideolojiye karşı protestolarında yanlarında olmaya çağırıyoruz. Dünya vatandaşları olarak hepimiz insanlık için savaşmaktan sorumluyuz. Dünyanın her köşesinde eşitsizlik, adaletsizlik, ayrımcılık ve şiddetle mücadele edenlerin yanında yer alalım ve dünyayı herkes için daha iyi bir yer haline getirmede yer alalım. Afganistan'daki kadınların dayanışmaya ihtiyacı var. 15 Ağustos'ta Afganistan'ı unutmayın.”