İsveç’te seçimi sağ blok az farkla kazandı

  • dünya
  • 12:45 12 Eylül 2022
  • |
img
ANKARA - İsveç’te yapılan genel seçimlerde, kampanyasını suç ve göçmen karşıtlığı üzerine kuran sağ blok kazandı. Sol blokta ise 5 Kürt parlamentoya girdi. 
 
İsveç'te genel ve yerel seçimler yapıldı. Ülkede 7 milyon 770 bin seçmenin sandık başına gittiği seçimlerde, oy kullanma işlemi dün yerel saatle 20.00'de sona erdi. Sandıkların yüzde 90'ının açıldığı resmi olmayan sonuçlara göre, sağ blok partiler yüzde 49,7, mevcut durumda azınlık hükümeti ile iktidardaki sol blok partiler ise yüzde 48,8 oy aldı. 349 sandalyeli parlamentoda sağ blok partileri 175 milletvekili, sol blok partileri de 174 milletvekili çıkartma hakkı kazandı.
 
Seçimlerde aşırı sağ görüşlü İsveç Demokratlar Partisi'nin (SD) oy oranını yüzde 20,6'a kadar yükseltmesi dikkati çekti. SD, ülkenin en büyük ikinci partisi durumuna yükseldi. SD, 2018 seçimlerinde yüzde 18'lik oy oranı ile ülkenin en büyük üçüncü partisi olmuştu.
 
KÜRT MİLLETVEKİLLERİ
 
Sonuçlara göre, Kürt adaylarından Sara Seple, İsveç Demokratlar Partisi'nden; Kadir Kasırga, Lawên Rêdar ve Serkan Köse, Sosyal Demokrat Parti’den; Gulan Avcı ise Liberal Parti’den İsveç Parlamentosu’na seçildi.