Doğa talanına karşı şarkı bestelediler

img
 
 
İZMİR - Praksis Müzik Grubu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla doğa talanına karşı bir şarkı besteledi. 
 
Praksis Müzik Grubu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle “Sevmek yetmiyor” isimli şarkısını yayınlayarak, yaşanan doğa talanına dikkati çekti. Youtube kanalında paylaşılan şarkının altında “Doğayı sevmek güzel ama bir ağacı sevmenin sorumluluğu bugün nedir?” sorusu yöneltilerek şu ifadelere yer verildi: 
 
TALANA KARŞI DİRENİŞ 
 
“İkizdere’den Datça’ya, Mersin’den Aliağa’ya, Gürpınar’dan Kazdağları’na, Salda’dan, Marmara’ya; dağlardan denizlere, ovalardan göllere kapitalizmin doğa talanı ile sınanıyoruz. Doğanın göz kamaştırıcılığını, kâr marjlarını şişirdiği kadar anlamlı gören kapitalistler de biliyor ve korkuyor ki, bu düzeninin yıkılış fermanlarından biri de bu talanlara karşı direnişler olacak.” Grup ayrıca ekolojist Beyza Üstün’e selam gönderdi.
 
Praksis’in “ Sevmek Yetmiyor” şarkı sözleri şöyle: 
 
“Denizin köpüğünü gördük
 
Yeşilden yosununu kokladık
 
Ama az ilerde bir ticaret gemisi
 
Ağacın damarını saydık 
 
Tuttuk gövdesine sarıldık 
 
Ama diğerinin gölgesi iş makinesi 
 
Toprağın çamurunu tuttuk 
 
Kuşların seslerine tutunduk 
 
Ama her taraf beton orman sergisi 
 
Gecenin yıldızını gördük
 
Tohumlarla bahçeyi ördük
 
Ama nihayetinde soluklar hileli 
 
Doğaya sevdalı şiir yazanların 
 
Durduk hal-i pür melaline 
 
Kamyonlar ardı sıra durmuş 
 
Dağların deşilmiş haline.”
 
DOĞA VE YAŞAM İÇİN MÜCADELEYE
 
Doğanın Çocukları, Dünya Çevre Günü kapsamında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Doğa ve yaşam için mücadeleye" pankartı açıldı.
 
Açıklama yapan Müberra Ünsal, giderek büyümekte olan ekolojik yıkımın çeşitli etkilerini yaşamaya devam ettiklerini dile getirdi. Ünsal, “Çıkış nedenlerinden birinin biyolojik çeşitliliğin azalması olduğu anlaşılan koronavirüsün etkileri tüm yaşamı felç etmeye devam ediyor. Virüsün tüm dünyaya yayılmasına neden olan sermaye temsilcileri, halkların vergileri sayesinde üretilen aşıların patentini vermiyor. Hastalığı yaymış olmaları yetmiyormuş gibi, aşının herkese ulaşmasını da engelliyorlar” dedi. 
 
 
BİRLEŞİK MÜCADELE VURGUSU
 
İklim krizinden kurtuluşun sermayenin boş vaatleri ile değil, ekolojik bir toplumsal yaşamın inşası ile mümkün olacağını söyleyen Ünsal, “Bizler dünyanın her noktasında mücadele eden doğa ve yaşam savunucuları olarak, ekolojik bir toplumsal yaşamın mümkün olduğunu biliyoruz. Herkesi birleşik ekoloji mücadelesine davet ediyoruz” diye konuştu. 
 
HATAY 
 
Hatay'daki çevre örgütleri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle Büyük Antakya Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Selver Büyükkeleş, ekolojik yıkımın çeşitli etkilerini yaşamaya devam ettiklerini söyledi. Büyükkeleş, "Ekoloji örgütleri olarak, tüm doğa ve yaşam savunucularını 5 Haziran Dünya çevre günü vesilesiyle birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz" dedi.