Ekolojik yıkıma karşı mücadele çağrısı

img

İZMİR – Dünya Çevre Günü kapsamında biraraya gelen ekolojistler, çevre sorunlarının toplumsal sorunlardan ayrılmayacağını vurgulayarak, ekolojik yıkıma karşı mücadele çağrısında bulundu.

İzmir’de ekolojistler “5 Haziran Dünya Çevre Günü” kapsamında Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Konak Kent Konseyi, Ege Kent Konseyleri Birliği, İzmir Kent Konseyleri Birliği, EGEÇEP, İZÇEP ve İzmir Yaşam Alanları’nın katılımıyla gerçekleşen açıklamada " Kentte Ekolojik yıkıma ve talana karşı dayanışma var direniş var" pankartı açıldı. Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu tarafından yapılan açıklama sırasında sık sık “AKP elini doğamızdan çek", “Cengiz defol bu memleket bizim", "Hayvana, doğaya, yeryüzüne özgürlük" sloganları atıldı.

‘SALDIRI ALTINDA'

Sanayileşme, kentleşme ve nüfus artışı ile birlikte çevre sorunları artarak devam ettiğini belirten Mumcu, kapitalist düzenin kar hırsına dayanan ve tüketimi sürekli destekleyen ve yönlendiren yönetim anlayışının, doğanın yaşamsal varlıklarını artan bir hızla ortadan kaldırdığını ifade etti. İnsan eli ile yürütülen tüm faaliyetlerin, küresel ölçekte felaketler yaratmaya devam ettiğini ifade eden Mumcu, "Ekolojik yıkımı yaşadığımız süreç, geri dönüşü olmayan yaşamsal bir sorun olarak büyüyerek devam ediyor. Çevre Gününde mesajlar, yok ettiğimiz Ekosistemi iyileştirebilmek, geri döndürebilmek için veriliyor" diye konuştu.

'YAŞAMIMIZ TALAN EDİLİYOR'

 Tarım alanları ve meraların sanayi ve enerji gibi yatırımlarla amaç dışı kullanıldığını ifade eden Mumcu "Özellikle son yıllarda; çılgın projeler, faaliyetler, izinler ile ülkemizin hemen her yerinde doğamız ve yaşamımız talan ediliyor. Bütün bunlara ek olarak, Çernobil ve Fukuşima felaketlerini görmezden gelerek Nükleer Santral macerasına sürükleniyoruz" dedi.

'VARIZ, VAR OLACAĞIZ'

Çevre mücadelesinin aynı zamanda bir yaşam, hak ve demokrasi mücadelesi olduğunu dile getiren Mumcu, şöyle devam etti: “Bu mücadele içerisinde bilim, mühendislik ve planlama ışığında kamu ve halkın yararına, kentimizde, ülkemizin her köşesinde varız, var olacağız. İzmir halkı Anayasal hakkını; sağlıklı yaşam hakkını, yaşam alanlarını, havasını, suyunu, toprağını korumak için mücadele ediyor. Doğadan ve yaşamdan yana bu mücadeleyi destekliyor, bu Kentte Ekolojik Yıkıma Karşı Dayanışma Var diyoruz.”

Açıklama atılan sloganlar ardından sona erdi.