EGEÇEP’ten ‘emsal artış’ karanına tepki: Yanlıştan vazgeçin

img

İZMİR - EGEÇEP, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı “emsal artış” kararının yeni felaketlere yol açacağını belirterek, yanlıştan vazgeçmesi çağrısında bulundu.  

 
İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Ekim 2020 depremi sonrası orta ya da ağır hasar raporu almış tüm binalar için “emsal artışı” vereceklerini duyurdu. Bayraklı Belediye Meclisi’nin aldığı “parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı” kararı, Ekim ayında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanrak, kabul edildi. Bayraklı’dan sonra kent genelinde depremde ağır veya orta hasar görmüş binaların tamamına parsel bazında emsal artışı verilmesi yönünde önergenin önümüzdeki günlerde İBB Meclisi’ne sunulacağı belirtildi. Emsal artış kararıyla yıkılacak binanın yerine yapılacak yeni binanın kat sayısının artmasının önünü açacak. 
 
İBB’nin emsal artık kararışla kat sayısının artacağı ve ağır sonuçlarının olacağı uyarısında bulunan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. yaptı. EGEÇEP, "İzmir Büyükşehir Belediyesini uyarıyoruz, yeni bir kent suçu işliyorsunuz" başlığıyla yayımladığı açıklamada geçen yıl meydana gelen İzmir depreminde yaşanan felaket ve mağduriyete işaret etti. İzmir depreminin ardından sermayeye yeni bir rant kapısının açıldığını belirtilen açıklamada, "İktidar, sermayeye bu konuda büyük destek olurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi de emsal artışı için karar alarak bu kent suçuna ortak olmayı yeğlemiştir" ifadelerine yer verdi. 
 
KENT BETONLAŞACAK
 
Açıklamada, belediyenin müteahhitlere yeni olanaklar sağlamaya çalıştığını belirtilerek, kenti daha da betonlaştırmanın önünü açtığını kaydedildi. Emsal artış kararına itiraz edip belediyeyi uyaran TMMOB'un da tespit ve uyarılarını anımsatıldığı EGEÇEP’in açıklamasında şunlara yer verildi: “Onaylanan plan notu ile birlikte getirilen emsal artışları ile toplamda mevcuda ek yüzde 50-60 bağımsız birim artışına ve dolayısıyla nüfus artışına neden olunacağı ortadadır. Bu durum yeni altyapı, ulaşım, sosyal donatı, okul, otopark vb. ihtiyaçları yaratacak ve yaratılan yoğunluğun üzerine bu ihtiyaçları karşılayacak yeni alanlar oluşturulmak zorunda kalacaktır.”
 
YANLIŞTAN VAZGEÇİLMELİ
 
Belediyeden beklentinin piyasacı yaklaşım yerine, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplinleriyle ortak akla dayalı çözüm odaklı politika üretmektir. İBB’yi uyarıyoruz, bir an önce bu piyasacı yaklaşımdan dönerek bilimin ve ekolojinin yol göstericiliğinde kentte daha güvenilir bir yaşam alanı sağlamalıdır. Aksi taktirde, gelecek afetlerden kendilerini sorumlu tutacağımızı bilmelerini istiyoruz."