Çevreciler çimento fabrikasına tepkili

img

MUĞLA – Menteşe ilçesinde kurulmak istenen çimento fabrikasına tepki gösteren köylüler ve çevreciler, fabrikaya ruhsat veren Menteşe Belediyesi’ne ruhsatın iptali için dilekçe verdi.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Menteşe ilçesinde yapımı planlanan çimento fabrikasına karşı Menteşe Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Bayır Mahallesi’ne kurulmak istenen fabrikaya belediye tarafından verilen ruhsatın iptal edilmesini istenen çevreciler, belediyeye toplu dilekçe verdi.

MUÇEP Menteşe Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Mustafa Tuncaelli, firmanın ‘ÇED olumlu’ raporunun iptal edildikten sonra isim değiştirerek aynı kararı tekrar aldığını söyledi. Menteşe Belediyesi’nin projeyle ilgili odaların onayının alındığı yönündeki açıklamalarına da tepki gösteren Tuncaelli, “Hem Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nin yaptığı açıklama, hem de Muğla Makina Mühendisleri Odası başkanının açıklaması bu konunun da söylendiği gibi olmadığını ortaya koymaktadır. Mimarlar Odası Muğla Şubesi Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirilmesi Çekince Raporu’nda ‘raporda belirtiğimiz hususlar dikkate alınmaksızın söz konusu projenin uygulanması durumunda, çevresel etkileri bakımından giderilmesi olanaksız olumsuzluklar yaratacağı kanaatine varılmıştır ve 2011 yılı verilerine göre yapılmış bir ÇED raporunun, günümüz koşullarında değişen mevzuatlar da göz önüne alındığı zaman yeterli olması mümkün değildir’ diyerek yetkilileri uyarmıştır” dedi.

Çimento fabrikası için ÇED ve Sağlık Etki Değerlendirme (SED) süreçlerinin başlatılması gerektiğini vurgulayan Tuncaelli, belediyeden de ruhsatın iptal edilmesini istedi.

KÖYLÜLERDEN TEPKİ

Açıklamada konuşan Destin köylülerinden Mehmet Özdemir de, projenin sürekli olarak önlerine gelmesinin kendilerini bunalttığını dile getirdi. Fabrika kurulmak istenen sahaya 200-300 metre mesafede zeytin ağaçları olduğunu kaydeden Özdemir, “Bu kanunsuzluktur. Belediye başkanları buna nasıl ön ayak oluyor. Köylüler olarak Çimento Fabrikasına hayır diyoruz. Az olabiliriz ama her zaman çoğuz” diye belirtti.

Köylülerden Bekir Kaymak ise, yıllardır çimento fabrikalarına karşı mücadele ettiklerini söyledi. Bu fabrikanın açılması durumunda yeni fabrikaların önünün de açılacağını ifade eden Kaynak, “2000 yılından bu yana belediye başkanları çimento fabrikalarıyla yan yanalar, halkın yanında olmadılar” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından çimento fabrikasına verilen yapı ruhsatının iptali için Menteşe Belediye Başkanlığı’na dilekçe verildi.