Mersin'de ormanlar TOKİ sınırları içine alındı

img

MERSİN - Mersin’in 6 ilçesindeki kimi alanların orman sınırları dışına çıkarılmasına tepki gösteren Tarım Orkam-Sen Mersin Şubesi Başkanı Ömer Hatip Özden, ilgili sendika ve kesimlere sorulmadan alınan kararı “rant odaklı” olarak değerlendirdi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 7 Ocak’ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Mersin’in Yenişehir ilçesine bağlı Çavak Mahallesi, Mezitli ilçesine bağlı Bozön Mahallesi, Bozyazı ilçesine bağlı Tekmen Mahallesi, Çamlıyayla ilçesine bağlı Çayırekinliği Mahallesi, Mut ilçesine bağlı Narlı Mahallesi ve Akdeniz ilçesine bağlı Evci Mahallesi’nde bulunan bazı yerler, orman sınırları dışına çıkartıldı. Söz konusu alanların orman sınırları dışına çıkartılmasının gerekçesi ise, "Bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler” olarak ifade edildi. 
 
RANT ODAKLI KARAR 
 
Söz konusu alanların TOKİ’ye devredileceği yönünde duyum aldıklarını belirten Tarım Orkam-Sen Mersin Şubesi Başkanı Ömer Hatip Özden, “Aldığımız bilgiye göre, Mezitli, Yeni Şehir ve Tarsus ilçelerindeki yerler TOKİ'ye devredilecek” dedi. Kararın yerel sendika ve çevre örgütlerine danışılmadan alındığına dikkati çeken Özden, “Karar alma sürecinde hiçbir çevre örgütü, sendika ve ormanlık alanında bilimsel çalışma yapan kişilere danışılmadı. Buradan da anlaşılacağı üzere, söz konusu alanlar rant için orman sınırları dışına çıkartılmıştır” diye belirtti. 
 
20 YILLIK İŞGAL 
 
Mut ilçesindeki alan üzerinde yaklaşık 20 yıldır Sebze ve Meyve Hali’nin bulunduğunu aktaran Özden, ormanlık alanın vasfını yitirdiği yönündeki kararın yeni çıktığını belirtti. Özden, “Eğer bugün ormanlık alanının vasfının yitirildiği söyleniyorsa, neden 20 yıldır ormanlık alanı hal olarak kullanıyorsunuz? diye sormak lazım.  Demek ki burada bir işgal söz konusudur. Yıllardır orman arazisi olan bu yerin sebze hali olarak kullanılması, buranın ilgili kurum tarafından yıllardır işgal edildiği anlamı taşımaktadır” ifadelerini kullandı. 
 
İKİNCİ ŞAHISLAR MI DEVREDE?
 
Özden’in değindiği bir diğer nokta ise, TOKİ’ye devredilen yerlerin üçüncü şahıslara devredilme ihtimali. Özden, buna dair şunları söyledi: “Zaten orman arazisinin verilmesi yanlış bir uygulama olarak kabul edilemez. Ama velev ki yine verildi. O zaman peşine düşmemiz gereken şey, yapılacağı ifade edilen konutlar TOKİ tarafından mı yapılacak yoksa TOKİ burayı ikinci ya da üçüncü şahıslara devredip rantı o şekilde mi sağlayacak? Bence tüm kesimlerin üzerinde durması gereken konu burasıdır.” 
 
YETKİLİ DOĞRULADI 
 
Karar sonrası ormanlık alanların ranta açıldığı yönündeki eleştirilere karşı Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, "Ormanlar 'imara açılıyor' gibi iddialar maksatlı, asılsız ve dayanaktan yoksundur” açıklamasında bulundu. Ancak konuya ilişkin Orman Bölge Müdürlüğü’nden ulaştığımız başka bir yetkili, söz konusu alanların TOKİ’ye devrilmek üzere ranta açılacağını doğruladı.
 
MA / Selman Güzelyüz