Homurlu sakinleri sorunların çözümünü istiyor

img
MERSİN - Akdeniz ilçesine bağlı Homurlu Mahallesi’nde yurttaşların tüm itirazlarına rağmen fabrika atıkları sulama kanalına dökülüyor. 
 
Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Homurlu bir diğer adıyla da bilinen Vanlılar Mahallesi’ndeki sulama kanalına dökülen fabrika atıklarından kaynaklı kötü koku sorunu halen devam ediyor. Birçok kez Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından haberi yapılan ve Meclis gündemine taşınan mahalleye henüz çözüm bulunmuş değil. Ajansımızın 16 Mart 2022 tarihinde yaptığı haberden sonra mahalleli, yetkililerin alana gelip çalışma başlattığını, kokunun belli bir süre gittiğini söylese de bir süre sonra atıkların tekrar atılmaya başlandığını anlattı. Fabrikalardan dereye atılan atıklardan gelen kokudan kaynaklı mahalleli pencerelerini açamıyor ve kanala düşen kimyasal atıklar mahallenin sağlığını riske atıyor. Mahallede sadece kanal problemi olmamakla birlikte sokak aydınlatmalarının ve yollarının da bozuk olduğunu belirten yurttaşlar tüm çabalarına rağmen yetkililerin adım atmadığını ifade etti. Yurttaşlar, siyasetçilerin sadece seçim zamanı oy toplamak için mahalleye geldiğini aktardı.
 
‘1970’LERİ YAŞIYORUZ’
 
20 yıldır Homurlu Mahallesi’nde yaşayan H.K., yıllardır mahallenin bir çok sorunuyla uğraştıklarını söyledi. H.K., çabaları sonucu ancak 2 yıl önce konut yapabildiklerini söyledi. Kanal kokusu için daha önce defalarca Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat ettiklerini, dilekçe yazdıklarını ifade eden H.K., “Mahalleye gelip bizzat kokuyu kendileri aldılar. Birkaç defa fabrikalara gidilip atıkları atmamaları konusunda uyarıda bulundular bunun dışında bir şey yapılmadı. Defalarca arıtma takmalarını istedik. Belediye fabrikalara müdahale etmedi. Sokak lambalarımız sürekli bozuk, gece sokaklar hep karanlık. Asfalt yok yollarda. 1970’leri yaşıyoruz diyebilirim” şeklinde konuştu.
 
SORUNLARA ÇÖZÜM İSTEDİ
 
Şikayetlerden sonra atıkların akşam 8.00’den sonra dökülmeye başlandığına dikkat çeken H.K., “Koku gece yaymaya başladı. Yaz geldi pencerelerimizi açamıyoruz. Astım hastalarımız var ve kokudan boğulacak duruma geliyorlar. Bu kanalda hastalık saçan sinekler var. Çocuklarımız kanala giriyor. Seçim öncesi gelirler insanlara ‘bunu yapacağız, şunu yapacağız’ diyorlar ve hepsi sözde kalıyor. Oylarını aldıktan sonra kimse bizi tanımıyor. Burası sanayi bölgesi tırlar geçiyor burada bir kaldırım yapılmıyor. Çocuklar tehlike içerisinde okula gidiyor. Mahallede çocukların oynayabileceği bir park bile yok” şeklinde tepki gösterdi. Önceki seçimlerde mahalleden AKP’ye oy çıkmadığına dikkati çeken H.K., “Kürt olduğumuz için mi bu muamele yapılıyor acaba? Sorunlarımızı çözsünler. Kanal kokusu giderilsin, sokaklarımız asfalt yapılsın, sokak lambaları verilsin” çağrısında bulundu.
 
‘YAPILAN HABERDEN SONRA ATILMADI’
 
Daha önce yapılan haberlerden sonra belediyeden görevlilerin gelip, fabrika sahipleriyle konuşması sonucu bir süre atıkların dereye atılmadığını dile getiren Suat Gurban, “Yapılan haberlerden bir hafta sonra akşamüzeri dereye atık atılmaya başlandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi’ni arıyoruz ‘tamam ilgileneceğiz’ diyorlar fakat kimse mahalleye gelmiyor. Yaz geldi havalar ısındı git gide daha kötü koku gelmeye başladı. Ya bu kanala çözüm bulsunlar ya da bu kanalı kapatsınlar” şeklinde tepki gösterdi.
 
‘KANALIN ETRAFINA KORKULUK YAPILSIN’
 
Kanala yakın oturan Mustafa Gevhan, kanal kokusundan sokaktan geçemediklerini belirterek, gece sineklerden rahat uyumadıklarını söyledi. Gevhan, “Kanalın çevresi açık çocukların düşmesinden korkuyoruz. Yıllardır şikâyetçiyiz bu kanaldan, kimse gelip ilgilenmiyor. Tek isteğimiz kanalın temizlenmesi ve etrafına korkuluk yapılması. Bu fabrika atıklarına çare bulsunlar” dedi.
 
Konuya ilişkin aradığımız Mersin Büyükşehir Belediyesi, 27 Haziran Pazartesi günü mahalleye ilgili birimleri göndereceğini söylerken, Akdeniz Belediyesi de daha önce şikâyet edilmediğini, belediyeye gelip dilekçe yazmaları gerektiğini söyledi.