Öncü: ODTÜ yolu, Ankara Nazım İmar Planı'nda yok

img
ANKARA - ODTÜ yolunun Ankara Nazım İmar Planı'nda olmadığını belirten ulaşım plancısı Erhan Öncü, “Bu yol, Gökçek ile bağlantılı şirketlerden bir tanesi oradan arsa alıp 30-40 katlı imar izni alınca önemli olmaya başladı” dedi.
 
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 2017’de projelendirdiği 11 kilometrelik “Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı Projesi”, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından yeniden başlatıldı. “Rant Yolu” olarak adlandırılan yola karşı tepkiler sürüyor. Şehir Yüksek Plancısı, Mimar ve Ulaşım Plancısı olarak pek çok projede yer alan Erhan Öncü, 4,5 kilometresi ODTÜ ormanlarından geçen 11 kilometrelik bağlantı yolu projesini değerlendirdi.
 
‘HIZLI BİR YOL ŞEHİR İÇİ YOLA BAĞLANMAZ’
 
Yolun kent planlaması açısından yanlış olduğunun belirten Öncü, “Bu çevre yolunun yukarıda İstanbul, aşağıda Tarsus, Antep, Adana otoyolundan şehir içine bağlanması yanlış. Böyle şehirlerarası, hızlı bir otoyol şehir içi yola bağlanmaz. Üstelik de şehrin en merkezi koridorundaki Bilkent Kavşağına bağlanıyor. O kavşak zaten çok tehlikeli, riskli ve yanlış bir kavşak. Yolun çevre yoluna bağlanması, sekiz şeritli, kaldırımsız, erişim kontrollü otoyol niteliğinde olması yanlış” diye konuştu.
 
Öncü, projenin kente uyumlu olabilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Hem maliyet olarak hem de tasarım olarak burada bir yol olabilir ama bu yol mevcut İhsan Doğramacı Bulvarı gibi kaldırımı, ışıklı kavşakları olan, insanların karşıdan karşıya geçebileceği bir yol olarak devam eder, çevre yoluna bağlanmaz. Burada bir yol ihtiyacı varsa ODTÜ ormanını parçalamadan, mevcut yoldan rezidanslara kadar gelip onun arkasından bir şehir içi yol, cadde olarak devam edebilir. Böylece insanların erişim ihtiyacı da çözülür, müteahhitlere de bu kadar para verilemez, Ankara'nın yeşil alanı da parçalanmaz.”
 
‘YEŞİLİ BETONA AÇMAK İSTİYORLAR’
 
Yapılmak istenen yolun Gökçek döneminde başlatılan diğer projelerle de ilgili olduğunun altını çizen Öncü, “Bu yol, ODTÜ ormanını ve Atatürk Orman Çiftliğini (AOÇ) parçalamayı amaçlıyor. Gökçek zamanında hazırlanan plansız projelerle birlikte AOÇ’nin içinden de üç dört tane yol geçiriliyordu. Amaçları önce yol geçirip ondan sonra parselasyon yapıp AOÇ’yi de rezidanslara açmaktı. Buna kaçak sarayla başladılar. Ardından başka yollar geçirdiler ve ODTÜ’ye de bunu katıp Ankara’nın son yeşillerinin yok etmek, buraları betona asfalta açmak istiyorlar. Bu tek başına bir yol değil, basit bir olay değil” diye konuştu. 
 
AOÇ’de başlatılan projelerin de devam ettiğini aktaran Öncü, “Ankara’da, AOÇ’nin ortasındaki Çimento Fabrikasını rezidanslara dönüştürmek istiyorlar. Mansur Yavaş ilk geldiğinde AOÇ’yi Kuzey-Güney yönünde kesen yolları yaptırmak istiyorlardı. Ardından da parselasyonla bütün bu yeşil alanların gökdelen, rezidans, alışveriş merkezi olmasını planlıyorlardı. Bunun için bir grup, perde arkasında, görünmeden, belediyeyi kullanarak mücadele veriyor. Belediye, halkın belediyesi olacaksa bunlara izin vermemesi gerekiyor” dedi.
 
ODTÜ YOLU-GÖKÇEK BAĞLANTISI
 
Öncü, yolun Ankara nazım ve ulaşım planlarında olmadığının altını çizerek, şunları söyledi: “Bu yol, Gökçek ile ilgili şirketlerden bir tanesi oralardan arsa alıp 30-40 katlı imar izni aldığında önemli olmaya başlıyor. Bu yatırım ODTÜ arazisini manzara olarak kullanmak, ODTÜ arazisinin önü kapanmayacak şekilde, manzarasını satmak istiyor. Aldıkları yerlere komşu yerlerde villalar var. Orada sınırlı ve eğimi bir yer buluyor ve buraya imar hakkı veriyorlar. Burada koskoca, yüksek katlı, pahalı rezidanslar yapılıyor.”
 
‘GÖKÇEK ARTIKLARI KARARLARI ETKİLİYOR’
 
Yapılması planlanan yolda hiçbir kamu yararı olmadığını söyleyen Öncü, “Sekiz şeritli yol yapıp kaldırım yapmamak, konut alanlarında kaldırımsız yol yapmak yanlış bir şey” dedi.Planın Gökçek’ın şehir içinde yaptığı katlı kavşakların devamı niteliğinde olduğunu belirten Öncü, “Yerel yönetim seçimleri öncesinde CHP’nin bu yola nasıl karşı çıktığı internette dolaşıyor. CHP’nin ‘Ben buna karşıyım, durduracağım, ODTÜ Ormanı parçalanıyor’ demesine rağmen bu yola devam edilmesi Gökçek artıklarının hala belediye karar mekanizmasını etkiliyor olmasından kaynaklanıyor. Mevcut yönetim, eskiden kalan daire başkanlarıyla, karar etkileyicileriyle bu yola devam ediyor” diye belirtti. 
 
PLANSIZ YOLUN GEREKÇELERİ
 
Yolun ilk önce “ODTÜ-İncek Yolu” adıyla duyurulduğu sonrasında yapılabilir hale getirmek ve gerekçe göstermek için “Şehir Hastanesi’ne hasta getirmek için bu yol çok acil” denildiğini belirten Öncü, “Şehir Hastanesi, buradan şehirlerarasına hizmet etmeyecek bir hastane. Oradaki her şehrin kendi Şehir Hastanesi var. Bu tutmayınca ‘Anayasa Mahkemesi’nin ihtiyacı var. Oradakiler nasıl gidip gelecek, onlar için düşünülüyor bu yolu’ diyorlar. Anayasa Mahkemesi’nden ise ses çıkmıyor, bizim ihtiyacımız var demiyorlar. Dolayısıyla bu gerekçe de düşüyor. Şimdiyse gerekçe olarak buradaki otoyolu bağlamayı gösteriyorlar. Bu otoyolu buraya bağlamak yanlış bir şey” ifadelerini kullandı.
 
Ankara Çevre Yolu ve Otoyolu Projeleri kapsamında çalışmaları olan Öncü, mevcut yolun otoyola bağlanması durumunda transit trafiğinin şehir içine gireceğini söyledi. Öncü, hazinenin, 2021 yılı Ağustos ayında yapılan ihalenin ardından sattığı arsaları hatırlattı.