HDP’den Dersim’deki katı atık projesi açıklaması

img
 
DERSİM - HDP Dersim İl Örgütü, Sütlüce köyünde yapımı devam eden katı atık arıtma tesisine dair yaşanan tartışmalara ilişkin açıklama yaptı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, kentin Sütlüce köyünde yapımı devam eden katı atık arıtma tesisine ilişkin tartışmalara ve gelişen olaylara ilişkin açıklama yaptı. Parti binasında yapılan basın toplantısında konuşan HDP İl Eşbaşkanı Nazlı Çelik, çöplerin depolanma yöntemiyle tutulmasıyla binlerce dönüm arazinin kirlendiğini ve atık sularla yer altı sularına karıştığını ifade etti. 
 
PROJEYE DAİR TARTIŞMA
 
Katı atık arıtma tesisinin kentin temel ihtiyaçlarından olduğuna işaret eden Çelik, “Arıtma tesisinin ihtiyaç olduğu ve yapılması gerektiği herkesin ortak fikridir. Ama yapılması düşünülen yer konusunda bölge halkının itirazları vardır. 15 gün önce köylülerden oluşan bir heyet partimizi ziyaret ederek yer değişikliği konusunda destek istemiştir. Biz de başından beri söylediğimiz gibi projenin olması gerektiğini, iptal konusunun bizim açımızdan kabul edilebilir olmadığını, yer değişikliği yetkisinin Dersim Katı Atık Birliğinde (DER-KAB) olduğunu belirttik.  Projenin yerinin değiştirilesine yönelik bir önerge verilmesi halinde destek verebileceğimizi kendilerine söyledik. Fakat Köylüler adına Belediye meclisine gelen önergede projenin iptali anlamına gelen “DER-KAB dan” çekilme maddesi eklenmiştir. Belediye başkanı da yer değişikliği talebini oylamaya sunmamış, Sadece DER-KAB’dan çekilme maddesini oylamaya sunulmuştur. Dersim’in çıkarlarını her şeyin önünde tutan partimiz, ilimiz için önemli olan bu projenin iptal edilmesini kabul etmemiş bu nedenle de Belediye Meclis üyelerimiz hayır oyu vermişlerdir” dedi.
 
SOYLU İLE GÖRÜŞME
 
Meclis toplantısı sonrası yaşanan şiddet, küfürleşme ve HDP’ye yönelik tavırları kabul etmediklerini ifade eden Çelik, “Öncesinde bazı kişilerin sorumluluk alanı olmadığı halde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşerek partimizi ve projeyi kriminalize etmesini maksatlı bir girişim olarak görüyoruz” ifadesinde bulundu.
 
Dersim Katı Atık Birliği’nin ilk süreçte, merkez ile Ovacık, Mazgirt, Pülümür ve Nazimiye belediyelerinden oluştuğunu hatırlatan Çelik, “Birlik oluşumundan sonra Avrupa birliği hibe fonuna müracaat edilmiş ve mali destek konusunda destek alınmıştı.  Proje için yer çalışmaları esnasından resmi kurumlardan oluşan bir teknik heyet çalışma başlatmıştır. Dersim’in fiziki koşullarında proje kriterlerine uygun alan bulmakta zorlanılmış ve mevcut alan belirlenmiştir. Proje hazırlanma çalışmalarının son aşamaya geldiğinde belediyemize kayyum atanmıştır. Kayyum sürecinde Hozat, Pertek ve Çemişgezek belediyeleri DER-KAB birliğine ve projeye dahil edilerek kapasite artırımı nedeniyle proje revize edilmiştir. Kayyum döneminde yeni ÇED süreci başlatılmıştır. Yer değişikliği konusu ise 5 CHP, 2 AKP ve 1 TKP yönetiminde olan DER-KAB meclisinin işi ve yetkisindedir. HDP yerel yönetimlerde olduğu dönemlerde ekolojik kırımlara neden olacak projelere imza atmamıştır. Katı atık projesi ekolojik kırım değil, ekolojik kurtarım projesidir. Ancak Köylülerin yer değişikliği konusunda talebi de göz ardı edilecek bir talep olarak görülmemelidir” diye konuştu. 
 
YER DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ
 
Gelinen aşamada projenin uygulanacağı Sütlüce bölgesinde yaşayan halkın yer değişikliği konusunda talebi olduğunu ifade eden Çelik sözlerini şöyle tamamladı, “Köylülerin projenin yer değişikliği talebi DER-KAB tarafından değerlendirmeye alınmalıdır. Bu talep Dersim Belediye başkanlığı tarafından DER-KAB yönetimine götürülmelidir. Yer değişikliği talebinin meclis gündemine gelmesi durumunda Belediye Meclis üyelerimiz üzerine düşen sorumluluğu yapmaya hazır olduğunu kamuoyuna duyururuz.”