Uğur Tekstil işçilerinden işveren hakkında suç duyurusu

img
URFA - Uğur Tekstil fabrikasında içten çıkarılan işçiler, işverenlerin başka fabrikada çalışmalarına engel olduğu gerekçesiyle işverenler hakkında suç duyurusunda bulundu. 
 
Urfa'da sendikal faaliyetlerinden kaynaklı 18 Kasım 2021’te işten çıkarılan Uğur Tekstil işçileri, Haliliye ilçesindeki Topçu Meydanı'nda açıklama yaptı. İşçilerin açıklamasına sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de destek verdi. 
 
İşten çıkarılan 87 işçi adına konuşan işçi Suphi Şahinalp, bu süreçte bağlı oldukları, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası’nın kendilerine destek vermediğin söyledi. DİSK Tekstil İş, yöneticilerinin, işçileri açmış olduğu davaları geri çekme ve tutanağa imza atma konusunda ikna etmeye çalıştıklarını belirten Şahinalp, “Son bir aydır sessiz kalmamızın ve eylemlerimize ara vermemizin sebebi, Zara markasının yaptığımız şikayetler sonucunda buraya gelip bize yapılan bu haksızlıklar, bu işçi kıyımı, bu hak ihlalleri konusunda bir denetim yapması ve mağduriyetimizin giderilerek işe geri alınmamız için tedarikçisi olan bu işyerine yönelik bir yaptırımda bulunmasıdır” diye konuştu.
 
Aradan geçen 2 ayda bir denetim yapılmadığını belirten Şahinalp, “Çalışırken aldığımız ücretler dışında başka hiç bir geliri olmayan biz işçiler tam iki aydır işsiz. 2 aydır bize yapılan haksızlığın son bulmasını ve işe geri alınmayı bekliyoruz. 2 aydır 97 işçi resmen açlığa mahkum edilmiş durumdayız. Artık sabrımız kalmadı” dedi. 
 
İNSANLIK SUÇU
 
Uğur Tekstil işverenlerinin, işten çıkarılan işçilerin başka fabrikada çalışmasına engele olduğunu söyleyen Şahinalp, “İsim listelerimizi diğer fabrikalara göndererek başka fabrikalarda iş bulmamıza da engel oluyorlar. Uğur Tekstil’de haklarımızı ayaklar altına alıp bizi kapı önüne koydukları yetmezmiş gibi, bizi kara listeye alarak adeta yaşam hakkımızı da gasp etmeye çalışıyorlar. Bu bir insanlık suçudur. İşçi alımı yaptığı halde sırf Uğur Tekstil’den atılan işçiler olduğumuz için bize almayan fabrikalar da bu insanlık dışı suça ortak olmaktadır. Aynı şekilde buna sesiz kalan resmi yetkililer de bu suça ortak olmaktadır” şeklinde konuştu.
 
Açıklama, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları ile son buldu. Açıklamanın ardından işçiler Urfa Adliyesi’ne geçerek, “Çalışma haklarını engellediği” gerekçesiyle Uğur Tekstil işverenleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
NELER OLMUŞTU?      
 
Urfa 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, İnditex’e bağlı Zara markasına üretim yapan Uğur Tekstil’de 3 Ekim 2021’de DİSK/Tekstil sendikasında örgütlenen 300 işçi işten çıkarıldı ve fabrika kapatıldı. İşçilerin yaptığı eylemlerin ardından 1 Kasım 2021 tarihinde fabrika tekrar açıldı ve 300 işçi tekrar işe alındı. Ancak 18 Kasım’da 97 işçi, yeniden işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 10 işçi farklı tarihlerde yeniden işe alındı, 87 kişi ise geri dönemedi.