Belediye çalışanlarından Sayıştay’a tepki

img

İZMİR - TÜM BEL-SEN ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan toplu sözleşmedeki ödemelerin Sayıştay tarafından usulsüz ödeme olarak görülmesine tepki gösteren işçiler, toplu sözleşme haklarını savunacaklarını belirtti. 

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) İzmir 1 Nolu Şubesi, Sayıştay raporlarında toplu sözleşme kazanımlarını haksız kazanç olarak gösterilmesine tepki gösterdi. Kültürpark Hol 2 girişi önünde basın açıklaması yapan işçiler, toplu sözleşmenin hak olduğunu hatırlattı. “Hukuksuz Sayıştay zimmetlerini tanımıyoruz. Görevli özgür toplu sözleşme hakkımız engellenemez” pankartının açıldığı açıklamada, “Sayıştay elini cebimden çek” ve “Sermayeye değil emekçiye bütçe” dövizleri taşındı. Sık sık “Grevli, özgür toplu sözleşme”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarının atıldığı açıklamaya çok sayıda belediye emekçisi katıldı.
 
Basın metnini TÜM BEL-SEN İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Buse Elbir okudu.
 
Ülkenin ağır bir ekonomik kriz içinde olduğunu belirten Elbir, AKP-MHP iktidarının gerçekleri gizlemeye çalıştığını söyledi. Maaşlarında büyük bir erime yaşandığına dikkati çeken Elbir, “Bizim ek zam talebimiz öncelikle eriyen alım gücümüzün eski seviyesine çıkartıldıktan sonra 2022 yılı enflaşyon oranı TÜİK verilerine göre bile yüzde 50 civarında olması beklenirken bu durumun göz ardı edilmesi kamu emekçilerini açlığa yokluğa mahkum etmenin ilanıdır. Çünkü TÜİK çok uzun süredir emekçi kesimlerin maaşlarını, ücretlerini baskılamanın, düşük maaş-ücret politikasının aracı haline getirilmiştir” dedi.
 
SAYIŞTAY RAPORUNA İTİRAZ
 
Verdikleri mücadele sonucu İzmir Büyükşehir Belediyesi ile toplu sözleşme hakkı elde ettiklerini vurgulayan Elbir, ancak hükümetin imzalanan bu toplu sözleşmeden rahatsız olarak yargı eliyle müdahale etmek istediğini açıkladı. Toplu sözleşmeden doğan ödemelerin Sayıştay denetçileri tarafından ‘usulsüz harcama’ olarak görüldüğünü aktaran Elbir, “Sayıştay usulsüzlük arayacaksa, iktidarın yandaşlarına verdiği ihalelere, vergi aflarına, üzerinden geçmesek de parasını ödediğimiz köprü ihalelerine bakarsa gerçek usulsüzlüğü görecektir. Sayıştay denetçileri tarafından gerçekleştirme görevlileri ve harcama yetkilileri adına çıkartılan sorgularla ilgili savunmalar yapılmıştır fakat Sayıştayca savunmalarımız kabul edilmemiştir. Sayıştay ‘Temyiz Kuruluna’ itiraz edilmiş olup süreç devam etmektedir” diye belirtti.
 
‘İZİN VERMEYECEĞİZ’
 
İmzalanan toplu sözleşmelerin evrensel yasal dayanaklarının olduğunun altını çizen Elbir, şöyle devam etti: “Özgürce hiçbir kısıtlama olmaksızın toplu sözleşme imzalamamızı sağlayan bu hukuksal dayanaklar çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığımız toplu iş sözleşmesinin hukuk normlarına uygun olduğu açıktır. Uygun olmayan; hükümetin Sayıştay’ı baskı aracı olarak kullanarak toplu sözleşme hakkımızı elimizden almak istemesidir. Uzun yıllar boyunca mücadele ederek, bedeller ödeyerek elde ettiğimiz kazanımların birilerinin iki dudağı arasında yok olup gitmesine müsaade etmeyeceğiz.”
 
Basın açıklamasının ardından sendika tarafından hazırlanan toplu sözleşme taslağı belediyeye teslim edildi.