Sağlık emekçileri 30 Haziran-1 Temmuz’da iş bırakıyor

img

ANKARA – SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle birlikte getirilen ceza yönetmeliğinin birinci yıldönümü olan 30 Haziran-1 Temmuz’da iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin değiştirilmesinin birinci yıldönümü olan 30 Haziran -1 Temmuz arasında yapacakları iş bırakma eylemine dair basın toplantısı gerçekleştirdi.SES Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısında “Ceza Yönetmeliği’nin birinci yılında mücadeleyi büyütüyoruz. 30 Haziran/1 Temmuz’da emekten gelen gücümüzü kullanıyor, iş bırakıyoruz” pankartı açıldı.

SES Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey konuştu. Atabey, sağlıkta dönüşüm adı altında sağlık ocaklarının Aile Hekimliği sistemine dönüştürüldüğünü ve toplum sağlığı açısından sürekli olarak sorunların birikmesine neden olduğunu belirtti. Aile Hekimliği sisteminin halkın ve sağlık emekçilerinin yararına olduğuna dair iktidar tarafından pembe tablolar çizildiğini hatırlatan Atabey, “Oysa aile hekimliği sisteminde bugüne kadar yapılan değişiklikler ne toplum sağlığını öncelemiş ne de çalışanların memnuniyeti önemsemiştir. Aile Hekimliği uygulama yönetmeliğinde bugüne kadar yapılan her değişiklikte geriye gidilmiş, hak kayıpları hatta cezalandırmalar oluşturulmuştur” dedi.

‘CİDDİ TEHDİT OLUŞTURMAKTA’

Artan sorunları dile getiren sağlık emekçilerine yönelik 30 Haziran 2021 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliği ile cezalandırma politikasının devreye sokulduğunun altını çizen Atabey, “Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçi noktasına getirilmiş, kölelik sistemine taşınmıştır. Aynı zamanda başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesi bu yönetmelikle sona ermiştir. Yeni yönetmelik ile sözleşme yenilme ve fesih yetkisi İl Sağlık Müdürlüklerine verilmiş olup zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler, tüm hukuk kuralları çiğnenerek verilmiştir Ceza puanına bağlı sözleşme feshi ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” diye belirtti.

TALEPLERİNİ SIRALADI

Atabey, sağlık emekçilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı: “Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerin toplum yönelimli ve bölge tabanlı sunulmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerin tüm giderleri kamudan karşılanmalıdır. ASM giderlerinin cari hesaplar kaleminden değil bütçeden karşılanmalıdır. ASM’lerin tümü uygun standartlarda ve donanımda kamu binası olarak yapılmalıdır. Mobil hizmetler için kamu tarafından, uygun mekân temin edilmeli, kamu tarafından araç tahsisi yapılmalıdır. Yaz-boz tahtasına dönüşmüş olan mevzuat sağlık emekçilerin örgütlerinin katılımıyla yeniden düzenlenmelidir. Emekçilerin kadrolu, iş güvenceli istihdamı sağlanmalı, kamu dışı emekçiler kadroya alınmalıdır. Birinci basamak ekibi genişletilmeli, bölge ve nüfusun özelliklerine göre belirlenen sayıda sağlık emekçisi istihdam edilmelidir. Nüfus ve performansa dayalı ücretlendirme yerine emekliliğe yansıyacak temel ücret uygulaması hayata geçirilmelidir. Birinci basamak sağlık emekçilerin taleplerine yönelik toplu sözleşme hazırlanmalı, tüm sağlık ve sosyal hizmet alanı için yapılan toplu iş sözleşmesinde birinci basamağa özgün yer verilmelidir. Denetim ve izlemelerin birincil amacı hizmet içi eğitim hedefi olmalıdır. Sağlık emekçilerinin karar mekanizmalarına katılımı sağlanmalıdır. Birinci basamak gerektirdiği tüm hizmetleri sunabilecek genişlikte bir ekipten oluşmalı; tüm sağlık emekçileri kadrolu (4a) istihdam edilmeli ve ücretlendirmesi de emekliliğe yansıyacak temel ücretle olmalıdır. Çalışma koşulları ve ücretler toplu sözleşme ile belirlenmelidir.”

30 HAZİRAN-1 TEMMUZ’DA İŞ BIRAKIYORUZ

Atabey, son olarak Aile Hekimliği’ne dair çıkarılan yönetmeliğin geri çekilmesine dair defalarca iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Ceza yönetmeliğinin kaldırılmasını bir kez daha talep etmek ve bu eylemi daha görünür kılmak için 30 Haziran ve 1 Temmuz 2022 tarihinde tüm Türkiye’de şube/temsilciliklerimiz tarafından yapılacak iş bırakma dahil il/ilçe sağlık müdürlükleri önü başta olmak üzere alanlarda gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklere sağlık emekçilerinin ve halkımızın desteğini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.