Muhalefetin iflasın göstergesi dediği ‘Ek Bütçe’ kabul edildi

img

ANKARA – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla getirilen “Ek Bütçe Kanun Teklifi” AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen “Ek Bütçe Kanun Teklifi”nde muhalefet milletvekillerinin itirazlarına rağmen kabul edilerek, yasallaştı.

Genel Kurul görüşmelerinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Milletvekillerinin "Kamuoyunda SMA hastaları olarak bilinen hastalarla ilgili bir harcama var mıdır?" sorusuna Bakan Nebati, “Tüm dünyada SMA hastalarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve bilimsel yollarla etkinliği kanıtlanan ilaç, Sağlık Bakanlığının yurt dışından getirilebilecek ilaçlar listesinde yer almaktadır. Bu ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumunca yurt dışından özel izinle getirilerek aracısız ve ücretsiz olarak hastalarımıza ulaştırılmaktadır. SMA tedavisinde kullanılan ilaç; Tip 1 hastaları için 2017'den, Tip 2-3 hastaları için 2019'dan itibaren SGK tarafından karşılanmaktadır. Bu ilacın temininde ve kullanımında herhangi bir sorun bulunmamaktadır” dedi.

‘YÜZLERCE ÇOCUK AİLELERİN KUCAĞINDA ÖLÜM BEKLİYOR’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise tepki gösterdi. Kamuoyunda SMA hastası çocuklar için hergün kampanyalar yapıldığını ve birçok milletvekilinin de kampanyalara destek verdiğini hatırlatan Beştaş, “SMA hastası çocuklara ilişkin kamuoyunun da bildiği üzere çok yaygın kampanyanlar ve yüzlerce çocuk şu anda ailelerinin kucağında ölümü bekliyor. Sayın Bakan öyle bir açıklama yaptı ki sanki SMA hastası çocuklara bütün destekler veriliyor, ilaçları karşılanıyor gibi bir algı yaratıyor yani bu bir çocukların ailelerine bu kadar çektikleri acıyı görmezden gelmek demek, bir de yanıltıcı bilgi vermek demek. Yani burada milletvekillerinin çoğunun bu kampanyalara katıldığını biliyorum, bizzat kendim de sayısız defa bunların kampanyalarına katıldım. Zaten bizim talebimiz de SMA hastası çocuklara ilaç tedavisinin karşılanmasıdır. Bu konuda Sayın Bakan'ın görüşleri ve söyledikleri yanıltıcıdır, doğru değildir” diye konuştu.

BÜLBÜL: BATAKÇI BÜTÇE

Söz alan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, “Ekonomist Cumhurbaşkanının ve gözlerinden ışık saçan Sayın Bakanın yapmış olduğu bütçenin akıbeti altı ay sürmedi” diyerek, söze başladı.

Getirilen bütçenin halk arasında “batakçı bütçe” olarak tanımladığını kaydeden Bülbül, “Saraya, savaşa, ranta dayalı zihniyete bütçe dayanmaz ancak bu kadar olur. 1153 yılında Oğuz Türkmenlerinin Sultan Sencer'e yaptıkları gelecek başınıza. Ha, onun ne olduğunu merak ediyorsanız arar bulursunuz. Tekrar ediyorum: Bundan sekiz yüz yetmiş yıl önce Oğuz Türkmenlerinin Sultan Sencer'e yapmış olduğu, sizin başınıza gelecek. Şimdi, 6 kişilik ailenin açlık sınırı 6 bin 300 lira, yoksulluk sınırı -sabahtan beri burada söyleniyor- 20 bin 800 bilmem kaç lira. Asgari ücret, açlık sınırının çok çok altında ve artık asgari ücret değil, bizim Antalyalı Yörüklerin deyimiyle ‘Aç gari ücret, aç gari!’ Memleket aç gari, aç kaldık” ifadelerini kullandı.

‘DİYANET NE YAPTI?’

“Diyanet ne yaptı Allah aşkına?” diye soran Bülbül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu Diyanet, 12 Bakanlıktan fazla bütçesi olan bu Diyanet ne yaptı? Hırkaya mı verdi, taca mı verdi, cübbeye mi verdi, nereye verdi bunu? Bu Diyanet neyin hizmetini yapıyor da bir lokma bir hırka yetmiyor mu size? Ayıptır, günahtır, yazıktır. Bakın, hizmet yaparken biz yurttaş değiliz, vergi alırken yurttaşız. Vergi alırken Kürtler de Aleviler de Çerkezler de Araplar da yurttaştır ama hizmet getirirken Kürtlerin, Çerkezlerin, Alevilerin ana dilinde eğitim hakkı yoktur; bizden alınan parayla sadece Türkçe eğitime hizmet yapılmaktadır, bir.

BU ZİHNİYETİN BİZE 147 YILLIK BORU VAR

İki: Yine, vergi alırken Aleviler yurttaştır, hizmet yaparken cemevi yoktur, Alevi köylerine hizmet götürmek yoktur. Yüz kırk yedi yıllık borcunuz var. Bakın, bu zihniyetin bize yüz kırk yedi yıllık borcu var. Şimdi, bu, saraydan, saltanattan, külliyeden söz edenler var ya; hiçbirinizin atası saraylı değildir, hepinizin atası yoksuldur, köylüdür, ekip biçen, emeğiyle geçinendir. Gelin ekip biçene, emeğiyle geçinene sahip çıkın, saraylıya sahip çıkmayın, saltanata sahip çıkmayın, hakikate, adalete, eşitliğe sahip çıkın.

YAYA GİDECEKSİNİZ YAYA!

Ekonomi sadece ekonomi değildir, ekonomi sadece para değildir; ekonomi hukuktur, ekonomi adalettir, ekonomi paylaşımdır, ekonomi yoksula merhametle bakabilmektir. Ey iman edenler, ey inananlar; hani merhametiniz nerede kaldı? Nerede kaldı merhamet? Merhamet yerine -haşa huzurdan- münafıklığın ta kendisi var, bu kabul edilebilir bir şey değil, biz bunu kabul edemeyiz. Hayır düzeltemezsiniz, yirmi yılda gelmiş, sonuç bu: Battınız, daha da batıyorsunuz, daha da fazla batmadan bir an önce bu seçim olanağını, demokratik, eşit, adil bir seçim ortamı sağlayın, bari Türkiye kurtulsun. Yaya gideceksiniz, yaya. Gitmeyecek değil, yaya gideceksiniz.

‘GELİR DAĞILIMINDAKİ ADALET İYİCE BOZULDU’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu adına söz alan Emine Gülizar Emecan da ekonomik göstergeler üzerinden iktidara yüklendi. “Dünyada gıda enflasyonu yüzde 23 iken Türkiye'de yüzde 93, yüzde 93” diyen Emecan, “Bugün Türkiye'deki gıda fiyatlarındaki her 4 liralık artışın sadece 1 lirası dünyadaki gelişmelerden kaynaklıysa kalan 3 lirasının sebebi sizsiniz, halkı açlığa mahkûm ettiniz. Şimdi, Türkiye'nin genel tablosu bu, kısa bir özet yaptık. Siz kimin iktidarısınız? Kime hizmet ediyorsunuz? Örneğin, esnafa, çiftçiye, Ayşe Teyze'ye, emekli Mehmet Amca'ya mı hizmet ediyorsunuz? Hatta üreten kesimlere hizmet etseydiniz tablo bu şekilde olmazdı. Millî gelirimizin dağılımındaki adalet sayenizde iyice bozuldu; zengin daha zengin, yoksul da daha yoksul hâle geldi” şeklinde konuştu.

‘MİLLETİN YAKASINDAN DÜŞMENİZ LAZIM’

AKP’nin yoksulu ezen bir iktidar olduğunun altını çizen Emecan, “Getirilen ek bütçeyle merkezi yönetim bütçe ödeneği 1 trilyon 80 milyar lira daha artırılıyor, gelirler de 1 trilyon 81 milyar lira öngörülüyor yani gelir ile giderlerin eşit, birbirine denk olduğu bir bütçeyi konuşuyoruz şu anda. Tamam, gelirlerin tamamını harcıyorsunuz ama bütçe dengesinde hiçbir değişiklik yok. Getirdiğiniz bütçeye ‘ek bütçe’ denemez; ‘2022 bütçesinin iflas ettiğini kanıtlayan bütçe’ denir. Peki, bu bütçeyi nelere harcayacaksınız? Örneğin, tarıma sadece 37,1 milyar lira ayırırken en büyük pay enflasyon nedeniyle kamu personeli maaşlarına, kamu harcamalarına, başta BOTAŞ olmak üzere KİT'lerin giderlerine gidiyor, harcanıyor. Sadece faiz ödemeleri için bütçeden 89 milyar lira bir pay ayrılıyor. Yap-işlet-devret, köprü, otoyol projelerine ayrılan garanti ödeneği 5,6 milyar lira, Avrasya Tüneli için ek 550 milyon lira, şehir hastaneleri için toplam 4,3 milyar lira ekleniyor. Kur korumalı mevduata bakacak olursak bu mevduatla sermaye sahiplerine aşağı yukarı şimdiye kadar Hazineden 21,1 milyar lira bütçe aktardınız. Ek bütçede yine kur korumalı mevduata 40 milyar liralık daha ödenek ayırmışsınız.  Milletin yakasından düşmeniz lazım” ifadelerini kullandı.

TİP: ÇOK YAŞA Kİ ERDOĞAN HESAP VER

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, bütçenin son maddesinde söz aldı. Baş, “Öncelikle muhalefet ‘beceriksizsiniz’, diyor. Bu bütçede becerikli hazırlanmış. Bu bütçeyi hazırlayanlar ne yaptığını bilenlerdir. Suçludurlar. Dünden beri memlekette ne kadar güzel oldu diye anlatıyorsunuz. İşe koymadığınız akrabalarınıza sorun onlar da mutlu değildir. Sarayı, patronları düşünerek, yaptınız. Bakan ‘tercih ettik, dar gelirli hariç herkes kazandı’ dedi. O yüzden bu bütçeyi getirdiler. Faiz lobisini zenginleştiren iktidarsınız. Bakan, ‘Sen maaş alıyorsun, en fazla neyini kaybedersin maaşını, ben herşeyimi” diyor Sayın Bakan. Bir insan ağa çocuğu, patron olunca böyle konuşuyor. Sen hiç çocuğuna ekmek, su vermeden okula göndermenin acısını yaşadın mı? Bu tek adam sisteminde iki bütçe getiren tek bakan oldu. Tebrik ediyoruz. Ekonominin en başarılı olduğu tek gün Damat Bakan’ın istifa ettiği gündü. 3-5 koyun versek kaybeder, diyor. Bu bütçe vatandaşa, ‘Sizden 5 koyun aldık, yedik, bitirdik, 4 koyun daha alacağız’ diyor. Bu bütçe çöküş bütçesidir. Padişahım çok yaşa diyorsunuz. Çok yaşa Tayyip Erdoğan çektirdiklerinin hesabını ver” diye konuştu.

‘BU BÜTÇEDE UTANMA DUYGUSU YOK’

AKP sıralarından yükselen seslere de Baş, “Seçimden sonra evinizden bol bol bağıracaksınız” diyerek, tepki gösterdi. Baş, sözlerini şöyle noktaladı: “Bütçede rakamlara, pahalılığa bakılır. Bu bütçe akıl, bilim, vicdan yok. Bu bütçe utanma duygusu yok. Saray 10 milyon harcasın, asgari ücretli günde 140 TL’ye yaşasın, demek için utanırım. Bu bütçeye hayır demek için tek neden yeter, utanma duygusu.”

Maddeler üzerinde görüşmeler tamamlandı. Muhalefet milletvekillerinin tüm eleştirilerine rağmen “Ek Bütçe Kanun Teklifi”nde öngörülen kalemlerde de tek virgül değiştirilmeden kabul edildi. Yapılan oylamada 383 oy kullanıldı. Teklif 266 kabul ve 117 ret oyu ile Meclis’ten geçti.

Bütçe teklifinde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendine yaptığı zamda gündeme gelmesi ardından tepkiler toplamıştı. AKP’li Erdoğan, zam yapılmamasını istemesi ardından Genel Kurul’da önerge ile zam geri çekildi.

EK BÜTÇE KANUN TEKLİFİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla getirilen ve yasallaşan bütçe ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi 1 trilyon 80 milyar 515 milyon 421 bin lira artırılacak.

Bütçeye aktarılan kaynaklar ise vergiler üzerinden oldu. Kanun teklifi ile genel bütçe kapsamındaki idarelerin bütçe tertiplerine 817 milyar 271 milyon 632 bin lira, özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine 63 milyar 203 milyon 143 bin lira olmak üzere toplam 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek eklenecek.

KUR KORUMALI MEVDUATA 40 MİLYAR TL

Hazine Maliye Bakanlığı’na ayrılan 488 milyar 868 milyon 96 bin TL bütçenin sadece 40 milyar TL’si Kur Korumalı Mevduat için ayrıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na da 12 milyar 917 milyon TL ayrılan bütçeden 550 milyon TL Avrasya Tüneli’ne aktarılacak. İletişim Başkanlığı’na verilmesi planlanan bütçenin tamamı da Temsil ve Tanıtım giderlerinde kullanılacak.

GÜVENLİK HARCAMALARI İÇİN 40 MİLYAR TL

En yüksek kalemlerden biri de güvenlikçi politikalar için ayrılan kalemler olacak. Güvenlik harcamalarına 40 milyar 562 milyon 500 bin TL ayrıldı. Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) ayrılan 29 milyar, İçişleri Bakanlığı’na 1 milyar 854 milyon 250 bin TL, Dışişleri Bakanlığı’na da 1 milyar 590 milyon TL, Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) 890 milyon TL, Jandarma Genel Komutanlığı’na 4 milyar 293 milyon 250 bin TL, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 852 milyon TL, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 3 milyar 673 milyon TL ek bütçe verilecek.