Aile hekimleri iş bıraktı

img
HABER MERKEZİ - Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile hekimlerin cezalandırıldığını belirten sağlık çalışanları, yönetmeliğin iptali için iş bıraktı. 
 
Resmi Gazete’de 30 Haziran 2021’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile sağlık çalışanlarının cezalandırılmasına karşı aile hekimleri bugün iş bıraktı. İş bırakma eylemi yarın da sürecek. İş bırakan hekimler, birçok kentte açıklama yaptı. 
 
MERSİN
 
Mersin’de iş bırakma eyleminin ilk gününde Hekim Birliği Sendikası tarafından Toros Devlet Hastanesi poliklinikleri önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasında, “Özlük haklarımızı alacağız”, “Hakkınız ödenmez dediniz, ödemediniz”, “Hekim olmazsa sağlık olmaz” dövizleri açıldı. Hekim Birliği Sendikası Toroslar Devlet Hastanesi Temsilcisi Dr. Mine Köybaşı Usta, Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerini yönetmelik ile cezalandırmaya başladığını ifade ederek, “Ceza Yönetmeliği ile biz aile hekimlerinin iş güvencesi kalmamış özlük haklarımız gasp edilmiş konuşmalarımız yasaklanmıştır. Ceza Yönetmeliğinin geri çekilmesi için verdiğimiz mücadele karşılıksız kalmıştır” diye konuştu.
 
‘VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ’
 
1 Aralık 2021 tarihinde TBMM'de kabul edilen hekimlerin maaş ve emeklilik haklarındaki iyileştirme  konulu kanunun daha iyisi yapılacağı vaadi ile geri çekildiğini vurgulayan Usta, “Ancak tüm itirazlarımıza rağmen 23 Haziran’da yayımlanan Gasp Yasası 1 Aralık 2021 tarihindeki teklifin çok gerisindedir ve daha önceki eylem kararlarında dile getirdiğimiz temel maaş ve diğer özlük hakları taleplerimizi karşılamadığı aşikardır.  Gasp Yasası ile hekimlere verilen sözler gasp edilmiş ve yerine getirilmemiştir.  Sözde özlük haklarına yönelik düzenleme ile temel maaş ve sabit ödemelerimize 1 kuruşluk dahi artış yapılmıştır.  Aksine, hekimlerin başından beri itiraz ettiği performans sistemi daha da zorlanmaktadır. Diğer taraftar geçici görevlendirme, mobbing, tıbbi standartlara aykırı muayene süreleri sağlık personeli gibi sorunlarımız devam etmektedir ve bir çözüm sağlanmamıştır” diye konuştu.
 
ANTALYA
 
Antalya'da sağlık örgütleri ve hekimler, İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Burada konuşan SES Antalya Şube Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer, "Bu yönetmelikten derhal vazgeçilmelidir. Başka bir sağlık sistemi mümkün" dedi.
 
ADANA
 
Adana'da iş bırakan sağlık çalışanları, İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada yönetmeliğin derhal iptali istenildi.