ABD-İran görüşmeye Cenevre'de devam edecek

Paylaş:
HABER MERKEZİ – ABD ile İran arasında yürütülen görüşmelerin ikinci turu yarın Cenevre'de gerçekleştirilecek. 
 
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile İran arasında yürütülen görüşmelerin ikinci turu yarın Cenevre'de devam edecek. Diplomatik temasların, bölgedeki gerilimin azaltılması ve taraflar arasındaki anlaşmazlık başlıklarının ele alınması açısından kritik önem taşıdığı belirtiliyor.
 
CNBC-e'de yer alan habere göre; İranlı bir yetkili, yeni toplantıda özellikle güvenlik ve nükleer programla bağlantılı konuların gündeme gelmesinin beklendiğini aktardı. Sürecin seyrinin, ABD ile İran arasındaki ilişkilerin geleceği ve Orta Doğu'daki dengeler üzerinde etkili olabileceği değerlendiriliyor.
 
Konuya ilişkin X platformundan da açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, bugün Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi ile bir araya gelerek "derinlemesine teknik görüşmelerde" bulunacağını aktardı. Ayrıca Salı günü (16 Şubat) ABD görüşmeleri öncesi Umman Dışişleri Bakanı Badr bin Hamad Al Busaidi ile bir araya geleceğini belirten Arakçi, "Cenevre'de adil ve eşitlikçi bir anlaşma sağlamak için somut fikirlerle bulunuyorum. Masada olmayan şey: Tehditler karşısında boyun eğmek" ifadelerini kullandı. 
 
Reuters'ta dün yayınlanan bir haberde, ismini vermek istemeyen 2 ABD'li yetkili ABD ordusunun İran'a karşı olası uzun süreli askeri operasyonlara hazırlandığı bildirmişti. 
 
ABD ile İran arasındaki ilk tur görüşmeler 6 Şubat 2026’da Umman'ın başkenti Maskat'ta dolaylı şekilde yapılmıştı. Görüşmelere ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İran adına ise Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi katılmış, toplantıya Umman Dışişleri Bakanı Busaidi arabuluculuk etmişti.
İlgili Haberler
İran'ın yeni dini lideri Mücteba Hamaney kimdir?
İran'ın yeni dini lideri Mücteba Hamaney kimdir?

ABD-İsrail saldırılarında 28 Şubat'ta öldürülen Ali Hamaney'in yerine seçilen oğlu Seyyed Mücteba Hamaney “monarşi” tartışmalarını da beraberinde getirdi. Mücteba Hamaney’in rejim güçleri içerisinde “güçlü bir figür” olduğu belirtiliyor.

HRANA: İran'da 194'ü çocuk, bin 205 sivil katledildi
HRANA: İran'da 194'ü çocuk, bin 205 sivil katledildi

HRANA, ABD ve İsrail'in İran'a dönük saldırılarında 194'ü çocuk bin 205 sivilin katledildiğini açıkladı.

PJAK Diplomasi Sözcüsü: İran'da değişim Kürtler olmadan yapılamaz <font color=#ff0000> SÖYLEŞİ </font>
PJAK Diplomasi Sözcüsü: İran'da değişim Kürtler olmadan yapılamaz SÖYLEŞİ

İsrail ve ABD'nin İran'da Kürtlerle ittifak arayışına işaret eden PJAK Diplomasi Sözcüsü Zagros Enderyarî, "İran'da yapılmak istenen değişim ya da planlanan değişim, Kürtler olmadan yapılamaz, bunun farkındalar" dedi.

HRANA'dan saldırı raporu: 183'ü çocuk bin 114 sivil katledildi
HRANA'dan saldırı raporu: 183'ü çocuk bin 114 sivil katledildi

HRANA, İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik saldırılarında 183'ü çocuk bin 114 sivilin katledildiğini açıkladı.

Rojhilat Siyasi Güçler İttifakı'ndan açıklama
Rojhilat Siyasi Güçler İttifakı'ndan açıklama

Rojhilat Siyasi Güçler İttifakı, İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu'nun ittifaka katılmasının "Rojhilat siyasi güçlerinin daha fazla birlik ve doğal bütünlüğüne katkı sağlayacağını" belirtti.