Ayla Akat Ata: Barış sürecinde kadınlar ve gençler örgütlenmeli

Paylaş:
AMED - TJA aktivisti Ayla Akat Ata, Amed’deki halk toplantısında Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ne dikkat çekerek kadın ve gençlerin örgütlenmesinin önemine vurgu yaptı.
 
Medeniyetler Berşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışama Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği(TUAY-DER), Barış ve Demokratik Toplum Süreci'ni konuşmak amacıyla Çand Amed Kültür Merkezi'nde halk toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya konuşmacı olarak TJA Aktivisti Ayla Akat Ata ve İmralı Sekreteryasından Veysi Aktaş katıldı. "Rêber Apo vina me ya çaresariyê ye. Di şopdariya şehidan de ber bi Rêbertî û civaka azad" yazısının yansıtıldığı salonda sık sık "Şehid namirin", "Bijî Serok Apo" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıldı. Toplantıya Barış Annelerinin yanı sıra, gençler ve çok sayıda sivil toplum örgütü katıldı. Toplantı, saygı duruşu ve Çerxa Şoreşê marşı okunarak başladı.
 
Devam etmekte olan sürecin ne ilk ne de son olduğuna değinen Ayla Akat Ata, "Ama bu başlangıç büyük ve önemli bir ihtiyaçtır. Biliyoruz ki burada olan çoğu annenin çocukları şehit düştü, kayboldu ya da cezaevinde. Tüm bu acı ve kederle biz büyük bir örgütlenme yarattık. Birbirimize el uzatarak bu günlere geldik. Bugüne kadar bu şehirde mücadele ettik. Her kurumumuz bu şehirde inşa edildi" dedi. Sürece destek olmak için kurulacak komisyinlara da değinen Ayla Akat At, "Biz bu komisyonun içinde bu sürece yanıt vermek için, yeni kurumlar, yeni çalışmalar yaratabiliriz. Bugüne kadar yapmadığımız şeyleri inşa edebiliriz. Annelerimiz öncümüzdür, gençlerimiz öncümüzdür. Kadınların, gençlerin örgütlenmesi bu sürecin içinde özel bir önemle ele alınmalıdır. Çünkü barış sağlandığında, toplumun gündemi değiştiğinde biz kendimizi yeniden inşa edebiliriz" diye konuştu.
 
'ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARININ SONUCU AĞIR OLDU'
 
Özel savaş politikalarının da hala devam ettiğine değinen Ayla Akat Ata, bu politikanın 10 yıldır Kürtler üzerinde etkisi olduğunu kaydetti. Özel savaş politikalarına karşı mücadelenin önemli olduğuna dikkati çeken Ayla Akat Ata, "Yıllardır süren bu savaşın sonucu ağır oldu" şeklinde konuştu.
 
'ÖNDERLİĞİN CESARETİYLE YÜRÜMELİYİZ'
 
Daha önceki süreçlerin sonlandığında sonuçlarının yıkım olduğunu hatırlatan Ayla Akat Ata, bu yüzden bugüne kadar görülmeyen bir çaba ile mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Ayla Akat Ata, "Halkımız ne istiyor? Bu sürece nasıl yanıt verebiliriz, bunu birlikte tartışmalıyız. Bu süreç örgütlülüğümüzle, halkımızla öyle bir yanıt oluşturmalı ki biz de Önderliğin cesaretine denk bir duruş sergileyebilmeliyiz. Eğer Önderliğin cesareti bizde yoksa yürüyemeyiz. 2025 yılına geldiğimizde, Önderliğin 'Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı' belki bir sayfaydı ama anlamı binlerce sayfaya bedeldi. Önderlik tek bir sayfada bize bunu gösterdi. Biz de çalışmamızla, örgütlenmemizle önderliğin cesaretine ve onun arkadaşlarının cesaretine yanıt vereceğiz" diye konuştu. 
 
Toplantı Ayla Akat Ata'nın konuşmasının ardında basına kapalı devam etti.