Polis ve bekçi şiddeti Soylu’ya soruldu

img
BATMAN - HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, polis ve bekçilerin şiddetini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, bir yıl içinde 8 farklı noktada görüntülere yansıyan polis ve bekçi şiddetine ilişkin tek bir kişinin yargılanmamasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis’e soru önergesi sundu.
 
Türkiye ve bölge kentlerinde, hemen hemen her gün polis, bekçi veya korucu şiddeti yaşandığının hatırlatıldığı önergede; “Batman’da yaşanan olaylarda; maske takmama, işyerinde darp, kağıt toplayıcısının darp edilmesi, mesafe kuralına uymayanları ölümle tehdit etme, çocukların üzerine zırhlı araç sürme, sokağa çıkma ihlali, denetimli serbestlik kuralını ihlal etme gerekçesiyle silahla darp etme gibi hak ihlalleri gerçekleşmiştir. İHD’nin verilerine göre Türkiye genelinde, son 10 yıl içerisinde, 5 bin 855 kişi gözaltında, 4 bin 196 kişi ise sokak ortasında polis-bekçi tarafından işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır” denildi. 
 
İpekyüz İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle şu soruları yönelti: 
 
“* Söz konusu olaylarda hak ihlalinde bulunan kaç güvenlik kuvveti hakkında dava açılmıştır?
 
* Batman’da yaşanan söz konusu olaylara ilişkin herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
 
* Batman’da yaşanan hak ihlallerine ilişkin, son 10 yıl içerisinde, kaç kolluk kuvveti hakkında soruşturma veya dava açılmıştır? Bu davalardan kaçı sonuçlanmıştır ve cezai müeyyideleri ne olmuştur?
 
* Türkiye genelinde kötü muamele gerekçesiyle kaç güvenlik kuvveti hakkında soruşturma açılmıştır? Kaçı hakkında görevden uzaklaştırma söz konusu olmuştur?
 
* Son dönemlerde artan, insan hakları ihlali kapsamında olan, kolluk kuvvetleri şiddetine ilişkin bakanlığınız tarafından ne tür tedbirler alınmaktadır?”