19. Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu

img
 
 
İSTANBUL - İHD kurucularından Ayşenur Zarakolu adına verilen “19. Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri” sahiplerini buldu.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucularından ve yöneticilerinden Ayşenur Zarakolu adına verilen “19. Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri” Beyoğlu'nda bulunan İHD İstanbul Şubesi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, gazeteci Tuğrul Eryılmaz, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri katıldı. Tören pandemi nedeniyle sadece ödül sahipleri ve ödülü verenlerin katılımıyla sınırlı tutuldu. Zarakolu’nun fotoğrafı masanın üzerine konulup, etrafı karanfil ve mumlarla süslendi. 
 
Tören Zarakolu'nun hayatını anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri açılış konuşmasını yaptı.  Zarokolu’nun gerisinde bir mücadele mirası bıraktığının altını çizen Yoleri, “Bugün hala biz ondan öğrendiğimizi düşünüyoruz. Onun cesaretinden, ısrarından öğreniyoruz” dedi.  Ödüllerin her yıl farklı temalarla verildiğini söyleyen Yoleri, bu yıl ki temanın ise “İnsan Hakları, Adalet ve Özgürlükçü Demokrasi İçin Acil Eylem" olarak belirlendiğini söyledi. 
 
ENERJİYE İHTİYACIMIZ VAR
 
Sedat Peker’in videolarında yatan gerçeklerin olduğuna değinen Yoleri, “İnanılmaz şeyleri itiraf ya da ifşa ediyor. Biz bunları dinliyoruz, oturuyoruz. İzleyip yatıyoruz, rüyamızda bile görmüyoruz. Bu durgunluğu sorgulamak gerekiyor. Biz ne zaman bu kadar kötürümleştik” dedi.
 
Yurttaşların en temel hakkı için bile insanların bir araya gelerek mücadele etme gücünün zayıfladığını gördüklerini söyleyen Yoleri, yaşanan sürecin insanların kendine değene kadar söz söylemediği noktaya doğru evirildiğini dile getirdi. Yoleri, “Bu da bir ataletin sonucu. Devlet en baskıcı olduğu dönemlerde bile, kaçırılmaların, kaybetmelerin olduğu dönemde bile mücadele sürdürüldü. Yeniden böyle bir enerjiye ihtiyacımız var” diye belirtti.
 
HAK SAVUNUCULUĞU
 
Cezaevinde olan HDP eski milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yerine HDP Milletvekili Musa Piroğlu ödülü aldı. Gergerlioğlu’nun hayat hikayesi ve cezaevinden gönderdiği mesaj okundu. İnsan hakları mücadelesi yürüttüğünün altını çizen Gergerlioğlu, siyasette olmasa bile insan hakları mücadelesi yürütmeye devam edeceğini dile getirdi. Gergerlioğlu, “Hak savunuculuğu meşakkatlidir ama en güzeli de sonunda haklı çıkmamızdır. Zorba yönetimlere rağmen hak savunuculuğu bakidir” ifadelerini kullandı.
 
SEBEP İNSAN HAKLARI SAVUNUCULUĞU
 
Ödülü Gergerlioğlu’nun yerine alan Piroğlu ise, devletlerin egemenlerin elinde bir baskı aracı olarak kaldığı sürece insan hakları arayışının devam edeceğini söyleyerek, insan hakları arayışının yurttaşların kendi kaderlerini eline alması mücadelesiyle paralel ilerleyeceğinin altını çizdi. Gergerlioğlu’nun iki sebeple tutuklandığını söyleyen Piroğlu, “Bunların birincisi yılmaz bir şekilde insan hakları savunucusu olarak ortaya koymasıdır. İkincisi ise siyasi görüşüdür. HDP milletvekili olması onun insan hakları savunuculuğunu devlet açısından tehlikeli hale getirmiştir” diye belirtti.
 
KUKLA KAYYUMLARI KABUL ETMİYORUZ
 
Ardından Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri adına Nazlıcan Doğan ödülü aldı. Ödüle layık görüldükleri için teşekkürlerini ileten Doğan, “Bu korku ve baskı iktidarına söyleyeceklerimiz var. Kırılgan yönetim, idareleri, itibarları kendilerinin karşısında olan herkese düşman olmalarına sebep oluyor. Susturmaya rağmen öğrenci dayanışması Boğaziçi direnişi ile 21’inci yüzyılda ilk defa her ilden, üniversitelerden ses buldu.  Darbe ürünü olan YÖK’ü, eğitimde fırsat eşitsizliğinden faydalanan ve çanak tutan ÖSYM’yi, korku iktidarının atadığı kukla kayyumları tanımıyoruz. Direnişimizi kırmaya, eylemlerimizi sönümlendirmeye çalışan hiçbir gücü meşru kabul etmiyoruz. Gözaltı ve tutuklamalardan yılmıyoruz. Demokratik haklarımız ve özgürlüğümüz için mücadeleden vazgeçmiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
ÜNİVERSİTELER BİAT ETMEYECEK
 
Öğrencilerin ardından Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri adına Kuban Altınel, ödülü akademisyenler adına almanın onur verici olduğunu söyleyerek, yaptıkları mücadelenin akademik özerklik ve özgürlük mücadelesi olduğunun altını çizdi. Altınel, bu mücadelenin onlarca yıldır devam ettirildiğini ve mücadelede ağır bedeller verildiğine dikkat çekti. Altınel, “Defalarca söyledik, söz verdik. Ben bir kez daha söz veriyorum. Öğrenciler ve velileri, asla endişe etmesinler. Biz eğitim kalitesinden asla ödün vermeyeceğiz” diye belirtti.
 
Boğaziçi Üniversitesi çalışanları adına ödülü ise Eğitim Sen 6 No’lu Şube Boğaziçi temsilciliği adına Esra Şener aldı. Bu ödülü asla teslim olmayan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine, direnişi ile güzelleşen kadınlar adına aldığını söyleyen Şener, “Üniversiteler biat etmeyecek, üniversitelere kelepçe vurulamayacak” dedi.
 
VAZGEÇMEYECEĞİZ
 
Son ödülü ise Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi adına Nurbanu Tekol aldı. Bütün mezunlar adına ödülü aldığını söyleyen Tekol, “Bulu eylemlerin 6 ay süreceğini söyledi.  6 ay doluyor. Ama biz direneceğiz. Vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.
Son olarak Ragıp Zarakolu'nun mesajı okundu. Zarakolu mesajında, Ayşe Zarakolu’nun insan hakları fedaisi olduğunun altını çizerek, “Eli silaha değmedi ama silahın yapamadığını yapmayı başardı. Direnenlerin yanında oldu” şeklinde konuştu. 
 
Etkinlik ödüllerin verilmesinin ardından çekilen toplu fotoğraf ile son buldu.