Açlık grevindeki 81 tutuklu adil yargılama istiyor

img
HABER MERKEZİ - Federe Kürdistan Bölgesi'nde tutuklu bulunan 81 kişinin "adil yargılama" talebiyle başlattığı açlık grevi eylemi sürerken, aileleri yakınlarına yönelik hukuksuzlukların son bulmasını istedi. 
 
Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nde, Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) antidemokratik uygulamaları ve yaşanan ekonomik sorunlara karşı geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan 81 kişi, 6 Eylül'de görülen duruşmada açlık grevine başladıklarını duyurdu. Aralarında aktivist, eğitimci ve gazetecilerin de bulunduğu kişiler, "adil yargılama" talep ediyor. Ajansımıza konuşan açlık grevindeki tutuklulardan gazeteci Qehreman Barwary ve lise öğretmeni Bedel Abdulbaqî Barwary'nin aileleri, yakınlarının taleplerinin karşılanması çağrısı yaptı.   
 
CPT’YE ÇAĞRI 
 
Gazeteci Berwarî’nin kardeşi Arî Bedel Barwary, tutukluların cezaevlerinde "hukuksuzlukla" karşı karşıya olduğunu söyledi. Kardeşine 7 yıl hapis cezası verildiğini belirten Barwary, "İlk kez geçen Çarşamba günü görüştük. Aramızda siyah cam vardı. Koronavirüs gerekçesiyle yüz yüze görüşmemiz engellendi. Gerçekleştirdiğimiz görüşmede talebi, adil bir yargılamaydı. Aynı zamanda Avrupa İşkenceyi İzleme ve Önleme Komitesi'nden (CPT) cezaevine gelip görüşme talebi vardı. Hapis cezasını kabul etmediğini ve buna karşı açlık grevine başladığını iletti. Hükümet bu hukuksuz uygulamalardan geri adım atmadan açlık grevini sonlandırmayacaklarını söyledi” diye aktardı. 
 
'TALEPLERİ KARŞILAYIN'
 
Barwary, kardeşinin yanında olduğunu ve talebini desteklerini vurguladı. Kardeşine destek verdiği için KDP asayişinin iş yerine para cezası kestiğini aktaran Barwary, "Tüm gazeteci kurum ve kuruluşlarına sesleniyoruz; Bu uygulamalara karşı sessiz kalmayın. Bir an önce adil yargılama talepleri karşılanmalıdır. Son günlerde burada bir çok gazeteci susturuldu ve bu uygulamalar Behdînan bölgesinde yayılarak devam ediyor. Ne yazık ki bunu bize yaşatan Kürt devletidir” dedi. 
 
BİR YILDA BİR KEZ GÖREBİLDİ
 
56 yaşındaki lise öğretmeni Bedel Abdulbaqî Barwary'nin oğlu Arî Badal Barwary ise, tutukluların sağlık ve psikolojik durumlarının gün geçtikçe daha da kötüye gittiğine işaret etti. Babasının haksız bir şekilde tutuklandığını söyleyen Barwary, "Hakkını istediği için tutuklandı. Talebi hükümetin her ay düzenli bir şekilde maaşları vermesiydi. Babam tutuklandığından beri 3 defa hakim karşısına çıktı. Ama her seferinde farklı gerekçelerle yargılama süreci uzatılarak erteleniyor. Babam bu hukuksuz uygulama son bulsun diye açlık grevine başladı" diye konuştu. 
 
Babasının eyleminin siteme tepki olduğunu kaydeden Barwary, "1 yıl 3 aydır cezaevinde ama halen adil bir şekilde yargılanmadı. 1 yıl 3 aydır babamı sadece bir defa gördüm. Görüştüğüm zaman gardiyanlar dibimizdeydi. Bundan kaynaklı durumunu nasıl olduğunu bile soramadım. Bir an önce adil bir şekilde yargılanmaları gerekir. Bu talepleri karşılanana kadar açlık grevini bırakmayacaklar” dedi. 
 
MA / Zeynep Durgut