Yüz yüze eğitimde yanıtsız bırakılan sorular

img
İZMİR - İzmir Tabip Odası, yeni eğitim-öğretim yılında pandemiye karşı yeteri önlem alınmadığını işaret ederek, yetersizliklere ilişkin Sağlık Bakanlığı’na kimi sorular yöneltti.   
 
İzmir Tabip Odası, yeni eğitim-öğretim yılında yanıtsız bırakılan sorulara dair açıklama yaptı. Koronavirüs (Kovid1-9) salgını nedeniyle online yapılan eğitimlerde başarının sağlanmadığına dikkat çekilen açıklamada, nitelikli, eşit ve ulaşılabilir bir eğitimin gerçekleştirilmediği kaydedildi. Açıklamada, "Bu süreçte eşitsizlikler daha da artmıştır. Eğitime ara verilmesi öğrenme olanaklarını daraltmakta, bilişsel gelişimi aksatmaktadır. Ülke nüfusun yaklaşık yüzde 25'ini oluşturan nesillerin eğitim hakkı engellenmiştir. Bu anlamda okulların açılması ve örgün eğitimin devamı kararı esas olarak olumlu bir gelişmedir" denildi. 
 
ÖNERİLER 
 
Açıklamada, pandemi önlemlerinin yeterince alınmadığına işaret edilerek, “Öğretmen ve eğitim personelinin aşılanmasında istenilen düzeylere ulaşılamazken, kronik hastalık dışında isteğe bağlı hale getirilen 12 yaş üstü Covid-19 aşılamalarına okulların açılmasından sonra başlanmıştır. Aşılamanın tamamlanması için daha fazla çaba gösterilmeli, 12 yaş üzerinin aşılanması teşvik edilmelidir” çağrısı yapıldı. 
 
Açıklamada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yöneltilen sorular şöyle:  
"* Okullar açılmadan önce yeterli hazırlıklar yapıldı mı? 
 
* TTB ısrarla sınıf kapasitelerinin 30 öğrencinin altına düşürülmesi hususunu vurgulamasına rağmen bu konuda etkin bir çalışma yapılmadığı görülmüştür. Hiçbir hazırlık yapmadan açılacakdıysa okullar neden aylarca kapalı tutuldu?  
 
* Eğitimin devamında Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen PCR tarama testi ne ölçüde hayata geçebiliyor? 
 
* PCR testine yönelik uygulama yalnızca kağıt üzerinde kalmıştır. Tarama amaçlı 'hızlı antijen testleri' konusunda bir çalışma yapıldı mı? 
 
* Veliler, öğrenciler ve öğretmenlerle bilgi paylaşım mekanizmaları oluşturuldu mu? Rehbere yazmakla her şeyin uygulanması beklenebilir mi? Öğrenci, veli, öğretmen bilgilendirme eğitimleri yapılmadan okullarda pandemi mücadelesini başarıya ulaşabilir mi?
 
* Kaç sınıf kapatıldı? Kaç öğrenci karantinaya ayrıldı? Karantina, izolasyon ve filyasyon süreçleri ne şekilde organize edildi? 
 
* Karantinaya ayrılan öğrencilerin kaç tanesi algoritmada belirtilen sözlü bilgilendirme için aranmıştır? Rehberdeki algoritmalar neden uygulanmıyor?
 
* Geçtiğimiz 2 haftada karantinaya ayrılan öğrenci sayısının fazlalığı konusunda ne gibi çalışmalar planlanıyor?
 
* Yakın temaslı öğrencilere test yapılıyor mu?
 
* 1 Eylül 2021 tarihli rehberdeki varyant suşlar ile ilgili değişikliğin etkin biçimde uygulanacağı bir varyant analizi ülkede yeterli düzeyde yapılabiliyor mu? Görülen varyantlara göre özel önlemler planlanıyor mu? "