Bursa’da coşkulu buluşma: HDP’nin ittifakı halklar, demokrasi güçleridir

img

BURSA - Medyadaki sansüre rağmen herkesin HDP’yi konuştuğunu belirten HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Meclis’te en güçlü demokratik iradeyi oluşturmak için yolumuza devam edeceğiz. Seçimler için ittifakımız halklar, demokrasi güçleri, ezilenlerdir” dedi. 

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP), "HDP’liyiz, her yerdeyiz” kampanyası kapsamında Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Arabayatağı Mahallesi’nde bulunan Pazar alanında halk şöleni gerçekleştirdi. Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın da katıldığı program sanatçı Deniz Esmer'in sahne almasıyla başladı. Büyük bir coşkunun hakim olduğu ve binlerce kişinin katıldığı şölen alanı,  “Em jin in, ciwan in, karker in (Kadınız, genciz, işçiyiz)”, “Serkeftin ya me ye (Başarı bizim)”, “Zafere yürüyoruz” ve “Dayanışmayı büyütüyoruz” pankartları ile parti bayraklarıyla süslendi. 
 
Şölende Sancar’a HDP milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Rıdvan Turan ile partinin MYK ve PM üyeleri eşlik etti. Şölenin başladığı andan itibaren alan, “Bijî Serok Apo” sloganı eşliğinde çekilen zılgıtlarla şenlendi. Yöresel kıyafetlerle şölene katılan kadın ve gençlerin coşkusu alana ayrı bir renk kattı. Sanatçı Deniz Esmer’in sahne almasının ardından şölen HDP il eşbaşkanlarının konuşmalarıyla devam etti. Daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kitleye hitap etti.
 
HDP DİMDİK AYAKTA
 
“HDP’liyiz her yerdeyiz” kampanyası kapsamında Türkiye’nin her yerini gezdiklerini belirten Sancar, “Bütün saldırılara, her türlü kara propagandaya rağmen, davalara, kumpas davalarına, gözaltı operasyonlarına, Deniz Poyrazımızı katleden kalleş saldırılara rağmen dimdik ayaktayız ve yine her yerdeyiz. Yürüyüşümüz sürüyor. Her yerde mücadele yürüyor. Dün Avrupa’da ‘HDP’liyiz, HDP’yi savunuyoruz’ diye meydanları doldurduk. Halklarımızla buluşuyoruz, meydanlardayız, tarlalardayız, fabrikalardayız. Bu mücadele demokrasi mücadelesidir, bu yol özgürlüğe giden yoldur. Zindanlardaki arkadaşlarımızla, sürgündeki yoldaşlarımızla, özgürlüklerde buluşacağımız günler yakındır. Sizin inancınız ve duruşunuzla bunu en kısa zamanda gerçekleştireceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi. 
 
KOBANÊ DAVASI 
 
Partilerine yönelik başlatılan ve "Kumpas Davası" olarak tanımlanan Kobanê Davası’nın yarın 4’üncü duruşmasının görüleceğini hatırlatan Sancar, “Kobanê Kumpas Davası’nı boşa çıkaracağız. Eski Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yanı sıra Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak ve adını sayamadığımız yoldaşlarımız yarın yine mahkeme salonlarında bu düzeni yargılayacaklar. Bu kumpası boşa çıkaracaklar. Bundan şüpheniz olmasın. Biz HDP’yiz. Gücümüzü halktan ve haklılıktan alıyoruz. Halkımızla ve haklılıkla yürüyoruz. O nedenle diyoruz ki her türlü kumpası boşa çıkaracak gücümüz var. Bütün savaş politikalarını durduracak gücümüz var. Her türlü karanlık senaryoyu bozacak irademiz var. Ne yargılamalar, ne saldırılar ne gözaltılar, ne kara propaganda, ne kirli savaş politikaları bizi durdurabilir. Buradayız büyüyerek yolumuza devam ediyoruz. HDP’liyiz her yerdeyiz ve bu ülkenin bütün sorunlarını çözmeye kararlıyız” diye belirtti. 
 
HERKES HDP’Yİ KONUŞUYOR
 
Çözüm gücünün ve siyasetin kurucu anahtarının HDP olduğunun altını çizen Sancar, “Sevgili kardeşlerim 3 aya yakın bir süredir ülkenin her yerinde bu buluşmalarda halkımızla bir araya geldik. Sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ile toplantılar yaptık. Kanaat önderlerinden fikirler aldık. Halkımızın bizden ne istediğini, ne beklediğini bizzat onlardan dinledik. Herkes HDP’yi konuşuyor, herkes HDP’yi tartışıyor. Belki bizi televizyonlarına çağırmıyorlar, belki kendi gazetelerinde, sitelerinde yer vermiyorlar ama sesimizi kısamıyorlar. Çünkü biz halkla birlikte bağırıyoruz. Bu sesi kimse kısamaz. Bakın emin olun sizin buradaki her sözünüzü herkes can kulağıyla dinliyor. Çünkü biliyorlar ki bu ülkede çözümün gücü ve siyasetin kurucu anahtarı HDP’dir. HDP’nin dayandığı inançtır, haklılıktır, halktır. O nedenle biz de bu sorumluluğun farkında olarak yürüyüşümüze devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
SADAKA DEĞİL ANAYASAL HAK 
 
Türkiye’ye demokrasinin ancak HDP ile gelebileceğini vurgulayan Sancar, şöyle dedi: “Bu ülkenin bütün halklarına eşitlik, bütün inançlarına özgürlük, bütün emekçilerine sosyal adalet, bütün kadınlarına ver gençlerine özgür bir gelecek için çalışıyoruz. Bunlar olmadan umutla geleceğe bakmanın imkanı yoktur. Geleceğe umutla bakabilmek için bu ülkede demokrasinin yolunu açmak ve sağlam bir barış kurmak zorundayız. Barış olmadan, demokrasi olmadan hiçbir genç ve hiçbir insan bırakın yıllara göre plan yapmayı yarın bile başlarına ne geleceğini bilemez. Savaş ve zulüm politikaları, yalan ve talan sistemi bütün halkların ekmeğini, özgürlüğünü gasp ediyor. Adaleti yok ediyor, umutları boğmaya çalışıyor. Ama biz adaleti savundukça ve yürüyüşümüze inançla, kararlılıkla devam ettikçe bu umut asla bitmeyecek, bu ışık sönmeyecek. Buna herkesin inanmasını istiyorum. Biz herkesin anayasal ve sosyal halkalara sahip olmasını istiyoruz. Sadaka sistemi değil; Anayasal hak istiyoruz. Sömürü ve talan değil; gerçek adalet istiyoruz. Her alanda adalet istiyoruz. Her türlü kayırmacılığa, yandaşçılığa karşı şeffaf ve liyakata dayalı bir ülke yönetimi istiyoruz. Bizim halkımızdan başka bir gücümüz ve halkımız için çalışmaktan başka bir amacımız yok. Gerçek bir demokrasi ve barış için önce savaş politikalarına karşı çıkalım.” 
 
ÇÖZÜM DİYALOG VE MÜZAKERE 
 
Kürt sorununu güvenlikçi politikalarla ele alan zihniyetlere karşı kararlı bir şekilde karşı çıkılması gerektiğinin altını çizen Sancar, “Savaşa karşı barışı haykıralım. Sağlam, onurlu bir barışı inşa edelim. Barış ancak ele ele verilerek, inanarak, tabandan kurulabilir. Biz bu ülkeye barışı getirmek için her türlü görevi yapmaya hazırız. HDP, ülkenin sorunlarının tek çözüm yolunun diyalog ve müzakere olduğunu söylüyor. Bunun dışında baskı zulüm ve savaş politikaları ülkeyi sadece karanlığa götürür. Halkları açlığa, gençleri umutsuzluğa, kadınları köleliğe mahkum eder. İşte buna dur demek için, hep birlikte HDP’yle birlikte yürüyelim” dedi.
 
TEK İTTİFAK HALK 
 
Sancar, olası erken seçimlerde alacakları tutuma ilişkin ise şunları söyledi: “Bizim derdimiz bugün özgürlük ve barış için emek vermektir. Seçimlerde ne yapacağımızı zaten her gün açıklıyoruz. Anlamayanlara 27 Eylül’de açıklayacağımız deklarasyon ile anlatmaya çalışacağız. Bizim yolumuz belidir. Biz bütün ezilenlerin, halkların, bütün temsilcilerinin her inançtan, her kesimden insanı bir araya getirerek, mecliste en güçlü demokratik iradeyi oluşturmak için kendi yolumuzda yürümeye devam edeceğiz. Seçimler için ittifakımız halklar, demokrasi güçleri, ezilenlerdir.”
 
Sancar’ın konuşmasının ardından Bajar, sahne alarak şarkılarını seslendirdi. Kitle, büyük coşku ve sloganlarla şarkılara eşlik etti.