Bir zamanlar değirmene şimdi ise köye hayat veriyor!

img

DERSİM - Teşnik köyünde yüzlerce yıllık su değirmenin çarklarını çeviren Emirbaba suyu, şimdi küçük bir şelale görüntüsüyle köyün dinlenme ve piknik yapma alanına hayat veriyor. 

Dersim’in merkeze bağlı Teşnik köyündeki doğal kaynak suyu, köye canlılık katıyor. 12 hanenin bulunduğu köy, bütün ihtiyaçlarını bu kaynaktan karşılıyor. Alanda Emirbaba Ziyaretinin olması nedeniyle suyun ismi “Emirbaba suyu” olarak biliniyor. Köye yaklaşık 200 metre mesafede çıkan su, yıllarca 400 yıllık olduğu tahmin edilen değirmeninin çarklarını döndürdü. Geçmişte Dersim’de her yerde bulunan su değirmenlerinden geriye sadece Teşnik köyündeki sağlam bir şekilde duruyor. 20 yılı aşkın süredir kullanılmadığı belirtilen 12 metrekarelik değirmenin içinde ise göze çarpan en eski şey, buğdayı ölçmek için kullanılan Qinyat ölçeği paslanmış şekilde duruyor.  Bir zamanlar su değirmeninin çarklarını döndüren su, şimdi yurttaşların dinlenme yeri olarak da kullanılıyor.
 
Değirmenin kullanılmaması nedeniyle suyu akışı küçük bir şelaleyi andırıyor. Emirbaba suyunun kuraklık nedeniyle bu yıl daha az akıyor.