22 EYLÜL 2021 GÜNDEMİ

img

* Kadın sorununun 5 bin yıllık tecavüz kültürünün sonucu olduğunu belirten PKK Lideri Abdullah Öcalan, “Bu kadar kadının öldürüldüğü bir ülkede, ben bu devlete üye olmam. Çözüm; kadının eşitlik, özgürlük hukukuyla olur” dedi.

* Bağımsızlık referandumu sonrası KDP’nin iradesini Türkiye’ye teslim ettiğini söyleyen gazeteci Cahit Mervan, “KDP’nin önünde iki yol var; ya girdiği bu ilişkiyi sürdürüp tasfiye olacak ya da bu yanlıştan geri dönecek” dedi. 
 
* HDP Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, Demirtaş ve Kavala’ya dair Türkiye’ye 30 Eylül’e kadar süre veren AK Bakanlar Komitesi’nin ikinci bir Azerbaycan örneği yaşanmasına izin vermeyeceğini söyledi. 
 
* İzmir’den HDP Genel Merkezi önüne getirilen Mehmet Laçin’in oğlu Özer Laçin, yıllarca babasının şiddetine maruz kaldıklarını belirterek, “Amacı çocuğunun peşine düşmek değil, annenim onu terk etmesidir” dedi. 
 
* Kadınların ve Kürtlerin sesi olmak için Irak seçimlerinde bağımsız aday olarak yarışan Ronak Mecît, “Bütün dünya devrimlerine kadınlar öncülük ediyor. Artık Irak kadın aklıyla yönetilmelidir. Bölgeyi kadın aklı ve sözüyle değiştirmeye adayız” dedi. 
 
* Türkiye’nin saldırılarına kampı boşaltmaya yönelik olduğunu söyleyen Mahmurlular, "30 yıl önce köylerimiz bombalandı, bugün de kampımız bombalanıyor. Asla boyun eğmeyeceğiz" dedi.  
 
* Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 45 işçi zorla emekliye ayrıldı. Onların yerine ise belediye yöneticilerinin emeklilik yaşındaki yakınları alındı.
 
* ÖHD Urfa Şubesi, Şenyaşar ailesinin adliye önündeki adalet nöbetinin 200’üncü gününde 200 avukatla dayanışma çağrısı yaptı.
 
* AB'nin mülteci politikası nedeniyle gittikleri ülkelerde sıkışıp kalan mültecilere kamerasını çeviren yönetmen Serhat Ertuna, "Yunanistan, İtalya gibi ülkelere gittiğinizde bu trajediyi her yerde görebiliyorsunuz" dedi.
 
* Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, başlattıkları kampanyayla tek doz aşı oranının yüzde 63’lere, çift doz oranın ise yüzde 41’lere yükseldiğini belirterek, bu durumun vaka sayısında düşüş sağladığını ifade etti.
 
* Pandemi döneminde yaşadıkları zorlukların devam ettiğini belirten sanatçı İsmail Hakkı Demircioğlu ve Sabri Ejder Öziç, sanatın ötelendiğini ve heyecanın yok edildiğini söyledi.
 
* Akdeniz'de kapasitesini arttıran küçük işletmeler, fabrika statüsüne kavuştu. Şehir merkezinde yaşamı zorlaştılan işletmelerin Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınması istendi.
 
* Bayraklı ilçesinde yaşayan 3 kişilik ailenin 3 aylık elektrik faturası 3 bin 533 TL geldi. Mehmet Şerif  Salman, ekonomik krizden kaynaklı iş bulamadığını ve geçimini günü birlik işlerle sağladığını belirterek, yüksek faturalara isyan etti. 
 
* Çukurca’da arazi şartlarından dolayı geleneksel yöntemlerle su havuzlarına ekilen çeltiklerin hasadına başlandı.
 
* Hayvan sürülerini meralarına getiren korucuların doğaya zarar verdiğini ve kendilerini tehdit ettiğini belirten Mazgirt’in Beroç köyündeki yurttaşlar, yaşadıkları bu soruna çözüm bulunmasını istiyor.
 
* Bitlis’in Hizan ilçesinde 50 yıldır tütün yetiştiren 65 yaşındaki Hurinaz Arıkbaşlı, “Ne yaz ne de kışın işimiz hiçbir zaman bitmiyor. Bu yaşıma rağmen hala akşama kadar bu tütün işiyle uğraşıyorum” dedi.
 
* Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 198'inci gününde devam ediyor. 
 
* Sanatçı Ferhat Tunç hakkında açılan davanın duruşması, Büyükçekmece 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (10.00)
 
* Mersin'de Çukurova TUHAY-DER, dün dernek binalarına yapılan polis baskınına ilişkin açıklaması yapacak. (12.00)