İHD MYK üyesi Çağlayan’a gizli tanık beyanıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası

img
HAKKARİ- İHD MYK üyesi Sait Çağlayan’a yargılandığı davada gizli tanık beyanı esas alınarak, 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 
 
Hakkari’de 2012 yılında sahte bir mail adresi gerekçe gösterilerek gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Sait Çağlayan'a 8 yıl aradan sonra gizli tanık beyanı esas alınarak dava açıldı. Çağlayan’ın “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı davanın  7’nci duruşması Hakkari 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 
 
GİZLİ TANIK BEYANLARI ESAS ALINDI
 
Duruşmaya Ankara’dan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) ile katılan Çağlayan, “2012 yılında Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü tarafından sahte bir mail hesabı üzerinden gözaltına alınıp Van Özel Yetkili Savcılığı tarafından serbest bırakılmıştım. 2020 yılına kadar hakkımda hiçbir iddianame veya soruşturma yapılmadı. Ancak 8 yıl sonra gizli tanık beyanı esas alınarak iddianame hazırlandı ve hakkımda yargılama başlatıldı. İddia makamının, hiçbir delil araştırması yapmadan sadece gizli tanık beyanlarını esas alarak iddianame hazırlayıp mütalaasını vermesi hukuki değildir. İnsan hakları savunucuları, temel hak ve özgürlükler kapsamındaki faaliyetlerinden dolayı yargılanmamalıdır. Tüm faaliyetlerim insan hakları çalışmalarıdır. Bunlar kesinlikle dava konusu olmamalıdır. İnsan hakları savunucuları hiçbir zaman insan temel hak ve özgürlüklerinden vazgeçemez" dedi.
 
Mahkeme, Çağlayan’a üzerine atılı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.