Sanatçı Kadir Çat'a ceza talebi

img

MERSİN - Kobanê’ye gittiği için Mersin 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanatçı Kadir Çat'a "örgüt propagandası" iddiasıyla ceza istenildi. 

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, sanatçı Kadir Çat'ın sanatsal faaliyetleri doğrultusunda izinli olarak gittiği Kobanê'de çektikleri fotoğraflar ve sanal medya paylaşımlarını suç sayarak, hakkında "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianameyi kabul ederek Çat hakkında Mersin 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması Mersin 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Celseye Çat ve avukatı Sabahat Gençtarih katılırken, kimlik tespiti ve iddianamenin kısa özetinin okunması ile başlayan celse Çat'ın savunmasıyla devam etti. 
 
'SAVAŞI RESMETMEM SUÇ SAYILDI' 
 
Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Çat, suç delili olarak gösterilen sanal medya hesabının kendisine ait olduğunu belirterek, "Kobanê paylaşımını ben yaptım. O paylaşımla savaşın kirliliğini resmettim. Kobanê'de savaş sonrası resimlerini paylaştım. Bu suç sayıldı. Ben bir sanatçıyım. Devlet tarafından verilen izin ile Kobanê'ye giderek enstrüman yardımını götürdüm. Hakkımdaki suçlamalar kabul etmiyorum. Beraatımı talep ediyorum" dedi. Avukat Sabahat Gençtarih de, müvekkilinin sanatçı olduğunu, izinli olarak Kobanê’ye gittiğini ve bunun suç olmadığını belirterek, beraatını istedi. 
 
İddia makamı, Çat'ın "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla beratına, "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti. 
 
Mahkeme heyeti, dosyaya dair karar verilmesi için celseyi 1 Ekim'e erteledi.