Mehmet Öcalan: Çözümün yolu İmralı ve Meclis'ten geçer

img

URFA - PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, Kürt sorununun çözümüne talip olan CHP'ye Dolmabahçe Mutabakatı'nı hatırlatarak, "Bir çözüm konuşulacaksa, buradan devam edilebilir. Çözümün yolu İmralı ve Meclis’ten geçer" dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Türkiye’nin en önemli meselesi olan ve yüz yıllık bir geçmişi bulunan Kürt sorununu dair “HDP ile çözebiliriz” çıkışında bulunması, siyasette PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ismi etrafında başlayan muhataplık tartışmalarını beraberinde getirdi. Bu konuda son noktayı koyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, çözüm yeri olarak Meclis’i işaret edip, hiçbir aktörün göz ardı edilemeyeceğini vurguladı. 
 
Çözüm konusunda devletin daha önce doğrudan devletin masaya oturduğu Öcalan, 22 yıldır tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutuluyor. Ne ailesi ne de avukatları ile görüştürülmeyen PKK Lideri ile kardeşi Mehmet Öcalan, kamuoyu baskısı sonucu son olarak 25 Mart'ta Urfa Adliyesi’nde telefonla görüşebilmiş ve bu görüşmede yarıda kesilmişti.
 
Mehmet Öcalan, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarıyla başlayan Kürt sorununa dair çözüm ve muhataplık tartışmalarını değerlendirdi. Kürt sorununa dair yeniden başlayan çözüm tartışmalarının olumlu olduğunu belirten Mehmet Öcalan, ağabeyi PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünden başlayarak, Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda büyük emekler verdiğini ifade etti.
 
 
MUHATAP BELLİ 
 
Kürt sorununun çözülmesi için en büyük emeği PKK Lideri Öcalan'ın verdiğini, hem halk hem de devletin bunu çok iyi bildiğini söyleyen Öcalan, “İmralı görüşmelerinde kayıtları, Sayın Öcalan’ın çözüme dair önerileri hala duruyor. Başkası kendisine yeni bir muhatap yaratacaksa, yaratsın. Kürt halkı muhatabı iyi tanıyor. Herkes vicdanlı olmalı. Muhatap belli, çözüm yeri de Meclis'tir. Bunu Sayın Öcalan’da defalarca söyledi. Bu sorun Meclis’te çözülebilir. Onlar Sayın Öcalan’ı muhatap olarak görmeseler de Kürt halkı muhatap olarak görüyor. Sayın Öcalan ‘Bu sorunu tek başıma çözeyim’ demiyor, ‘Meclis’te birlikte çözelim. Üstüme ne düşüyorsa yapmaya hazırım’ diyor” diye konuştu. 
 
TECRİDE İŞARET ETTİ
 
Mehmet Öcalan, sorunun çözümünde muhataplık tartışmalarından önce asıl gündemin “tecrit” olması gerektiğini vurguladı. İmralı’da 22 yıldır uygulanan tecridin ağırlaştırılarak devam ettirildiğine dikkat çeken Öcalan, bu konuda şunları kaydetti: “Bizim gündemimiz tecrit. Bir yıldan fazladır yüz yüze görüşmedik. İki defa telefonla konuştuk. En son 25 Mart'ta telefonla bir görüşme yaptık ve Sayın Öcalan ‘Siz de devlette yanlış yapıyorsunuz. Bu kabul edilemez. Yasal bir dayanağı olmalı’ dedi. Türkiye’de her tutuklunu yasal, demokratik hakları var. Ancak Sayın Öcalan’ın hakları ayaklar altına alınmış. Bu kabul edilemez.”
 
'SAMİMİ ADIMLAR ATILMALI' 
 
CHP’yi talip olduğu çözüm konusunda daha samimi adımlar atıp, tecride karşı çıkmaya davet eden Mehmet Öcalan, “Bu gündemin konuşulması olumsuz değil, ama eğer konuşulacaksa, dürüst konuşulmalı. ‘Muhatap kim?’ deniliyor. Cezaevlerinde yüzlerce hasta tutuklu, siyasetçi var. Binlerce insan topraklarından sürgün edildi. İnsan biraz vicdanlı olur. Eğer kendilerine demokrat diyorlarsa, Türkiye’deki sorunları çözmeye aday olduklarını söylüyorlarsa, bir an önce hasta tutuklular, siyasi rehineler ile ilgili bir girişimde bulunsunlar. Bugüne kadar bu noktada bir açıklamaları olmadı” eleştirilerinde bulundu.
 
TECRİT KALKMADAN ÇÖZÜM KONUŞULMAZ 
 
“Hem tecrit devam etsin hem de çözüm olsun” düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizen Öcalan, şöyle devam etti: “Türkiye’de birçok kurum var. Kimse çıkıp ‘İmralı adasında tutuklular var, onlarında hakları var’ demiyor. Eğer demokratlarsa, Meclis’te bunu gündeme getirsinler. Bunu yapmadan çözümü konuşmak yanlış. Demokrasi herkese gerekli olan bir şey. Üç gündür herkes ‘muhatap kimdir?’ diye soruyor ve yazıyor. Herkes muhatabın kim olduğunu biliyor, bunu tekrarlamanın gereği yok. Muhatabı halk seçti.” 
 
Mehmet Öcalan, Kürt sorunu için “Meclis’te çözeceğiz” diyen CHP’nin birkaç gün önce 6 partiyle "Parlamenter sisteme dönüş" için bir araya geldiğini, fakat bu toplantıya HDP’nin davet edilmediğini de hatırlattı. Öcalan, “Kürtlerin Türkiye siyaseti üzerinden büyük bir etkisi var ve bunu CHP’de iyi biliyor. CHP, ‘çözeceğiz’ diyor ama bir adım atmıyor. Kürtler çok bedel verdi, belediye seçimlerinde büyük bedel verdiler. Sayın Öcalan ‘Kim bu sorunu demokratik yollardan çözerse, ona destek verin’ dedi ve gönderdiği mektupta bu noktadaydı” ifadelerini kullandı. 
 
MUHATAP ÖCALAN, ÇÖZÜM MECLİS
 
PKK Lideri Öcalan’ın 2013 yılında İmralı Heyeti ile yaptığı görüşmelerde izleme, hakikat ve akil insanlar komisyonlarının kurulmasını önerdiğini anımstan Öcalan, çözüm yolu ve adımları konusunda CHP’ye “Dolmabahçe’de bir mutabakat okundu. Mutabakatın maddelerinde çözüm vardı. Bir çözüm konuşulacaksa, buradan devam edilebilir. Hala muhatabın kim olduğunu konuşmak yanlış. Sadece Meclis’te çözüm olmaz. Meclis çözüm için büyük bir faktör ama bu savaşın aktörleri olmadan gerçek bir çözüm olmaz. Çözümün yolu İmralı ve Meclis’ten geçer. Çözüm olacaksa, silahların susması ve insanların ölmemesi gerekir. 24 saat ‘muhatap kim?’ diye gündem yaratmanın bir faydası yok. Muhatap Sayın Öcalan, sorunun çözüm yeri de Meclis. Kendilerine başka bir muhatap yaratmak istiyorlarsa, yolları açık olsun. Yapay muhataplarla bu olmaz. Kürt halkı kim bu sorunu çözer çok iyi biliyor. Muhatabın konuşulması iyi ama pratikte somut adımlar atılmalı. Çözüm için herkes sorumluluklarını yerine getirmeli. Tecrit devam ettikçe de çözüm olmaz. Bir an önce tecrit kırılmalı. Madem ki bu sorunu çözeceğiz diyorsunuz, tecridin kalkması için adım atın" sözleriyle seslendi.
 
MA / Emrullah Acar - Müjdat Can