Öğrenci yurdu asker ve koruculardan alınamıyor

img

MARDİN - Üniversite öğrencileri kalacak yer ararken, Mardin’de asker ve korucular için karantina merkezine dönüştürülen öğrenci yurdu tepkilere rağmen boşaltılmıyor.

Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu çözüm beklerken, Mardin’de asker ve koruculara athsis edilen yurt geri alınamıyor. Artuklu ilçesine bağlı köylerden gelerek, Said Nursi Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nda yatılı okuyan öğrencilerin kullandığı yurt tepkilere rağmen boşaltılmıyor. Karantina merkezine dönüştürülen yurt boşaltılmayınca öğrenciler servilerle gidip gelmek zorunda kalıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Artuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, tüm girişimlere rağmen adım atmıyor. 
 
‘CEMAATLERE ZEMİN HAZIRLANIYOR’
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mardin Şubesi Başkanı Mustafa Bozan, pandemi nedeniyle 2 yıla yakın bir süredir okulların kapalı olduğunu hatırlatarak, yetkililerin bu süre içinde hiçbir hazırlık yapmadığının ortaya çıktığını söyledi. Üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarına dikkati çeken Bozan, “Burada ne özel yurtlar ne de farklı kalınabilecek yerler yok” dedi. Üniversite ve Lise öğrencilerinin barınma sorununa göz yumulmasını “öğrencileri cemaatlere yönlendirmek, cemaatlere zemin hazırlamak” şeklinde yorumlayan Bozan, velilerin ne yapacağını bilmez bir durumda olduğunu söyledi.
 
MAHALLENİN SAĞLIĞINI ETKİLEYECEK
 
Öğrencilere ait yurdun karantina merkezi olarak kullanılmasının yaşananların farklı bir boyutu olduğunu ifade eden Bozan, “Yurdun öğrenciler için yapıldığını biliyorduk ama amacına uygun olmayan şekilde kullanılıyor. Ayrıca buranın karantina bölgesi olarak kullanılması başka bir problem konusu. Tüm bir mahallenin sağlığını etkileyecek bir durum söz konusu. Orada karantinaya alınan askerlerin temel ihtiyaçlarının oradan kullanılması, oradan çıkan atıkların sağlıklı bir şekilde dışarıya götürülüp götürtülmediği konusunda şüphelerimiz var” diye konuştu. 
 
EĞİTİME YAKLAŞIM ORTADA
 
Uzaktan gelen öğrencilerin barınma hakkının elinden alınmasıyla iktidarın eğitime yaklaşımının ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Bozan, şunları söyledi: “2 senenin ardından okula gelecek öğrencilerin bu ihtiyaçlarını karşılaması gereken, eskisinden daha fazla enerji harcaması gereken iktidar bugün o temel haklarını da ellerinden alıyor.” 
 
Kızıltepe ilçesinde 2017 yılına kadar birçok okulun karakola çevrildiğini dile getiren Bozan, halen bir okulun binasının ikiye ayrılarak özel harekat polislerinin kullanımına verildiğini kaydetti. Yaşananların temel amacın eğitim olmadığının, güvenlikçi politikalar olduğunu ifade eden Bozan, bu politikadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
 
MA / Ahmet Kanbal