Türkiye, Kuzey Suriye’ye akan Fırat suyunu 200 metreküpün altına düşürdü

img
KOBANÊ - Uluslararası antlaşma gereği Fırat Nehri'nin saniyede 500 metreküp suyunu Suriye'ye bırakması gereken Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye’yi istikrarsızlaştırmak için bu oranı 200 metreküpün altına kadar düşürdü. 
 
Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik askeri operasyonlarının yanı sıra Fırat Nehri’nin suyunu kısarak hak ihlali yapıyor. Kürtleri tehdit olarak gören Türkiye, suyu kısarak bölgeyi aynı zamanda istikrarsızlığa sürüklemek istiyor. Mezopotamya Ajansı (MA) Türkiye'nin aylardır gittiği su kesintisinin havadan görüntüsünü kaydetti. 
 
Irak, Suriye ve Türkiye arasında 17 Temmuz 1987'de yapılan uluslararası anlaşmanın gereklerini yerine getirmeyen Türkiye, anlaşma gereği Suriye sınırına saniyede 500 metreküp su bırakması gerekiyor. Türkiye su kesintisini saniyede 200 metreküpün altına düşürdü. 
 
Su hakkını engelleyerek çeşitli hastalıkların yayılmasına sebebiyet veren Türkiye, aynı zamanda elektrik üretimi, tarımsal faaliyet gibi birçok alanda yaşamı zorlaştırıyor. 
 
Fırat'ın akış havzasındaki Rakka, Dêra Zor, Kobanê ve Minbic'ın yanı sıra Suriye'nin en büyük kenti olan Halep'te su kesintisinden etkileniyor. 
 
MA / Nazım Daştan