Cemevlerinin kapılarını öğrencilere açan AVK: İktidar köklü bir çözüm bulmalı

img
İSTANBUL – Yurtsuz kalan öğrencilere cemevlerinin kapılarını açan Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, iktidarın daha köklü bir çözüm bulması konusunda çağrı yaptı. 
 
Yurt bulamama ve ev fiyatlarındaki fahiş ücretler nedeniyle eylem yapan öğrencilerin sesi farklı kesimlerde yankı uyandırdı. Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) 73 cemevinin kapısını öğrencilere açacağını duyurdu. AVF, öğrencilerin başta barınma olmak üzere yeme-içme gibi temel ihtiyaçlarını ücretsiz olarak cemevlerinde karşılayabileceğini açıkladı.
 
Konuya dair değerlendirmelerde bulunan AVF Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, yaptıkları açıklamalardan sonra birçok öğrencinin kendilerine e -mail adreslerinden başvurular yaptığını belirtti. 
 
‘DESTEK VERMEYE ÇALIŞACAĞIZ’
 
Öğrencilerin yaşamış olduğu duruma karşı duyarsız kalmayacaklarını dile getiren Doğan, bütün cemevlerinde misafirhane olmasa da öğrencileri ibadet edilen yerlerde misafir edeceklerini söyledi. Doğan, “Bizim Alevi inanç anlayışımızda insan sevgisi ön planda olduğu için taşlara bir kutsallık yüklemiyoruz. Öğrencileri cemevlerimiz de kısa sürelide olsa misafir edeceğiz. Misafirhaneleri olmayan cemevlerinin de salonlarını kullanacağız. Bu anlamda gençlerimizin eğitim, barınma gibi yaşadığı sorunlarına karşı ciddi anlamda destek vermeye çalışacağız” dedi.
 
Doğan, hedeflerinin sadece barınmayla sınırlı kalmayacağını belirterek, öğrencilerin herhangi bir cemevine gidip yemek de yiyebileceklerini aktardı. 
 
ÜYELERİMİZİN YARDIMLARIYLA DESTEK OLACAĞIZ
 
Doğan cemevlerinin statüsü sorununa işaret ederek, devletin cemevlerini ibadethane olarak kabul etmediği için bütçe ayırmadığını hatırlattı. Kendi üyelerinin yapmış olduğu yardımlarla öğrencilere destek sunacaklarını vurgulayan Doğan, “Diyanet İşleri Başkanlığı 6 bakanlıktan daha fazla bir bütçeye sahip ve devasa bir holding niteliğinde şuanda. Onlara verilen bu bütçenin az bir kısmı bile bizde olsa çok daha farklı olabilir ama iktidarın bu yönde uygulamaları hala çok eksik. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) açılan kimi davalarda belli kazanımlar elde ettik. Bu kazanımlar arasında Alevilerin genel bütçeden pay almaları ve Alevi inanç önderlerinin kamu hizmetlisi olarak kabul edilmesidir. İktidar bu konuda herhangi bir adım atmadı” diye belirtti.
 
KÖKLÜ BİR ÇÖZÜM
 
Öğrencilerin barınma sorunu çözülene kadar cemevlerinde kalabileceğini belirten Doğan, “İktidar daha köklü bir çözüm arama girişimleri olmalı” diye konuştu.