Cezaevinde 28 yılda 5 kez mide kanaması geçirdi

img
ANKARA - Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 28 yıldır cezaevinde tutulan ağır hasta tutuklu Hikmet Kara'nın cezasının 22 ayın altına düşmesine rağmen denetimli serbestlik talebinin kabul edilmesini talep etti. 
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için düzenledikleri eylemin 368’inci haftasından İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. İHD Ankara Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Avukat Ömer Faruk Yazmacı, 20 Eylül’de Eskişehir’de tutuklanan yüzde 98 engelli Bekir Güven ve Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Hikmet Kara’nın sağlık durumunu aktardı.
 
‘CEZA İPTAL EDİLSİN’
 
Güven’in tutuklandıktan 4 gün sonra hastaneye kaldırıldığını ve eşinin kendisine refakat ettiği bilgisini veren Yazmacı, Güven'in cezaevine girme riskinin ortadan kalkmadığını kurum olarak cezanın bozulması noktasında yapılan başvurunun kabul edilmesini talep etti. 
 
BİRÇOK HASTALIĞI VAR
 
Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan 28 yıllık tutuklu Hikmet Kara’nın sağlık durumuna ilişkin bilgiler de veren  Yazmacı, Kara'nın 2016 yılında kaldırıldığı Van Bölge Araştırma Hastanesi'nde kalp ve mide rahatsızlıklarının tespit edildiğini, 2018 yılında da yine bu hastanede sağlık raporu hazırlanarak farklı hastalıklarının da oluştuğunun tespit edildiğini ifade etti. 
 
Yazmacı, Kara'nın sonradan tespit edilen sağlık sorunlarına ilişkin şunları belirtti: "Hafif KOAH, akciğer hastalıkları, nefes darlığı, koroner arter hastalığının bulunduğu, kalp kapak hastalığının devam ettiği şekilde tespitler olmuştur. Kalp hastalıkları için 4 çeşit ve KOAH için de iki çeşit ilacı devamlı olarak kullanmaktadır. Tüm bu hastalıklarının yanı sıra sık sık şekeri düşmektedir” şeklinde konuştu.
 
TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR
 
Hikmet Kara’nın 28 yıl boyunda 5 kez mide kanaması geçirdiğini belirten Yazmacı, “Son aktardığı bilgilere göre bu hastalıklarının yanı sıra 25 Haziran tarihinde safra kesesi ameliyat olmuş ve lazerle taşlar kırılmış, ameliyat sonrasında 3 gün Van Araştırma Hastanesi'nde kalmıştır. Hala bu hastalığı için düzenli olarak tedavi görmektedir”  dedi.
 
DENETİMLİ SERBESTLİK TALEBİ
 
Kara’nın cezasının 22 ayın altına düşmesine rağmen denetimli serbestlik koşullarından yararlanma talebinin kabul edilmediğini belirten Yazmacı, Kara'nın hastalıkları nedeniyle infazının ertelenerek sağlıktı tedavi koşullarının yaratılması gerektiğini ifade etti.