Bülbül: Pütürge’de insanların barınma hakkı ellerinden alınıyor

img
MALATYA - Pütürge ilçesinde meydana gelen depremden kaynaklı evleri hasar gördüğü gerekçesiyle boşaltılmak istenen yurttaşları ziyaret eden HDP Milletvekili Kemal Bülbül, “Pütürge’de insanların yaşama ve barınma hakkı ellerinden alınıyor” dedi.
 
Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Malatya Pütürge ilçesi merkez Ağlar ve Hatip Mahallesi’nde hafif hasarlı evler yıkılmaya başlandı. Malatya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, iki gün önce evleri hafif hasarlı olan yurttaşlara evlerini boşaltma bildiriminde bulundu. İki mahallede "Kentsel dönüşüm" uygulanacağı belirtilirken evleri hasarlı olmayan yurttaşların da polis eşliğinde evlerinden çıkarılmaya çalışıldığı iddia edildi.
 
Hakların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ve beraberindeki HDP’li heyet Ağlar ve Hatip Mahallerini gezerek, yurttaşların sorunlarını dinledi. Uzun zamandır yaşadıkları evlerinden çıkmak istemeyen yurttaşlar, evlerinin “Ranta kurban” edildiğini dile getirdi. Evlerinde bir hasar olmamasına rağmen yıkılmak istendiğini belirten bir yurttaş, “Yetkililere hayvanlarım var, gidecek yerim yon. Bu hayvanları nereye yerleştireyim? diye sordum. Bana ‘Git hayvanları camiye yerleştir’ dediler” diye konuştu.
 
MUHATAP YOK
 
Evi hakkında çıkarılan yıkılma kararına karşı hukuki mücadele vererek, yıkılma kararını iptal ettirdiğini belirten bir yurttaş, “Evimde hiç hasar yok ama yıkılma kararı çıkarılmış. TOKİ’ye geçin diyorlar ama TOKİ denilen yer konteynerlerden ibaret, hayvanlarımız var nasıl oralarda kalalım?” diye sordu. Muhatap bulamadıklarını dile getiren bir diğer yurttaş diğer yurttaş ise, ne yapacaklarını bilemediklerini sözlerine ekledi. 
 
BARINMA HAKKI 
 
Her yurttaşın barınma hakkı olduğunu vurgulayan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ise “Barınma ve yaşama hakkı tartışılmaz. Sosyal devlet deniliyor. Biz bunu Meclis’te dile getireceğiz. Bu mağduriyeti her yerde dile getireceğiz. Deprem iki yıl önce oldu ama sanki şimdi olmuş. Hala molozlar olduğu gibi duruyor. Sanki deprem iki saat önce olmuş. İnsanların eşyalarını evlerinden çıkarmasına izin verilmiyor. Hafif ve ağır hasarlı olarak tespit edilip yıkılacak konutların yerine yurttaşların ihtiyacını karşılayacak konutlar verilmiyor. Karma karışık bir durum. Evi hasarlı olmayan yurttaşların evleri de boşaltılıyor” şeklinde konuştu. 
 
‘KARŞI ÇIKACAĞIZ’
 
Bülbül, ziyaretlerin ardından Hatip Mahallesi’nde yurttaşlarla birlikte basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Bülbül, “Pütürge’de insanların yaşama ve barınma hakkı ellerinden alınıyor. Bu mahalleyi yerle bir etme ve boşaltma gibi bir plan var. İnsanların evi hasarlı olmasa bile evinizi boşaltın deniliyor. Burada bir hak ihlali söz konusu. Biz buna karşı elimizden geleni yapacağız. Molozlar dahi toplanmamış, ciddi sağlık sorunları doğurabilir bu durum” ifadelerini kullandı.
 
Heyet açıklamanın ardından mahalleden ayrıldı.