DAD’dan sözü kesilen Kaplan’a destek

img
İSTANBUL - DAD, PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan’ın Isparta Cemevi açılışında Diyanet’i eleştiren açıklamasının kesilmesine tepki gösterdi. 
 
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Isparta Cemevi açılışında Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan’ın, Cemevlerinin statüsü konusunda Diyanet’i eleştiren konuşmasını kesme girişimini, yaptığı yazılı açıklamayla kınadı. 
 
Açıklamada, Başdeğirmen’in kürsüye müdahalesinin Aleviler için tekçi zihniyetin tahammülsüzlüğü ile tekrar karşılaşma ve yüzleşme anı olduğu belirtildi. Bu karşılaşma anının Aleviler için tarihsel travma anının açığa çıkma hali olduğu vurgulanan açıklamada, “Ayağa kalkıp kürsüye yürüme cesareti gösteren egemen aklın tahammülsüzlüğü olduğu gibi, katliam zihninden aldığı güçtür. Yanındaki kolluğun bakışlarından da anlaşılan budur” denildi. 
 
Kaplan’ın sözünün kesilmesinin tüm Alevi halklara yapılmış saygısızlık olarak değerlendirildiği açıklamada, “Gani Kaplan’ın yanında olduğumuzu ve her alanda bu tür egemen yaklaşımların karşısında olduğumuzu ifade ediyoruz. Kurumlarımızın bu yaklaşım karşısında duruşunu anlamlı buluyoruz. Hepsini o anda birlikte kürsü de Gani Kaplan ile birlikte durarak Belediye Başkanı yerine oturana kadar ve Gani Kaplan konuşmasını istediği vakitte bitirene kadar beklemelerinin daha anlamlı bir tavır olduğunu da ifade etmek isteriz” ifadelerine yer verildi. 
 
CEMEVİ STATÜSÜ ELEŞTİRİSİ
 
Yerel yönetimlerin insafında mutabakat sözleşmeleri ile sosyal tesis gibi Cemevi yapılmasını ve Alevi kurumların buna dahil olma süreçlerinin doğru olmadığının altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “‘Vergi veriyoruz, bizim de hakkımızdır’ şeklinde yurttaşlık ilişkisini vergi verme yeterliliğine indirgeyen yaklaşımın inancımızın tarihsel duruşunu lekelediği gibi, halkımızın ve kurum yöneticilerimizin ilkesel duruşlarını da zedeler bir boyuta varmıştır. Bu durum son dönemin tamah ettirme politikasıdır. Lakin Pir Sultan Abdal’ın ‘Bizim İtlerimiz Dahi Haram Yemez’ kelamının gerçeği tüm tarihe gerekli cevabı verecek feraset ve hakikat barındırır. Her birimizin bu hakikate yüzünü döndürme zamanıdır. “
 
RIZA ANAYASA'SI ÖNERİSİ
 
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Alevi Halklar olarak ülkenin yeniden kurucu bir süreçte olduğunu biliyoruz. Yeni sürecin Alevi Halklar için Rıza Anayasası (Kurucu Yurttaşlık İlişkisi) olarak tanımlanması, birlik içerisinde karşılayacağımız süreçtir. Gerisi tamah ettirme siyasetinin devamı olacağını düşünüyoruz. Alevi halkların birliği konusunda üzerimize düşeni yapacağımız da ifade etmek istiyoruz. “