Boğaziçili öğrenciler: Alışmıyoruz, kayyımlar gidecek

img
İSTANBUL - Kayyım rektör atamalarını ve arkadaşlarının tutuklanmasını protesto eden Boğaziçili öğrenciler, yaşanan antidemokratik uygulamalara alışmayacaklarını belirterek, kayyımların gideceğini söyledi. 
 
Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyım rektör Naci İnci’nin suç duyurusu sonrasında 2 öğrenci tutuklandı. Üniversite öğrencileri, tutuklanan arkadaşları kampüste Güney Meydan’da bir araya geldi. Öğrenciler, “Erdoğan yazdı, biz bozacağız: Mücadele umuttur", "Tüm kayyumlar gidecek: Mücadele umuttur" pankartıyla ve tutuklanan arkadaşlarının fotoğraflarıyla Güney Kapıya doğru yürüdü. 
 
BASINA ENGEL
 
Öğrencilerin dışarıya çıkmasını engelleyen polisler, basının çekim yapmasına engel oldu. Öğrenciler sık sık, “Basın buraya” ve "Polis defol üniversiteler bizimdir" sloganını attı. Polis müdahalesi sonucunda çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciler polis abluka ve engellemelerine rağmen açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dilşad Canbaz Kaya, Musa Piroğlu ve Zeynel Özen de öğrencilerin açıklamasına katılarak, destek verdi. 
 
‘ALIŞMIYORUZ’
 
Boğaziçi üniversitesi öğrencileri Berke Gök ve Caner Perit Özer’in tutuklandığını hatırlatan Boğaziçi Öğrenci Meclisi üyesi Gülru Turhan, “Boğaziçi Üniversitesi’nde aylardır süren kayyum karşıtı eylemliliğin Cumhurbaşkanı’nın istediği yönde ilerlememesi bu tutuklamaların ve ardından gelmesi beklenen ‘esir siyasetinin’ başlıca sebebidir. Bizler, daha önce de pek çok arkadaşımızı talimatla tutsak aldıran Cumhurbaşkanının bu gayrimeşru söylemlerine, esir pazarlığı hevesine ve onun piyonlarının gerek açıktan gerekse gizli saldırılarına aşinayız. Evet aşinayız, fakat alışmıyoruz” diye belirtti.
 
‘İLKELERİMİZİ SAVUNACAĞIZ’
 
“AKP’nin saldırılarından aldığımız pay kadar, mücadelede üzerimize düşen payın da bilincindeyiz” diyen Turhan, “Ne baş kayyuma, ne de ülkenin dört bir yanına atadığı piyonlara biat etmedik, bizi tabi kılmak istediği gayrimeşru hukuka tabi olmadık. Daha önce olduğu gibi arkadaşlarımızı alacağız, bir kişiyi dahi geride bırakmadan ilke ve taleplerimizi savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Üniversite bileşenlerine seslenen Turhan, “Arkadaşlarımızın tutuklanmasına ve kayyum saldırılarına birleşik mücadeleyle karşı koyalım. Anti-demokratik yönetime karşı olan öğrencilerin tamamı tarafından benimsenecek ilkeler etrafında, öğrenci meclisinde birleşelim. Saldırıları birlikte püskürtelim” çağrısında bulundu. 
 
HESAP VERECEKLER
 
Öğrencilerin açıklamasının ardından HDP milletvekilleri basının engellendiği alana gelerek, açıklama yaptı. HDP’li vekil Özen, öğrencilere yönelik polis müdahalesinin her anını gördüğünü belirterek, “Bu ceberut, işgalci iktidar üniversiteleri, belediyelerini gasp ediyor. Boğaziçi Üniversitesi bugün halklarımızın umudu olmuştur. Öğrenciler demokratik haklarını kullanıyorlardı. Görüşmeleri yaparken öğrencilere saldırarak gözaltına aldılar. 5 yıl önceki polisler nasıl hesap verdiyse bugünküler de hesap verecekler” dedi.
 
ONLAR KAYBEDECEK
 
Musa Piroğlu ise, “Hakkını arayan herkes ağır polis saldırısıyla eziliyor. Bunun duyurulmaması için basın susturulmaya çalışılıyor. Bu iktidarın korkusu gerçeğin halka ulaşmasıdır. Bu ablukaları yıkacağız. Onlar kaybedecekler. Kazanan biz olacağız. Boğaziçi direnişi diz çökmeyecek” diye belirtti.
 
DEMEÇ VERDİĞİ SIRADA GÖZALTINA ALINDI 
 
Ardından basına demeç vermek isteyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi, konuşma yaptığı sırada polislerce gözaltına alındı. Üniversite öğrencisi, “Güçlerini kendi lehlerine kullanan, çok sesliliği bitirmeye çalışan bir tutumla karşı karşıyayız. Bu bizim okulumuzu, özgürlüğü, düşüncelerimizi özgürce söylememize kilit vurmaya çalışıyorlar. Bu rejime karşı da biz elimizden geleni yapacağız. Tutuklu arkadaşlarımızın serbest kalmasını istiyoruz” dedi.
 
 BASIN MENSUPLARI DARP EDİLDİ
 
Öğrencinin açıklaması sırasında gözaltına alınmasına karşı çıkmaya çalışan milletvekilleri ve görüntü almaya çalışan basın mensupları darp edildi. Polisin okul çevresindeki ablukası sürüyor.