Hakkari Barosu'ndan tehdit edilen Duman ailesine ilişkin açıklama

img

HAKKARİ - Hakkari Barosu, polisler tarafından silah çekilerek tehdit edilen Duman ailesine ilişkin yaptığı açıklamada, hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Hakkari'de dün akşam saatlerinde Dağgöl Mahallesi Gençlik Caddesi’ndeki hastane kavşağında bulunan polis ekipleri kornaya bastığı için bir aileyi evine kadar takip ederek öldürmekle tehdit etti. Seyir halinde ilerleyen Remzi ve Sibel Duman yola aniden fırlayan çocuklara çarpmamak için yaptıkları acil fren sonrası ani refleksle kornaya basması üzerine arkalarından gelen sivil polisler tarafından önü kesilerek hakaret ve tehditlerde bulunuldu.

Hakkari Barosu konuya ilişkin yazılı açıklama yayınladı. 

'HAK İHLALLERİNİN EN FAZLA CEREYAN ETTİĞİ KENTLERDEN BİRİ'

Bölgedeki kolluk güçlerinin neden olduğu hak ihlallerinin artarak devam ettiği belirtilen açıklamada, 2015 yılında ilan edilen OHAL, kolluk güçlerinin neden olduğu insan hakları ihlallerine adeta zemin oluşturmaktadır. İlimiz Hakkâri, kolluk güçlerinin karıştığı hak ihlallerinin en fazla cereyan ettiği kentlerden biridir. Hakkâri'de, hemen her gün, kolluk güçlerinden sivil yurttaşlara yönelik meydana gelen darp, şiddet ya da hakaret haberlerini almaktayız. Buna rağmen, devlet kurumlarının ilgili memurlara adli veya idari bir yaptırım uygulamaması nedeniyle, kolluk güçlerinin karıştığı anayasal ihlaller artarak bugüne kadar gelmiştir. Medyaya görüntüleri yansımış ve tanık beyanlarıyla da sabit olduğu üzere 06.10.2021 tarihinde, Hakkâri il merkezinde sivil giyimli polisler ile içinde kadın ve çocukların da bulunduğu Duman ailesi fertleri arasında trafik sebebiyle tartışma yaşanmıştır. Sözlü tartışmanın büyümesi üzerine, sivil giyimli ve görevli olmayan polislerin Remzi Duman'a silah çekmesi nedeniyle olay daha da büyümüştür. Olay yerine sevk edilen kolluk güçleri, aile bireylerinin yanı sıra, şiddete tepki gösteren çevredeki vatandaşları da darp, şiddet ve galiz hakaretlere maruz bırakmıştır" denildi. 

'HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILMALIDIR'

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: “Hemen sonra ise polisler, herhangi ev araması veya gözaltı kararı olmadan Duman ailesinin kaldığı apartmanın bulunduğu yeri trafiğe kapatmış ve apartmanı tüm gece boyunca abluka altına tutmuştur. Duman ailesi bireyleri, daha önce de polislerce benzer bir şiddete maruz bırakıldıklarını beyan etmişlerdir. Meydana gelen bu darp, şiddet ve hakaretlerin sorumlusu olan polisler derhal adli ve idari soruşturmadan geçirilmeli ve meslekten men edilmelidir. İcap eden bütün hukuki süreçler başlatılmalıdır. İlgili hukuki sürecin yakından takipçisi olacağız. Bu vesile ile; Duman ailesine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Hakkari Valiliği tarafından konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.